Mart Ayı Kolorektal Kanser Farkındalık Ayı
Defalife Hastanesi genel cerrahi kliniğinden Prof. Dr. Yusuf Yağmur Kolorektal Kanser (Kolon ve rektum kanseri) hakkında bilgilendirme yazısı yayınladı.
Defalife Hastanesi genel cerrahi kliniğinden Prof. Dr. Yusuf Yağmur Kolorektal Kanser Farkındalık Ayı için yaptığı açıklamada; Mart ayı Kolorektal Kanser Farkındalık Ayı olarak tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kabul edilmiş olup bu süre boyunca çeşitli etkinliklerle konuya ilişkin farkındalık oluşturulmaya çalışılmaktadır. Kolorektal kanserler dünyada ve ülkemizde yaygın görülen kanser türleri arasındadır. Kolorektal kanserler genç yaşlarda görülme oranı artmaktadır. Amerikan Kolon Rektum Cerrahları Derneğine göre 2030 yıllarında 20-49 yaş arası insanlarda ölümlerin başlıca nedeni olacaktır. Kolorektal kanserler, kadınlarda da yaygın görülmektedir. Her 18 kadından 1'i yaşamı boyunca bağırsak kanseri teşhisi alabilir.
Unutulmamalıdır ki Erken teşhis, hayat kurtarır! Kolorektal kanserler önlenebilir.
Kolon kanserinin en yaygın belirtileri: Rektal kanama veya koyu renkli dışkı, Bağırsak alışkanlıklarında ani değişiklikler (ishal, kabızlık), sebepsiz kilo kaybı ve kronik yorgunluk.
Crohn, kolit veya inflamatuvar barsak hastalığı öykünüz varsa riskiniz daha yüksek olabilir, Kolonoskopi görüntüleme metodu olarak altın standartdır. Kolonoskopi ile polip safhasında tümörleri yakalamak ve erken tedavi etmek mümkündür.
Sağlık Bakanlığı kolorektal kanser tarama programında 50-70 yaş kişilerde 2 yılda bir dışkıda gizli kan testi ve pozitif çıkması durumunda Kolonoskopi ile inceleme önermektedir. Kolonoskopi ile tarama yaşı 45 olarak belirlenmiştir.
Sağlıklı yaşam tarzı riski azaltır, ancak erken tanı için düzenli tarama şarttır.
45 yaş üzeri, ailesel kolorektal kanser öyküsü olanlar, Ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi kronik inflamatuar bağırsak hastalığı olanlar, sigara kulnanlar ve aşırı kilolu olanlar kolorektal kanser için risk altında olabilir. Böyle durumda iseniz sağlık kurumuna başvurun ve doktorunuzla görüşün. Sağlığınız için bir adım atın, farkındalığı artırın!

-
1
İlber Ortaylı Hayatını Kaybetti
-
2
Gaziantep Şehir Hastanesi’nde Neşterli Kavga
-
3
GAÜN’DE ÇOCUKLAR İÇİN İFTAR
-
4
Türkiye Cumhuriyeti Devletine ve Türk Milletine büyük saygısızlık
-
5
SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ GENEL MÜDÜRÜ DR. KİLECİ: “14 MART TIP BAYRAMI, MESLEĞE ADANMIŞLIK VE İNSAN HAYATINA VERİLEN DEĞERİN SİMGESİDİR”
-
6
ASİD GENEL BAŞKANI DR. YILDIRIM: “TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARI, BÜYÜK BİR SORUMLULUK BİLİNCİYLE GÖREV YAPMAKTADIR”
-
7
SANKO ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. DAĞLI: “BİLGİ, SABIR VE ÖZVERİYLE İNSAN HAYATINA DOKUNAN HEKİMLERİMİZ, TOPLUMUN EN DEĞERLİ NEFERLERİDİR”
-
8
SANKO ÜNİVERSİTESİNDE “MEHMET AKİF’İ YENİDEN ANLAMAK” BAŞLIKLI KONFERANS DÜZENLENDİ
-
9
Doktor ile hasta arasında yaşanan tartışma kamerada...
-
10
Füze havada imha edildi

