Kurtuluş Savaşı Yıllarını Anlatıyor...

Kurtuluş Savaşı Yıllarını Anlatıyor...

Gazeteci Mehmet Uluğtürkan’ın Kurtuluş Savaşı romanı ‘Madalyasız’, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi’nde ‘Araştırma Makalesi’ olarak yayımlandı.

Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yavuz Sinan Ulu tarafından kaleme alınan ‘Milli Mücadele Yıllarında Kahramanmaraş’ı Anlatan Bir Roman’ başlıklı makalede ‘Madalyasız’, roman teorisi bağlamında “yapı” ve “izleksel kurgu” ana başlıkları altında incelendi. Makalede tarihi gerçeklerin romanın kurgusal dünyasında nasıl işlendiği ve Maraş’ın ‘kahramanlaşma’ surecinin romana yansıması irdelendi.

 

HAFIZASIZ KİTLELER OLMA TEHLİKESİNE KARŞI

Doğan Kitap tarafından yayınlanan ve çıktığı yıl en çok satanlar listesine giren ‘Madalyasız’ romanının her yönüyle irdelendiği araştırma makalesinin sonuç bölümünde şu ifadelere yer verildi: “Günümüz toplumu, popüler kültürün tüketim esaslı zihniyetinin yozlaştırıcı, tahrip edici etkisiyle hafızasız, geçmişinden kopuk, düşünmeyen ve sorgulamayan kitleler olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Bu tehlike ancak milli değerlere sahip çıkılması ve bu değerlerin gelecek nesillere sürekli olarak aktarılmasıyla mümkündür. Milletin geçmişteki zaferlerini yeni nesillere anlatmanın ve hafızalarda canlı tutmanın yöntemlerinden biri edebi eserlerdir. Mehmet Uluğtürkan’ın ‘Madalyasız’ romanı Maraş’ın Fransızlara karşı direnişini ve zaferini tarihi gerçekleri dikkate alarak kurgulayan, romanın sunduğu imkânlar dâhilinde söz konusu zafere dikkat çekmeye çalışan ve Türk tarihindeki ‘madalyasız’ kahramanların bir kısmını okuyucuya tanıtan bir eserdir.”

 

YENİ ROMAN OKURLA BULUŞMAYA HAZIRLANIYOR

Yazdığı ilk romanın bilimsel bir dergide araştırma makalesi olarak yer almasından mutluluk duyduğunu belirten Mehmet Uluğtürkan ise, bu yıl yayınlanacak ikinci romanının da Kurtuluş Savaşı’nın Güney Cephesi’nde yaşananları içerdiğini söyledi. Mustafa Kemal Paşa’nın 31 Ekim 1918’de Adana’da başlattığı bağımsızlık mücadelesinden 5 Ocak 1922’de Adana’nın kurtuluşuna uzanan günlerini anlatan tarihi romanın yazımına 3 yıl çalıştığını belirten Uluğtürkan, “Genelkurmay Başkanlığı arşivinden o dönem Kuvayı Milliye komutanlarının hatıratlarına, Fransız komutanların günlüklerinden dönemin yerel gazetelerine kadar birçok belgeden yararlandığım yeni romanımın da ilgi göreceğini umuyorum. Güney Cephesi’yle bugüne kadar bilinmeyen bazı gerçekler de romanımla gün yüzüne çıkmış olacak” dedi.