Kurban Bayramı'nda Çocukların Kan Görmelerini Engelleyin: Özel Bossan Hospital'dan Klinik Psikolog Pınar Tümbaş'tan Uyarı

Kurban Bayramı

Özel Bossan Hospital’da görev yapan Klinik Psikolog Pınar Tümbaş, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde ailelere önemli uyarılarda bulundu

 

Özel Bossan Hospital’da görev yapan Klinik Psikolog Pınar Tümbaş, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde ailelere önemli uyarılarda bulundu. Tümbaş, çocukların kurban kesim işlemi sırasında kan görmelerinin psikolojik olarak olumsuz etkiler yaratabileceğini belirterek, ebeveynlere bu süreçte dikkatli olmalarını tavsiye etti. 

 

"Çocukların Ruh Sağlığı Önceliğimiz Olmalı"

Klinik Psikolog Tümbaş, Kurban Bayramı'nın dini ve kültürel açıdan büyük bir öneme sahip olduğunu, ancak bu özel günün çocuklar için travmatik anılara dönüşmemesi gerektiğini vurguladı. Tümbaş, "Özellikle 3-11 yaş aralığındaki çocuklar henüz kan görme ve ölüm kavramlarını tam olarak anlayacak bilişsel gelişime sahip değiller. -“Kurban kesimi” çocukların gözü önünde yapıldığında hem bir canlıya zarar vermenin korku/kaygı/hüznü var iken hem de kesim ile ilgili görüntüleri görmek çocukları travmatize edebilir.

 

"Alternatif Aktiviteler Düzenleyin"

Tümbaş, ailelere çocuklarını bu tür durumlardan uzak tutarak onlara alternatif aktiviteler sunmalarını önerdi. Bayramın manevi değerlerini çocuklara farklı yollarla öğretmenin önemine dikkat çeken Tümbaş, "Kurban Bayramı'nda çocuklar için çeşitli etkinlikler ve oyunlar düzenlenebilir. Bu sayede bayramın coşkusunu ve paylaşma duygusunu yaşayabilirler" şeklinde konuştu.

 

"Açıklamalar Yaşa Uygun Olmalı"

Tümbaş ayrıca, çocukların yaşlarına uygun açıklamalarla bilgilendirilmesinin de önemli olduğunu belirtti. "Kurban kesimiyle ilgili açıklamalar yaparken, çocukların yaşını ve anlayış seviyesini göz önünde bulundurmalıyız. Basit ve anlaşılır ifadelerle, kurban kesiminin dini ve kültürel anlamını anlatabiliriz" dedi.  7 yaş altındaki süreçte çocuklara kurbanın Allah’ın bir hediyesi olduğunu söyleyerek insanların birbirine bu sayede nasıl yardımı olduğunu anlatabiliriz. Hem bu sayede çocuğa vermeyi, paylaşmayı ve sosyal anlamda insanlığın süreçleri gösterilebilir. 12 yaş altı dönemde tam olarak soyut kavramı oturmamış bir çocuğa Hz. İbrahim’in kıssasını anlatmak faydasından çok zararı dokunacak bir süreç olacaktır.

 

"Ebeveynler Dikkatli Olmalı"

Son olarak, Tümbaş, ebeveynlerin bayram boyunca çocuklarının yanında olup onların duygusal tepkilerini gözlemlemeleri gerektiğini söyledi. "Çocukların duygusal tepkilerini anlamak ve onlara destek olmak, bu sürecin sağlıklı bir şekilde atlatılmasına yardımcı olur" diyerek ebeveynlere seslendi.