Tarih: 20.05.2025 13:17

KKİ UYGULAMASINA AYKIRI DAVRANAN İLAÇ FİRMALARI NEDENİYLE ECZACILAR MAĞDUR

Facebook Twitter Linked-in

 

TEİS’TEN SGK BAŞKANI’NA AÇIK MEKTUP

KKİ UYGULAMASINA AYKIRI DAVRANAN İLAÇ FİRMALARI NEDENİYLE ECZACILAR MAĞDUR

 

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), SGK Başkanı Dr. Raci Kaya’ya açık bir mektup yazarak, “Kamu Kurum İndirim Uygulaması”na aykırı davranan ilaç firmaları nedeniyle eczanelerin yaşadığı mağduriyetleri kamuoyuna duyurdu.

Mektupta, son zamanlarda bazı ruhsat sahibi firmalar tarafından kamu kurum indirimi uygulanmadığı ve ruhsat sahibi firmaların keyfi ticari tutumları nedeniyle eczanelerin haksız bir şekilde ekonomik mağduriyet yaşadığı belirtildi.

TEİS, SGK’nun Sağlık Uygulama Tebliği’nin geri ödeme listesinde bulunan ilaçların kamuya satış fiyatlarının kumaya satış koşullarının belirlendiğini belirterek, Kamu Kurum İndirimi (KKİ) oranlarının da bu kapsamdan düzenlendiğini ve kurum tarafından yayımlanan güncel listelere göre eczanelerin bu oranlar dâhilinde ilaç temin edebilmesi gerektiğini vurguladı.

TEİS, “Eczacılar olarak “eşdeğer ilaç “verme yetkimiz mevcut. Lakin çoğunun eşdeğeri yok. Eşdeğeri olanları ise depolarımızda bulamıyoruz. Ayrıca firmaların indirim yapmadıkları ilaçların çoğu hastalarımızın raporlu ilaçları ve senelerdir kullandıkları ilaçlarını asla değiştirmek istemeyecek. Firmaların dayatmaları bizlerin ilaç hizmetini aksatmaktadır.”

TEİS, “Uygulamada SGK’ya yapılması gereken indirimi uygulamayan firmaların ilaçlarını reçete ile hastalara temin eden eczacılar, söz konusu indirimi firmadan alamadıkları için aradaki bu farkı doğrudan kendileri karşılamak zorunda kalıyorlar. Mevzuata aykırı davranan ilaç firmaları KKİ’ni uygulamayıp bu farkı hiçbir hukuki yükümlülüğü olmayan eczanelere yansıtmaktadır. Ciddi bir hak ihlaline yol açan bu durum, hukuk devleti ilkesine ve mülkiyet hakkına açıkça aykırılık teşkil etmektedir” dedi.

TEİS’in SGK Başkanı Dr. Raci Kaya’ya yazdığı açık mektup aşağıda bilgilerinize sunulur.

                                                                        

 

                                                         AÇIK MEKTUP

 

Sayın .Dr. Raci KAYA

 

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI

 

 

Konu: Kamu Kurum İskontosu Uygulamasına Aykırı Davranan İlaç Firmaları Nedeniyle Sözleşmeli Eczanelerin Uğradığı Zarar Hakkında

 

Sayın Başkanım,

 

Sosyal Güvenlik Kurumu ile protokol çerçevesinde sözleşmeli olarak faaliyet gösteren serbest eczaneler, Anayasa’nın 56. maddesinde güvence altına alınan “herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı” doğrultusunda, halkın ilaca erişimini sağlamak üzere kamu hizmeti sunmaktadır. Eczaneler, bu görevi ifa ederken, tüm ekonomik yükümlülüklerini hukuka uygun şekilde yerine getirmekte, Kurumla imzalanan protokol hükümlerine sadık kalmaktadır.

