Tarih: 01.08.2022 11:08

Menisküs Yırtığı Nedir?

Facebook Twitter Linked-in

 

Defa Life Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği Hekimleri Op.Dr.Serhan Kanevetci ve Op.Dr.Ekim Sucu, Menisküs yırtıklarının, hareketli sporların yanı sıra Menisküsün yaşla birlikte zayıflaması ve dejenere olması nedeniyle yaşlı bireylerde, özellikle yaşlı sporcularda özellikle görülen bir durumdur. 65 yaş ve üstü bireylerin % 40'ından fazlasında menisküs yırtığı görülebildiğini söylediler.

 

Menisküs Yırtığı Belirtileri Ve Tipleri Nelerdir?
Menisküs yırtığının belirti ve semptomları arasında bacağı bükme ve doğrultma zorluğu, dizde sürekli ağrı, sıkışma veya kilitlenme eğilimi, şişlik, ve yaralanma sırasında özellikle fark edilen patlama hissi bulunur.
Bu ağrı ilk aşamalarda çok ağır veya kötü olmayabilir. Hatta spor müsabakasını sürdürme imkanı bile olabilir. Ancak menisküs dokusu çevresinde iltihaplanma başladığı andan itibaren ağrı artacaktır.
hareketin engellenmesine neden olur.


Menisküs Yırtığı Neden Olur?
Menisküs yırtıkları, özellikle futbol gibi karşılıklı fiziksel temas, yoğun tekmeleme ve hızlı koşu içerebilen sporların yanı sıra voleybol ve basketbol gibi atlama ve müdahale gerektiren sporlarda yaygın olarak görülür. Menisküs yırtığı birey koşarken aniden yön değiştirdiğinde meydana gelebilir. Birçok vakada ön çapraz bağ yaralanması gibi diğer diz yaralanma türleri ile aynı anda görülür. 
Menisküs yırtıkları, hareketli sporların yanı sıra menisküsün yaşla birlikte zayıflaması ve dejenere olması nedeniyle yaşlı bireylerde, özellikle yaşlı sporcularda özellikle görülen bir durumdur. 65 yaş ve üstü bireylerin % 40'ından fazlasında menisküs yırtığı görülebilir. 

 

Menisküs Yırtığı Nasıl Önlenir?
Normal şartlar altında menisküs yırtıkları bir kaza sonucu oluştuğu için, önlenmeleri zordur. Ancak bazı yine de alınabilecek bir takım önlemler diz yaralanması riskini azaltabilir. Bu önlemler arasında öncelikle düzenli egzersiz ile uyluk kasların güçlü ve dayanıklı tutmak gelir. Ağır egzersizlere başlamadan önce ısınma hareketleri yapılmalıdır. 
Birey egzersiz sürecinde, hareketler arasında vücuda dinlenmek için zaman tanımalıdır. Yorgun ve geç tepki veren kaslar bireyin yaralanma riskini artırabilir. Giyilen ayakkabılar mutlaka yeterli desteği vermeli, ve ayağa doğru şekilde oturtularak kullanılmalıdır. Esneklik korunmalı, zorlayıcı hareketler sınırında bırakılmalıdır. Egzersiz sürecinde antrenman yoğunluğu asla aniden artırılmamalı, yoğunluk yavaşça artırılıp azaltılmalıdır.


Menisküs Yırtığı Nasıl Teşhis Edilir?
Bir menisküs yırtığının teşhis edilmesi sürecinde için doktor bireye size kapsamlı bir fiziksel muayene gerçekleştirecektir. Bireyin yaralanmasının nasıl gerçekleştiğine dair ayrıntıları öğrenmek isteyecektir. 
Doktor travma kaynaklı kemik kırılması veya kas dokusunda ortaya çıkabilecek herhangi bir başka sorun ihtimalini ortadan kaldırmak için röntgen filmleri çekilmesini gerekli görebilir. Aynı zamanda diz kıkırdağının daha ayrıntılı bir değerlendirmesine izin veren bir MR yani Manyetik Rezonans Görüntüleme taramasına da ihtiyaç duyulabilir.
Her menisküs yırtığı vakası ameliyat gerektirmez. Bireyin diziniz kilitlenmiyorsa, durum dengelendiyse, ağrı ilerlemiyorsa ve semptomlar ile belirtiler hafifliyorsa düzeliyorsa cerrahi olmayan tedavi yöntemleri yeterli olabilir. Bu durumda iyileşmeyi hızlandırmak için dizi dinlendirmek önemlidir. 

 

Menisküs Yırtığı Tedavisi
Özellikle dizde ağrı hissediliyorsa, yürümek dahil olmak üzere fiziksel faaliyetleri sınırlamak önemli olabilir. Gerekli olduğu durumda koltuk değnekleri faydalı olacaktır. Dizde ağrıyı ve şişliği azaltmak için buz kullanmak faydalı olabilir. Ağrı ile şişlik geçene kadar, genellikle 2-3 gün boyunca her 3-4 saatte bir 15-20 dakika içinde buz bulunan torba ya da havlu ile buz kompresi uygulamak yararlı olabilir.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —