KALBİNE İYİ BAK

KALBİNE İYİ BAK

Defa Life Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Hekimi Uz. Dr. Serdar Keçeoğlu 29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

 

Kalp ve damar hastalıkları riski daha anne karnında başlamakta ve sağlıksız beslenme, hareketsizlik, tütün kullanımı gibi davranışsal risk faktörleri ile ilerleyen dönemde giderek arttığını, dolayısıyla risk faktörleri ile mücadele edilerek çoğu kalp ve damar hastalığının  engellenebileceğini söyledi. 
Keçeoğlu, obezite, diyabet ve fiziksel aktivite yetersizliği gibi risk faktörlerinin çocukluk çağında görülmeleri, erişkinlikte kalp hastalığı gelişme riskini büyük oranda artırdığını haftada 5 kez 30 dakika süreyle yapılan orta zorlukta aktivitelerin, kalp hastalığı ve inme riskini azalttığını söyledi. Fiziksel aktivite mutlaka egzersiz yapmayı gerektirmez. Size enerji harcatan tüm hareketler bu kapsama girer. Sağlıklı beslenin, meyve ve sebzeler açısından zengin olan kalp sağlığı dostu bir beslenme şekli, kalp hastalığı ve inmeden korunmaya yardımcı olur.Yüksek miktarda doymuş yağ(hayvansal yağ), trans yağ ve tuz alımı kalp krizi riskini artırır. Aşırı tuz tüketimi yüksek kan basıncına; fazla doymuş ve trans yağ alımı da damar tıkanıklığına neden olur. Bu sebeple fazla tuz içeren işlenmiş gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır. Tütüne ‘hayır’ deyin ve pasif içicilikten kaçının. Sigarayı bırakmak ve sigara dumanına pasif maruziyetten korunmak, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır. Tütün içimini bıraktıktan sonra sadece iki yıl içinde bile koroner kalp hastalığı riski büyük ölçüde azalmakta ve 15 yıl sonra ise, hiç sigara kullanmamış bir insanın kardiyovasküler hastalıklar (KVH) risk seviyesine ulaşmaktadır. Düzenli sağlık kontrollerinden geçmek en az yukarıdaki adımlar kadar önemlidir. Kan basıncınızı düzenli olarak ölçtürün. Yüksek kan basıncı KVH için bir numaralı risk faktörüdür. Önceden hiçbir belirti vermemesi nedeniyle çoğu insan kan basıncının yüksek olduğundan habersizdir. Kan şekeri düzeyinizi ölçtürün. Yüksek kan şekeri düzeyi diyabetin belirtisi olabilir. Bu nedenle tanı konmayan ve tedavi edilmeyen diyabet, kalp hastalığı ve inme riskini artırır. Alkol tüketiminden kaçının. Alkol tüketimi, kan basıncınızın yükselmesine ve kilo almanıza neden olabilir. Alkol tüketiminden kaçının alkol tüketimi kalp krizi ve inme dâhil istenmeyen birçok kardiyovasküler olay riskini arttırmaktadır. Uyku düzeninize dikkat edin. 6 saatten az uyku süresi ve uyku kalitesinin düşük olması kan basıncının yükselmesine yani hipertansiyona neden olmaktadır. Stresten uzak durun. Bu sebeple kalp damar hastalıklarına neden olan risk faktörlerinin iyi bilinmesi, koruyucu önlemlerin alınıp toplum düzeyinde öğretilmesi ve uygulanması ile hastalık gelişiminin önlenmesi ve azaltılması toplum sağlığı açısından çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

 

 



Anahtar Kelimeler: KALBİNE