 

Ancak son dönemde bazı ruhsat sahibi firmalar tarafından kamu kurum indirimi (KKİ) uygulanmamakta; bu durum, ruhsat sahibi firmaların keyfi ticari tutumları nedeniyle eczanelerin haksız bir şekilde ekonomik mağduriyet yaşamasına neden olmaktadır.EK:2 VE 3 En son Servier İlaç ve Araştırma A.Ş. tarafından yapılan resmi bildirim ile, firmanın SGK tarafından belirlenen KKİ oranlarını uygulamayı durdurduğu tarafımıza iletilmiştir. EK:1

 

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUT) 4.4.1 maddesi ve ilgili düzenlemelerine göre, geri ödeme listesinde bulunan ilaçların satış fiyatları ve kamuya satış koşulları belirlenmiştir. KKİ oranları da bu kapsamda düzenlenmiş olup, Kurum tarafından yayımlanan güncel listelere göre eczanelerin bu oranlar dahilinde ilaç temin etmesi beklenmektedir.

 

Ancak uygulamada bu kurumunuza yapılacak indirimleri yapmayan firmaların ilaçlarını reçeteye dayalı olarak hastalara temin eden eczacılar, söz konusu indirimi firmadan alamadıkları için ilaçları Kurum’a bildirilen fiyatın üzerinde bir bedelle temin etmekte ve bu farkı doğrudan kendileri karşılamak zorunda kalmaktadır. Bu da şu anlama gelmektedir: mevzuata aykırı davranan ilaç firmalarının sorumluluğu, hiçbir hukuki yükümlülüğü bulunmayan eczanelere rücu ettirilmektedir. Bu durum, hukuk devleti ilkesine ve mülkiyet hakkına açıkça aykırılık teşkil etmektedir.

 

Eczacı ile Kurum arasında akdedilen protokol hükümlerinde, eczacıların ruhsat sahibi firmaların ticari tutumlarından kaynaklı fiyat farklarından sorumlu tutulacağına dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Ayrıca bu durum, eczacıların serbest ticari faaliyetlerini ve işletmelerinin ekonomik sürdürülebilirliğini ciddi biçimde tehdit etmektedir.

 

Sayın Başkanım,

Bu doğrultuda TEİS olarak, SGK Başkanlığı’ndan aşağıdaki hususların ivedilikle değerlendirilmesini talep ediyoruz:

 

  1. Kamu Kurum İndirimlerinin doğrudan kurumunuzla firmalar arasında yapılmasının sağlanması olabilir.

 

  1. KKİ uygulamayan firmaların ürünlerinin geri ödeme kapsamından çıkarılması veya 

 

  1. Ruhsat sahiplerinin KKİ uygulamaması halinde kurumunuz, kamu yararı doğrultusunda firmalara yönelik cezai yaptırım uygulanması için mevzuat hazırlanabilir.

 

Anılan konular, sadece eczacılık mesleğinin ve serbest eczane işletmelerinin değil, aynı zamanda sağlık hizmetine erişimin bir parçası olan ilaç temin zincirinin güvenliği ve devamlılığı açısından da hayati önem taşımaktadır. 

 

Bu nedenle, konunun ilaca erişim ve halk sağlığına etkileri de göz önünde bulundurularak talebimizin ivedilikle değerlendirilerek mağduriyetin giderilmesi hususunda gerekli idari ve yasal düzenlemelerin yapılmasını arz ve talep ederiz.

 

Saygılarımızı sunarız.

TEİS YÖNETİM KURULU

 

EK 1 - Servier İlaç ve Araştırma A.Ş.’nin SGK tarafından belirlenen KKİ oranlarını uygulamayı durdurduğunu bildiren duyurusu

EK 2 - “Kamu Kurum İndirimi” uygulamasını uygulamayan ve eksik uygulayan firma/ilaç listesi

EK 3 - “Kamu Kurum İndirimi” aktarımını belirli şart ve koşullara bağlayan firma/ilaç listesi

 

 

EK 1 - Servier İlaç ve Araştırma A.Ş.’nin SGK tarafından belirlenen KKİ oranlarını uygulamayı durdurduğunu bildiren duyurusu




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —