Kış Mevsiminde Beslenme Tavsiyesi

Medical Park Gaziantep Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Işıl Turgay Canbolat, kış aylarında beslenme konusunda tavsiyelerde bulundu.

SAĞLIK 6.11.2019 13:10:39 0
Kış Mevsiminde Beslenme Tavsiyesi

Medical Park Gaziantep Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Işıl Turgay Canbolat, kış aylarında beslenme konusunda tavsiyelerde bulundu.

 

Bulunduğumuz bölge itibari ile gece ve gündüz içerisinde bulunduğumuz hava sıcaklığı farkı insanların daha kolay hastalanmasına yol açmaktadır. Çünkü , sürekli İnce mi giyinsek kalın mı giyinsek terler miyiz yoksa üşür müyüz diye ikilem arasında kalmaktayız.Bu süre zarfında biraz daha kat kat giyinip bulunduğumuz sıcaklığa göre kendimizi ayarlamamız daha doğru olacaktır. Bunun yanı sıra beslenmenizin kalitesi de kuşkusuz burada rol oynayan en önemli faktörler arasında.soğuk kış aylarına girerken hasta olmayı beklemeksizin C vitamini içerikli gıdaların tüketimini arttırmalı ve gerekiyorsa takviye edici gıda kullanmak için doktorunuzu,eczacınıza veya diyetisyeninize danışmalısınız.

 

Kısa bir girişten sonra sanırım kaliteli beslenmeyi biraz açabiliriz diye düşünüyorum. Malum tükettiğimiz her besinin içeriği değişmeye ve kaliteli diye düşündüğümüz besin grupları bir televizyon kanalında sağlıklı iken diğer bir televizyon kanalında kanserojen veya zararlı olarak adlandırılıyor.

 

1. Sindirim sistemini dengelemek ve bağışıklığınızı kuvvetlendirmek adına bu aylara girerken çorba tüketimlerine özen gösterin. Çorbalarınızın içeriğinde tavuk suyu bulunması içerisinde bulunan sisteinin doğal antibiyotik olması özelliğine sahip olacak ve gribal enfeksiyonlardan özellikle koruyucu özelliği içerisinde barındıracaktır. Organik tavuk veya hormonsuz köy tavuğu bulabilme şansına erişebildiyseniz eğer mutlaka tavuğu uzun süre kaynatarak tavuk suyunu çıkarın ve küçük saklama kaplarında kullanılmak üzere depolamayı unutmayın.

 

2. C vitamini içeriği yüksek olan yiyeceklerin sadece turunçgiller olduğunu düşünüyorsak eğer fikrinizi birazcık değiştireceğim. Çünkü asıl C vitamini kaynakları acı yeşil ve kırmızı biber ve kivi ile brokoli ve daha sonrasında turunçgiller ve limon içeriği geliyor. Takviye edici gıda içeriği olarak alacaksanız ester c formunda ki c vitaminlerinin emilim düzeyleri daha yüksektir, unutmayın.

 

3.  Zencefil ve zerdeçal ikilisi .. gribal enfeksiyonlara yakalanmayı beklemeksizin sofralarınzdan zerdeçal ve zencefil kullanımını eksik etmeyin. Zerdeçal ortadoğu mutfaklarında pilav, salata ve çorbalarda sıklıkla kullanılıyor ve doğal antikansorojen ajan olan curcumin içeriği olduğuna inanılıyorç Zerdeçalın vücutta emiliminin artabilmesi için eser miktarda zeytinyağı ile ısıtılarak kullanılması tavsiye ediliyor. Gelelim zencefile. Kış aylarında evimin vazgeçilmezi ZENCEFİL. Özellikle de taze ise. Çocuklarınıza çorba hazırlarken içerisine 1 incecik dilim atmanız yeterli olacaktır. Tat olarak acı bir tat bırakıyor olması tüketimi zorlartırabiliyor fakat salataların içeriisnde limon kabuğu gibi rendeleyerek çorbaların içerisinde 1 ince dilim şeklinde veya vücutta arındırma yöntemi olarak smoothie tarifleri uygularken rondodan geçirirken 2-3 dilim şeklinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Zencefil vücut ısısını arttırarak toksinlerin vücuttan atılmasında çok etkilidir. Antibakteriyel ve anti-inflamatuar özelliği vardır.

 

4.  Düzenli egzersiz kaçınılmaz son. Vücudunuzda kanımızın oksijenlenmesi için dışarıda yapılan egzersizlerin önemi büyük. Kapalı alanlarda havalandırması iyi olmayan merkezlerde spor yapmayı bırakın artık. Dışarıya oksijenin bol olduğu yerlerde spor yapmayı alışkanlık haline getirin. Aşırıya kaçılmadan yapılan sporun bağışıklığı kuvvetlendirici etkisi mevcut. Aşırıdan kastettiğimiz ise haftada 5 gün ve üzeri ağır egzersiz programlarını içermektedir.

 

5. Gün içerisinde tüketeceğiniz bitki çayı miktarını arttırın   kahve tüketimini azaltın. Bitki çayları ile ilgili konuşurken dikkatli olmakta fayda görüyorum. Herhangi bir hastalığı olan , hipertansiyon,, kalp damar rahatsızlığı veya kronik veya akut böbrek yetmezliği, anksiyete veya sinir sistemi rahatsızlıkları gibi veya özel durumları olan gebelik veya emzirme süreci gibi veya gelişim sürecinde olan gençlerin bu konuda dikkatli olmasında fayda var. Eğer özel bir durumunuz yok ise bağışıklığınızı kuvvetlendirmek için yeşil çay ve beyaz çay tüketimini destekleyin. Anti-inflamatuar etki için ise zencefil içerikli çay tüketimini arttırabilirsiniz. ( doz aşımına girmeden )

 

6. Ve son olarak günlük sıvı alımınızı arttırın. Hayatımızdaki en güzel ve gün geçtikçe temizini bulmamızın daha da zor olduğu bir içecek mevcut ki o da s. Böbreklerden süzme işlemini gerçekleştirirken idrar yolu ile atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına ve kanın sulanmasını arttırarak oksijen taşımasına yardımcı olup, bağışıklığımızın kuvvetlenmesine ve sindirim ve dolaşım sisteminin dengelenmesine yardımcı olur.

 

Bu kış ayında kendinize bir iyilik yapın ve kendinizi önemseyin. Sağlıklı bir kış mevsimi geçirmeniz dileğiyle.