Kadın Kanserleri Vakfı’nın verilerine göre, günümüzde, dünyada her beş dakikada bir, 1 kadın “ kadın üreme sistemi kanseri” tanısı almaktadır.
Medical Park Gaziantep Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mutlu Meydanlı yaptığı açıklamada; ülkemizde en sık görülen kadın üreme sistemi kanserlerinin sırasıyla, yumurtalık kanseri, rahim kanser ve rahim ağzı kanseri olduğunun altını çizdi. Meydanlı,
“Rahim ağzı kanseri korunulabilir bir kanserdir. 10-12 yaş aralığındaki kız çocuklarının koruyucu HPV aşıları ile aşılanması, 30 yaş ve üzerindeki kadınların ise ülke çapında yürütülen “Rahim Ağzı Kanseri Tarama Programı’na’’ katılması ile rahim ağzı kanserinden korunmak mümkündür. Genel olarak, kadın üreme sistemi kanserlerinden korunmak için normal vücut ağırlığının korunması ve şişmanlıktan kaçınılması, diyet yaparak normal vücut ağırlığına ulaşılması, dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve tütün kullanımından uzak durulması gereklidir” dedi. Prof. Dr. Meydanlı, “Kadın üreme sistemi kanserlerine işaret eden olağan dışı belirti ve bulguların tüm kadınlar tarafından bilinmesi ve bu bulgu ve belirtilerle karşılaşıldığında hekime başvurulması bir diğer önemli konudur. Menopoz sonrası kanama, cinsel ilişki sırasında ya da cinsel ilişkiden sonra kanama, anormal vajinal kanama, et suyu tarzında akıntı, karında şişlik ve erken doyma hissi gibi belirti ve bulgular kadın üreme sistemi kanserleri ile ilişkili olabilir. ‘’ diye sözlerini sürdürdü.
Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mutlu Meydanlı, yaş, aile öyküsü ve genetik faktörlerin kadın üreme sistemi kanserlerinin gelişiminde önem arz ettiğini kaydetti. Bununla birlikte, kadın üreme sistemi kanserlerinin her yaştaki kadını etkileyebileceğini söyleyen Prof. Dr. Meydanlı, yakınması olsun olmasın her kadının yılda en az bir kez jinekolojik muayeneden geçmesi gerektiğini vurguladı. Jinekolojik muayeneden uzak olmanın kadın üreme sistemi kanserleri için risk faktörü olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Meydanlı, erken tanının hayat kurtardığını ancak erken tanı için kadınların periyodik olarak jinekolojik muayeneden geçmesinin kritik bir öneme sahip olduğunu sözlerine ekledi.