Kornea nakliyle iki gözüyle birden yeniden görmeye başladı

Kornea nakliyle iki gözüyle birden yeniden görmeye başladı

Gaziantep'te yaşayan keratokonus hastası Ali Sami Zabun, yaşadığı görme kaybı nedeniyle kornea nakli oldu ve uzun yıllar sonra ilk kez iki gözüyle birden görmeye başladı.

 

Öğretmen Ali Sami Zabun, küçük yaşlarda gözünde görme kaybı olduğunu fark edince durumu ailesine bildirdi ve hastaneye başvurdu. Doktorlar, yüzde 95 görme kaybı yaşayan Zabun'un kornea şeklinin bozulduğunu ve keratokonus hastası olduğu belirledi.

Tedavi altına alınan Zabun'un gözlerine lens takılarak görme kalitesi iyileştirilmeye çalışılsa da, hastalığının ilerlemesinden dolayı görme oranında değişiklik olmadı. 1998 geçirdiği kornea nakli ameliyatı geçiren Zabun, 26 yaşında tek gözüyle yüzde 80 oranında görmeye başladı.

2003 yılında diğer gözü için olduğu nakil cevap vermeyince yıllarca tek gözüyle yaşamak zorunda kalan Zabun, diğer gözü için Gaziantep Şehir Hastanesinde  Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gönül Karataş Durusoy tarafından gerçekleştirilen  başarılı operasyon sonrası 52 yaşında iki gözüyle birden yeniden görmeye başladı.

Yaşadığı süreci AA muhabirine anlatan Ali Sami Zabun, "52 yaşındayım şu anda, ilk defa 52 yıl sonra iki gözüm birden aynı anda gördü. Nasıl desem sanki dışarıda ışıklar artık daha fazla. Gençliğimin en güzel yılları bu hastalıkla geçti. 1991'den 1998'e kadar yüzde 5 görme ile yaşadım. Ne üniversite okuduğumu, ne askere gittiğimi ne öğretmenliğimin ilk yıllarını hatırlayamıyorum. Çünkü insanlara sürekli derdimi anlatıyordum. Herkes bana soruyor senin gözlerin neden az görüyor? Ailede akraba evliliği mi var? Aynı insana 20 defa derdimi anlattığımı hatırlıyorum." dedi.

Üzüldüğü zamanlar olduğunu ama isyan etmeden, hayatı hep sevdiğini dile getiren Zabun, şunları kaydetti:

"Hastalığımı unutmak için halk oyunlarıyla ilgilendim, bağlama ve klarnet çaldım müzikle ilgilendim. Bu sayede hastalığımı da bir nebze unuttum. Şu anda iki gözümde görüyor, dünyanın en mutlu insanı benim. Okulda bazen görme seviyemi ölçüyorum, uzaktan saate bakıyorum yazıları okuyorum. Benden mutlusu yok, istersem dünyanın en zengin insanı olayım iki gözüm gördükten sonra bitmiştir benim için. Dünyanın en büyük zenginliği budur benim için."

Nakli gerçekleştiren Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Doktor Gönül Karataş Durusoy, ise hastanede Ocak ayı itibariyle aktif olarak kornea nakilleri gerçekleştirmeye başladıklarını ve 5 ayda yaklaşık 30 kornea nakli yaptıklarını söyledi.

Kornea nedenli görme azlığı yaşayan hastalarda kornea naklinin, görmenin artırılması için bir tedavi yöntemi olduğunu vurgulayan Durusoy şöyle konuştu:

"Organ ve doku nakilleri arasında en başarılı tedavi yöntemlerden birisidir. Bu kornea hastalıklarından bir taneside keratokonus ,  bölgemizde sık görülüyor. Ali Sami bey bize ilk başvurduğunda görme seviyesi yüzde 5 seviyelerindeydi. Kendisine tam kat bir kornea nakli gerçekleştirdik ve az önce yaptığımız muayenede görme seviyesinin yüzde 80'lere çıktığını gördük. Zaman içerisinde yüzde 100'e çıkacağını düşünüyoruz."

Dr. Durusoy, organ nakillerinin yapılabilmesi için organ bağışının da önemine değinerek vatandaşlara çağrıda bulundu.