Kişiye Özel Burun Estetiği İle Doğal Burun, Sağlıklı Nefes

SAĞLIK 16.12.2021 12:17:23 0
Kişiye Özel Burun Estetiği İle Doğal Burun, Sağlıklı Nefes

Burun Estetiği (Rinoplasti) , yeniden şekillendirme, restore etme ameliyatıdır. Asıl amaç burunu fonksiyonel ve estetik açıdan daha iyi bir  hale getirmektir.

Burun estetiği (Rinoplasti) ameliyatlarını başarı ile uygulayan Özel Hatem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Abdulkerim Başaran, rinoplasti ameliyatı hakkında bilgiler verdi.

Burun estetiği (Rinoplasti) ameliyatı ile estetik yani görsel kaygılarını gidermenin yanı sıra hastanın rahat bir şekilde nefes alıp vermesini sağlamaktayız. Böylelikle ağız solunumu nedeniyle oluşan hastalıkların önüne de geçmekteyiz. Örneğin: Sık farenjit geçirme, uyku apnesine bağlı hipertansiyon ve kronik yorgunluk sendromları gibi.

 

Estetik burun (Rinoplasti) ameliyatında yaş sınırı veya yaşla ilgili problemler var mı?

Uygun endikasyon varsa her yaş grubunda yapılabilen bir ameliyat türüdür.  Yaş ilerledikçe yara yeri iyileşmesi gibi sorunlar olduğundan ve ergenlik çağından önce kemik gelişimi daha tamamlanmadığı için hastalarımıza genel olarak 18 yaşından sonra ve 50’li yaşlardan önce önermekteyiz.

 

Estetik burun ameliyatı olmak için hangi mevsim daha uygundur?

İklimlendirme şartları günümüzde ayarlanabildiği için her mevsimde yapılabilecek bir ameliyattır.

 

Burun estetiği (Rinoplasti) sonrası iyileşme süreci nasıl olmaktadır?

Genel olarak ameliyattan 6 ila 8 saat sonra hasta taburcu edilebilmektedir. Genelde 3. günden sonra burun içine yerleştirdiğimiz silikon tamponları çıkartmaktayız. 6. günde ise burunun dış kısmını sabitleyen termal alçılarımızı çıkartmaktayız. Cilt yapısına göre 6-10 gün kadar hastaya burun masajı önermekteyiz. Kısacası 1. haftanın sonunda kişi sosyal hayatına rahatlıkla dönebilmektedir.

 

Hastalar ameliyat sırasında ve sonrasında ağrı hisseder mi ve ameliyat ne kadar sürmektedir?

Ameliyat genel anestezi altında yapıldığı için ameliyat esnasında ağrı hissedilmemektedir. Sonraki süreçte ise kişinin ağrı eşiğine göre değişmekle beraber 3. günden itibaren ağrılarda azalma olmaktadır. Operasyon süresi yapılacak değişiklikler ve burun yapısına göre 2- 3 saat arası sürmektedir.

 

Burun tamponu ve alçıların çıkarılması esnasında ağrı hissedilir mi?

Ameliyat sonrası önerileri yerine getiren ve burun lavajı (yıkaması )yapan hastalarımızda tampon çıkarılması işlemi son derece ağrısız ve konforlu olmaktadır. Silikon yapıda olan tamponlar son derece ağrısız bir şekilde çıkartılmaktadır.

 

Burun estetiği ameliyatından sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Sigara içmek, ameliyat sonrası iyileşme sürecini yavaşlatır ve enfeksiyonların oluşma ihtimalini arttırır. Ameliyat sonrasında 2 ay gözlük takmamak, uzun süre güneşlenmemek, yüz bölgesinde travma yapabilecek sporlardan uzak durmak gerekir. 2 hafta sonra yüzmek, fitness, yürüyüş gibi sporlar yapılabilir.

 

Ameliyat öncesi yapılan ön görüşmenin ne gibi faydaları mevcut?

Ön görüşme, ameliyat kadar önemlidir. Görüşme esnasında hastanın çok soru sorması hasta ve hekim açısından oldukça faydalıdır. Böylece hastanın beklentileri anlaşılmış olur ve bunların bilimsel veriler ile uyumu değerlendirilir. Bunun sonucunda hasta ve hekim daha sağlıklı bir yol izleyebilmektedir.

 

Burun estetiği (Rinoplasti ) ameliyatı için hekim tercihi yaparken nelere dikkat edilmelidir?

Her doktorun kendini geliştirdiği ve yöneldiği alanlar mevcuttur. Hekim tercihi yaparken bunu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Doktorunuzun daha önceki yaptığı ameliyatlara ait fotoğrafları görmek isteyebilirsiniz. Genel olarak, rinoplasti ameliyatı ile ilgilenen hekimlerin kendi fotoğraf arşivi bulunmaktadır. Kliniğime ve ön görüşmeye gelen hastalarıma daha önceki hastalarımın(eğer rızası varsa tabi) ameliyat öncesi, sonrası ve uzun dönem sonuçlarını göstermekteyim.

 

Burun estiği (Rinoplasti) ameliyatının başarısını etkileyen hasta ile alakalı etkenler nelerdir?

'Tıpta hastalık yok hasta vardır 'diye bir prensip vardır o yüzden her hastaya özel, başarıyı etkileyen faktörler bulunmaktadır. Bunların başında hastanın cilt ve kemik yapısı, hastanın daha önce geçirdiği burun ameliyatları, kronik ve sistemik hastalıklarının bulunması faktörleri gelir (diyabet ve romatizmal hastalıklar gibi). Özellikle oluşabilecek enfeksiyonlar ve yara iyileşmesi nedenlerinden dolayı diyabet hastalarına bu ameliyat türünü önermiyorum.

 

Ameliyat sonrası burun şekli, mevcut durumundan kötü olur mu ve burunda çökme vs. olabilir mi?

Her cerrahi işlem gibi bu ameliyat türünün de kendine göre başarı ve başarısızlık oranı mevcuttur. Ancak kendim ameliyatlarımda uyguladığım güncel ve hastaya özel yöntemler ile başarı oranını yüksek tutmaktayım. Bu da bize hasta memnuniyeti olarak dönmektedir.