MERİÇ: EV ALMAK HAYALİNDE ÖTESİNDE

MERİÇ: EV ALMAK HAYALİNDE ÖTESİNDE

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, hükümetin yanlış politikalarıyla vatandaşların ev sahibi olmasının hayalinde ötesinde kaldığını belirterek, ‘’Kredi ile ev almak daha da zorlaştırılıyor’’ dedi.

 

TÜİK RAKAMLARINI ÖRNEK VERDİ

Ev fiyatlarındaki kontrolsüz artış ve faiz oranlarındaki tutarsızlığın vatandaşları mağdur ettiğine dikkat çeken Meriç, ‘’Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Türkiye genelinde toplam konut satışları içinde banka kredisi ile alınanların (ipotekli) payı 12’de 1’e kadar düştü. Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,8 düşüş gösteren konut satışları şubatta göre yüzde 17,3’lük bir artışla 93 bin 902 adet oldu. Hal böyle olunca vatandaş ev sahibi olmasını daha güç bir hale geliyor. Bu durum kira fiyatlarında da ciddi artışlara sebep oluyor’’ dedi.

‘’BARINMA HAKKKI KUTSALDIR’

Vatandaşların ev sahibi olabilmesi için yanlış politikalardan vazgeçilmesi gerektiğine dikkat çeken Meriç, ‘’İnsanların yaşamlarını sürdürebilmeleri için en temel haklarından birisi de konut ve barınma hakkıdır. Bu hak anayasal bir hak olup, güvence altına alınmıştır. Ancak gelinen süreçte vatandaşlar bırakın ev sahibi olmayı, kiralık ev bulamıyor. Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Özellikle depremden etkilenen 11 ilimizde, ilçelerde ve köylerde ciddi mağduriyetler var. Yerinde dönüşümlerdeki sorunlar halen çözülemedi. İnsanlar çadır ve konteynerlerde yaşam mücadelesi veriyor’’ diye konuştu.

‘’GENÇLER YUVA KURAMIYOR’’

Barınma sorunun giderek büyümesinin yeni yuva kuracak çiftleri de derininden etkilediğini dile getiren Meriç, ‘’ Yeni evlenecek çiftler kiralık ev bulamıyor. Son yıllardaki TÜİK istatistiklerine baktığınızda evlenme oranı artacağına düşüş gösteriliyor. İnsanlar barınama sorunu nedeniyle evlilik hayallerini erteliyor. Bu konuya bir an önce çözüm bulunmalı. Ucuz konut üretimi için gerekirse bir çalıştay yapılmalıdır’’ ifadelerini kullandı



Anahtar Kelimeler: MERİÇ: ALMAK HAYALİNDE ÖTESİNDE