KADIN HASTALIKLARINDA YAPILAN LAPAROSKOPİK AMELiYATLAR

KADIN HASTALIKLARINDA YAPILAN LAPAROSKOPİK AMELiYATLAR

Defa Life Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Op. Dr. İbrahim Halil BÜYÜKBEŞE, Kadın hastalıklarında yapılan ‘‘Laporaskopik Ameliyatlar’’ hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

 

Tanı ve Teşhiste Laparoskopi
Kadın hastalıkları polikliniğimizde hastalığın kesin tanısını koyabilmek için laparoskopik yöntemlerden faydalanıyoruz. Örneğin pelvik hastalıklar şüphesinde hastaya hiçbir cerrahi müdahale yapılmadan, göbekten karın içerisine giren bir kamera kullanılır. Bu sayede hastanın tüm pelvik organları çok net bir şekilde izlenebilmektedir. İşte bu işlemin adına tanısal laparoskopi denir.

Çikolata Kisti
Kronik pelvik ağrılarının başlıca sebebi olan çikolata kisti laparoskopi ile teşhis edilebilir ve yine laparoskopi ile tedavi edilebilmektedir. Çikolata kisti tanısında kullanılan ultrasonografi çoğu kez teşhisi koymakta yardımcı olmayabilir. Çünkü hastada henüz kist başlangıç aşamasında yani oluşmamışsa bu durum ultrasonografik görüntülerde ortaya çıkmayabilir.

Yumurtalık Kisti
Dış gebelik, over torsiyonu, rahimde kanamalı kistler ve yukarıda bahsi geçen çikolata kisti gibi birçok kadın hastalığında laparoskopi ile tedavi yapılması mümkündür.

Myomektomi (Rahimden Ur Alınması)
Laparoskopik miyom ameliyatı, rahimde büyümüş olan urların kapalı ameliyat tekniği ile alınarak tedavi edilmesi mümkündür.  Genç anne adaylarının doğurganlığı koruyarak devam ettirebilmesi için önemli bir tekniktir. Özellikle son yıllarda en çok yapılan kadın hastalıkları ameliyatları arasına girmiştir.

Rahim Alınması (Histerektomi)
Laparoskopik ameliyatlar listesinin 1. sırasında histerektomi operasyonları yer almaktadır. Gelişen teknoloji ve teknikler ile laparoskopinin kadın hastalıkları teşhis ve tedavisinde kullanılması, bu hastalığında da laparoskopik yöntemle yapılmasının önünü açmıştır.

Rahim Sarkması
Histerektomi, rahim sarkmasında eskiden beri uygulanan geleneksel yöntemdir. Ancak bazı genç hastalar doğurganlığı sürdürmek isteyebilir. Bu sebeple rahimin korunması gerekmektedir. Bu durumda hastada uterusun asılması alternatif bir tedavi şekli olabilmektedir. Böylece hasta laparoskopik ameliyatın bütün avantajlarından faydalanmış olur.

Rahim Ağzı Kanseri
Erken teşhis edilen rahim ağzı kanserleri laparoskopik ameliyat ile tedavi edilir.  Rahim, rahim ağrı, tüpler, yumurtalıkların geniş dokuyla birlikte çıkarılmasını ve pelvik ve paraaortik lenf nodlarının temizlenmesini kapsar.