KAMUOYUNA DUYURU

KAMUOYUNA DUYURU

Üniversitemizde 17/07/2024 tarihinde meydana gelen bir olay nedeniyle asılsız haber ve suçlamalar yapılmış, ayrıca CHP Gaziantep milletvekili tarafından da olay Meclise taşınmıştır.

 

KAMUOYUNA DUYURU
Üniversitemizde 17/07/2024 tarihinde meydana gelen bir olay nedeniyle asılsız haber ve suçlamalar yapılmış, ayrıca CHP Gaziantep milletvekili tarafından da olay Meclise taşınmıştır.

Bu asılsız ve hukuki dayanaktan yoksun suçlamalara cevap amacıyla bir açıklama gerekliliği doğmuştur.

Sağlıksız bir bilgi kaynağından temin edilerek Rektörlüğümüz hakkında şimdiye kadar yapılan tüm haberlerde olduğu gibi, bahse konu haberde yer alan ifadeler gerçek dışı olup, özensiz bir dil anlayışıyla kaleme alınmıştır.

Konuyla alakalı olarak, Rektörlükten bilgi istenmiş olsaydı her zaman olduğu gibi basınımıza doğru bilgiler belgeleriyle verilirdi.

Sözü edilen olayda, depoda bulunan bir kısım hurda malzemesi depo görevlisi tarafından izinsiz olarak dışarıya çıkarılmaya çalışılmış ve kapıda bulunan özel güvenlik görevlilerinin dikkati sayesinde çıkarılmadan yakalanmıştır. İlgililer hakkında derhal yasal işlem başlatılmış ve kişiler açığa alınmış, olaya karışan 2 sivil şahıs hakkında da Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.

Bu olay nedeniyle önce Rektör hakkında asılsız, gerçek dışı, akılla ve maddi gerekçelerle uyuşmayacak tarzda haberler yapılmıştır. “Rektör tarafından hurdalar usulsüz şekilde üniversite dışına çıkarılmaya çalışılırken güvenlik görevlisi tarafından yakalanmıştır.” şeklinde, hayatın olağan akışına uygun düşmeyen, tamamen Rektörlük Makamını hedef alan asılsız haberler yapılmıştır. Yani, üniversitenin en yüksek idari amirine özel güvenlik görevlisi tarafından dışarıya çıkış izni verilmemesi kadar gerçek dışı bir haber yapılmıştır.

Bu haberle, yeni Rektörlük ataması nedeniyle Rektör Arif Özaydın’ı zan altında bırakmak ve yeniden Rektör olarak atanmasını engellemek amaçlanmıştır.

Aynı zamanda muhalefet tarafından hükümeti zor durumda bırakmak amacıyla “Türkiye’nin büyük üniversitelerinden birinin böyle vahim olaylarla anılması, 22 yıllık iktidarın rantçı zihniyetinin yansımasından başka bir şey değildir. Bizler Gaziantep halkının seçilmiş Milletvekilleri olarak bu işin peşini bırakmayacağız. İddiaların soruşturulması, suçu olanların hukuk önünde hesap vermesi için ne gerekiyorsa yapacağız.”  şeklindeki beyanlarla Türkiye Cumhuriyeti’nin hükümeti zan altında bırakılmıştır.

Üniversiteden en ufak bir görüş dahi alınmadan, gerçeği yansıtmayan, asılsız iddialarla maksatlı ve kasıtlı özel olarak hazırlanan haberler ile daha önce başlatılan karalama kampanyasına devam edilmekte olup, bu durumun kurumumuzun toplum nezdinde kurumsal itibarını zedelemekte, yöneticilerimizin ve Üniversitemizin kişilik ve tüzel haklarına ağır bir saldırı niteliği taşımaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

 

 

Gaziantep Üniversitesi'nin SKANDAL ihalesi iptal edildi

Gaziantep Üniversitesi'nin 4 milyon 690 bin yemek alımı için düzenlenen ve kişi başı 305 TL bedel belirlenen 1,4 milyar TL’lik ihalesi, yoğun kamuoyu tepkileri ve eleştiriler sonucu iptal edildi. İhale süreci, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın’ın açıklamaları ve yüksek maliyet nedeniyle geniş bir tartışma yarattı. İptal gerekçesi olarak, 5018 sayılı kanun ve Kamu İhale Kanunu'nun ilgili maddeleri gösterildi.

Gaziantep Üniversitesi'nin Spor, Sağlık, Kültür Daire Başkanlığı tarafından yapılan 4 milyon 690 bin adet yemek alımı ihalesi, kişi başı 305 TL bedelle 1,4 milyar TL olarak belirlenmişti. İhale, büyük tepki ve kamuoyu baskısı sonucu iptal edildi.
 

BU KADAR PAHALI OLUR MU?
İhale süreci, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın’ın "Bu fiyatlara onay vermem mümkün değil. Bu kadar pahalı olur mu? Ben ucuz yemek verme peşindeyim" şeklindeki açıklamalarıyla gündeme gelmişti. Rektör Özaydın, ihalenin gerçekleşmediğini belirtmişti. Ancak Elektronik Kamuoyunu Aydınlatma Platformu'nda (EKAP) ihalenin belgeleri ortaya çıktı ve 1 milyar 436 milyon 136 bin TL olarak belirlenen ihale, henüz değerlendirme aşamasında olduğu öğrenilmişti.

 

İHALE İPTAL EDİLDİ

CHP’li Uğur Kalkan, ihalenin iptal edildiğin duyurarak “Gaziantep Üniversitesi'nin kent ve ülke gündemini meşgul eden SKANDAL yemek ihalesi; bugün iptal edildi. İptal gerekçesi olarak;" 5018 sayılı kanunun 26. maddesi ile Kamu İhale Kanunu’nun 5. ve 62 maddeleri ile aynı Kanunun Ödeneklerin etkili ekonomik ve verimli kullanılması ilkesi" denildi. Bu kadar ses çıkmasaydı; bence bu ihale adresine doğru yol alırdı. Emeği geçen herkesin emeklerine sağlık” dedi.

 

İHALEYE 9 FİRMA TEKLİF VERMİŞTİ

Gaziantep Üniversitesi 16 Temmuz'da ilan ettiği yemek ihalesi için yaklaşık maliyeti 1,4 milyar lira olarak belirlenmişti. İhale yapıldı ve Arvendo Gıda, Mafa Elektrik, İsa Araç Kiralama Turizm, Florya Yemek, Aşsa Yemek, Eren Tabildot, Ada Toplu Yemek Gıda, Fesleğen Toplu Yemek, Arina Gıda katıldı. İhale sonrası yaklaşık maliyetin yüksek olması tartışmaları beraberinde getirmişti. Hesaba göre kişi başı yemek ücreti 305 lira olarak belirlendi. Son 2 ayda ihaleye giden diğer kamu kurumlarının belirlediği fiyatlarla arada uçurum olması ihaleyle ilgili soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Gaziantep İslam Bilim Teknoloji Üniversitesi 70 lira, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi 83 lira, Marmara Üniversitesi 106,5 lira, Karadeniz Teknik Üniversitesi 109 lira kişi başı maliyet belirlerken, Gaziantep Üniversitesi’nin ücretinin 305 lira olması tepki çekti.



Anahtar Kelimeler: KAMUOYUNA DUYURU