Kurban Bayramında Beslenme Önerileri

Prof. Dr. Ersin Akarsu İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Özel Muayenehanesinde danışanlarına hizmet veren Dyt. Gamze Çelik; Kurban Bayramında Beslenmeye Dikkat Çekti.

SAĞLIK 18.07.2021 10:00:50 0
Kurban Bayramında Beslenme Önerileri

Kurban bayramı, tüm aile bireylerini bir araya toplayan, sevgi ve mutluluğun göstergesi olarak simgelenen geniş sofraların kurulduğu özel günler olduğunu dile getiren Dyt. Gamze Çelik; Kurban bayramına yaklaşırken  okuyucularımıza beslenme önerilerinde bulundu.

 

Kurban Bayramı’nda ise sofralarımızda kırmızı et tüketimi oldukça artmaktadır. Özellikle kalp-damar hastalıkları, obezite, halk içinde şeker hastalığı olarak bilinen diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıkları olan bireylerin beslenmelerine daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu tip kronik rahatsızlığı olan bireylerin, yağlı etler yerine az yağlı ve yağsız etleri porsiyonlarında aşırıya kaçmadan kısıtlı miktarlarda tüketmesi gerekmektedir.

 

Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Henüz yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzluklarda birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle tüketmelidir.

 

Kurban Bayramında beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken kritik hususlar şöyle olmalıdır;

 

• Bayram boyunca artacak olan et tüketimiyle birlikte sebze tüketimi de orantılı olarak artırılmalıdır.

• İkram amaçlı sunulan ağır hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine, sütlü ve meyveli tatlıları tüketilmeli ve porsiyon miktarları olabildiğince küçük miktarlarda olmalıdır.

• Bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve tüketimi aşırı miktarlarda olduğunda uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabildiğinden bu tür içeceklerin tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir.

• Günde en az 2-2.5lt su tüketilmelidir.

• Sabah mutlaka güne kahvaltı edilerek başlanmalı, kahvaltı hafif olmalı ve tahıl, süt, süt ürünleri, et ürünleri, sebze meyve gibi her besin grubundan yiyecek tercih edilmelidir.

• Etler; kavurma ve kızartma yerine buğulama, haşlama, ızgara yöntemleri kullanılarak pişirilmelidir.

• Diyabet hastaları, kalp- damar hastaları, mide rahatsızlığı olanlar ve  hipertansiyon hastaları gibi belli bir beslenme düzeni ile takip edilen kişiler diyetlerini bozmamalıdır.

• Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin arttırılmasına bayram boyunca da dikkat edilmeli, günlük tempolu yürüyüşler yapılmalıdır.

Herkese şimdiden mutlu ve huzurlu bayramlar diliyorum, sağlıkla kalın.