Tarih: 07.03.2024 16:07

Kadınlar gününüzü kutluyorum

Facebook Twitter Linked-in


Bu gün BİRLİK SAĞLIK SEN KADIN KOMİSYONU olarak 8 mart dünya kadınlar günü için toplanmış bulunmaktayız.
Bundan 167 yıl önce, 8 Mart 1857 de ABD’nin New York kentindeki bir tekstil
fabrikasında grevci işçilere polisin saldırması, işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin kurulan barikatlar nedeniyle kaçamamaları sonucunda 120 kadın işçinin ölmesi ile başlayan kadınların örgütlenmesi ve hak talebinde bulunmalarının sonucunda 1977 yılında birleşmiş milletler genel kurulu 8 martı DÜNYA KADINLAR GÜNÜ olarak ilan etmiştir.
Her yıl olduğu gibi, kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasi başarılarını kutlamak ve kadın hakları mücadelesini anmak için kadınlar olarak yılda bir kez de olsa fırsat buluyoz.
Ancak, unutmamalıyız ki, halen dünya genelinde bir çok toplumda, birçok kadının hakları ihlal edilmekte ve eşitsizlik yaşanmaktadır. Kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri, çocuk gelinler, ekonomik eşitsizlik ve siyasi katılımda yaşanan kısıtlamalar gibi pek çok sorunla mücadele eden kadınların haklarına kavuşmaları için daha fazla çaba göstermeliyiz.
Kadınların görmezden gelinip ihmal edildiği toplumların varlığını sürdürebilmesi mümkün değildir.
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi, dünya üzerindeki gördüğümüz her şey kadının eseridir. Kadınlarımız hayatın her yerinde; Ailede, iş hayatında, toplumda, sanatta kültürde ve eğitimde, toplumun temel taşlarıdır. Ve her bir kadın kendi alanında önemli bir rol oynamaktadır. Kadın hakları insan haklarının ayrılmaz bir parçasıdır. Kadın hakları konusunda mücadele etmek, daha adil, daha eşit ve daha kapsayıcı bir toplumun inşası için önemli bir adımdır.
Cumhuriyet dönemiyle birlikte Türkiye‟de, kadınlar 17 Şubat 1926‟da kabul edilen Medeni Kanun ile birlikte birtakım haklara kavuşmuştur. 1934 yılında ise kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmiş, bu tarihten itibaren kadınlar bireysel anlamda önemli bir hak olan seçme hakkını kullanabilmekte teşvik edilmiş ve desteklenmişlerdir.
Özellikle son yıllarda, kadınlara yönelik şiddetin, kadın cinayetlerinin ve çocuk gelinlerin sayısının her geçen gün daha çok artması çok ciddi boyutlara ulaşması toplumumuzun kanayan yarasıdır.
Genel olarak kadınlarımız, gerek ev gerek iş ortamında şiddetin her türlüsüne maruz kalmaktadırlar. Şiddetle mücadele için öncelikle cinsiyet ayrımcığını ortadan kaldıracak etkin politikalar izlenmeli ve kanunlar çıkartılmalıdır.
Kamuoyuna yansıyan verilere göre; Ülkemizde sadece 27 Şubat Salı günü 24 saatte yedi kadın, son 10 yılda ise 3 bin 850 kadın öldürülmüş. Şüpheli ve katiller caydırıcı ceza almadıkça, önleyici tedbirler bulunmadıkça şiddet boyutu her geçen gün artmaktadır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —