Malatya’da yaşayan ve şu anda pratisyen hekim olarak çalışan Hacer D. isimli genç kadına hem sözlü hem de yazılı olarak tacizde bulunan Cebrail Can K.’nın tacizlerine dayanamayan genç kadın sosyal medya üzerinden yardım istedi. Cebrail Can K.’nın sosyal medyada gündem olmasının ardından Kilis Başsavcılığından da açıklama geldi.
İddialara göre Malatya’da yaşayan ve üniversite sınavına hazırlanmak için dershaneye giden genç kadın Cebrail Can K. ile tanışıyor. Kendisine ilgisi olduğunu söyleyen K. ile görüşmek istemediğini dile getiren genç kadın yıllarca Cebrail Can K.’nın sözlü ve yazılı tacizlerine maruz kalıyor. Konuyla ilgili Kilis Cumhuriyet Başsavcılığı açıklamada bulundu. İşte Sosyal medyada TT olan Cebrail Can K. olayı…
KİLİS BAŞSAVCILIĞI’NDAN AÇIKLAMA
Adı geçen Cebrail Can K. hakkında müşteki Hacer D.’e karşı tehdit, hakaret, cinsel taciz ve şantaj suçlarından yürütülen bir soruşturma dosyası var, bu dosyada şahıs hakkında imza atma şeklinde bir adli kontrol kararı verilmiş, bunun dışında aile mahkemesince 7.8.2020 tarihi itibariyle 6 ay uzaklaştırma kararı verilmiş, bu tedbirin ihlal edildiğine dair dosyaya yansıyan bir durum söz konusu olmamış, GSM kayıtlarına göre kişinin şu anda 60-70 adet aktif telefon hattı mevcut, sayı çok daha fazla ama bazılarını pasif hale getirmiş, şahıs psikolojik yönden değerlendirilmek üzere adli tıp şube müdürlüğüne gönderilmiş ve hakkında ağır depresyon nedeniyle davranışlarını yönlendirme yeteneğinin azıldığı şeklinde rapor düzenlenmiş, başsavcılık emniyet ve müşteki vekili ile irtibata geçip uzaklaştırma kararının ihlali ile ilgili gelişmeleri takip edecek.
Bunun dışında kişinin gözlem altına alınması (akıl hastanesi) ile ilgili karar alınabileceği iletildi. Çünkü adli tıp raporu zaten bir sağlık kurumuna yönlendirilmesi gerektiği şeklinde görüş bildirmiş. Ayrıca GSM hatları ile ilgili inceleme yapılacak.
CEBRAİL CAN K. OLAYI
Yıllarca tacize uğrayan genç kadın yaşadıklarını şöyle aktarıyor; “2013 yılında Malatya’da dershanede sınava hazırlanırken tanıştık. Bana karşı duygularını dile getirdiğinde olumsuz cevap vererek ondan uzaklaştım. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandım, şehir değiştirip Erzurum’a okumaya gittim. Peşimden Cebrail Can K. da üniversiteye defalarca kez gelip benimle görüşmek istedi. 2014 yılında okula gelip ayaklarıma sarılınca arkadaşlarımız araya girip ayırdı. İlk davayı da bu dönemde açtık”
7 DEFA UZAKLAŞTIRMA KARARI ALINDI
“Ben üniversite 4.sınıftayken Tıp Fakültesi’ni kazanıp Erzurum’a geldi. Hastanede kadın doğum bölümünde staj yaparken kapımın önünde bekliyordu. Şikayetçi oldum, dekanlığa yazı gönderdik. Emniyetten toplam 7 defa uzaklaştırma kararı aldık, 3 dava sonuçlandı, yeni bir dava daha açtık. Suç duyurusunda bulunduk. Whatsapp’a girdiğim zaman mesaj atıp birileriyle konuştuğum için çevrimiçi olduğumu yazıyordu. Whatsapp’ta çevrimiçi olmadığım zamanlarda da ‘evine birilerini aldın, evine geleceğim’ diyordu. Pandemi sürecinde sırf bu sebeplerden dolayı evimi değiştirmek zorunda kaldım. Yeni evimi bulması an meselesi. Bir doktorum ama bu tehdit ve şantajlarıyla benim işimi de engelledi”
‘HER NÖBET ÇIKIŞIMA GELİYOR’
“2020 Ocak ayında göreve başladım, Şubat ayında hastanenin Whatsapp durumuna bu yaşadıklarımı yazdım, hastane çalışanlarını haberdar ettim. Fakat şahıs doktorlardan biriyle arkadaş olmuş, nöbet listelerimi elde etmiş. Her nöbetimin çıkışına, hastane kapısına geliyor. Herkesi ‘Sevgiliydik, nişanlıydık. Şuan tartıştık, bize yardım eder misiniz’ diye kandırıyor”
“Normal erkek arkadaşlarımın listesini çıkarmış. Hayatımda olan herkesi bulup mesajlar atıyordu. 2019 yılı Temmuz ayından bu yana şantaj yapmaya başladı. 26 yaşındayım, evlenmek istiyorum. Ama hayatımı dahi yaşayamıyorum. Beni hep abim üzerinden tehdit ediyordu. Şantaj olaylarının ardından abimin şahsa zarar verip, kendi hayatını mahvetmesinden korkuyorum. Çıplak kadın fotoğraflarını asistanlara, babana ve ailene atacağım deyip şantaj yapıyor. Ailesi onu reddetmiş, ‘Onların öcünü senden alayım mı’ diye mesajlar atıyor”
“GEREKİRSE İSMİMİ DEĞİŞTİRİRİM, YETER Kİ PEŞİMİ BIRAKSIN’’
“Bir doktor arkadaşının kuaförüne ulaşmış. Kuaför, Cebrail Can K.’nın kendisine para verdiğini ve benden haber almak istediğini söylemiş. Köşe başına Suriyeli çocukları koydurup, ne zaman nereye gittiğimden haberdar olacağını söylüyor. Önceden mesajlarına karşı hakaretler ederdim, benden uzaklaşmasını belirten cevaplar atardım. Son 1 yıldır tek bir nokta dahi mesaj atmamama rağmen halen taciz etmeye devam ediyor. Cevap yazmamama rağmen rahatsız ediyor. Peşimi bırakması için elimden gelen her şeyi yaptım. Gerekirse ismimi değiştiririm, her şeye razıyım. Yeter ki peşimi bıraksın. Aileme detaylı bir şekilde anlatamıyorum, onların üzülüp hasta olmalarından korkuyorum. Böyle bir saplantıyı kaldırabileceklerini düşünemiyorum”
ŞAHSIN CEZALARI ERTELENMİŞ
Hacer D.’nin avukatı İslim Arğıllı Suvat, şiddetin yalnızca fiziksel şiddet olmadığını, müvekkilinin yaşadığının ağır bir psikolojik şiddet olduğunu belirterek, “Müvekkilim Hacer D., tarafından Cebrail Can K.’ya kişinin huzur ve sükûnunu bozma suçundan 2014 yılında Erzurum Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Sanık ceza aldı, fakat adli sicil kaydında herhangi bir suç kaydı olmadığı için hükmün açıklanması geri bırakıldı, ceza ertelendi. 2.dava Erzurum’da tehdit ve hakaret suçlamasıyla dava açıldı. Duruşmalar devam ediyor. 2020 yılında da Tehdit, hakaret, cinsel taciz, kişinin huzur ve sükûnunu bozma, kişisel verilerin hukuka aykırı elde edilmesi suçlarından dolayı dava açtık, duruşmaları devam ediyor” dedi.
MEZUNİYET TÖRENİNE GİTMİŞ
Av. İslim Arğıllı Suvat, konuşmasını şu şekilde sürdü.: “2020 yılı Ocak ayında müvekkilim Kilis Devlet Hastanesi’ne atandı. Şahıs okulu bırakıp müvekkilimin peşinden Kilis’e geliyor. Şahsın ailesi aslında Malatya’da, babası profesör. Şahsın Kilis’te hiçbir bağlantısı yokken müvekkilimin peşinden Kilis’e geliyor. 2020 Ocak ayından bu güne kadar müvekkilim Hacer D.’ye bin 600 farklı hattan mesajlar, görüntülü aramalar mevcut. Müvekkilimin mezuniyet törenine dahi giderek videolara çekmiş. İnternetten indirdiği çıplak kadın görsellerine müvekkilimin başını montajlayarak ailesine ve tanıdıklarına göndermekle tehdit ediyor. Müvekkilim nöbetten çıkarken arkadan fotoğraflarını çekip atıyor. Son 2 yılda sürekli tacizin ve şantajın dozu artıyor. Kilis’te hem Aile Mahkemesi’nde 6284 sayılı kanuna göre üst sınırdan uzaklaştırma kararı aldık. Aynı kararda müvekkilimin kimlik bilgilerinin gizlenmesini de talep ettik. Nöbet listelerinde dahi adının yer almamasını istedik. Sağlık Bakanlığı’nın sitesinde tayin kararlarında da kimlik bilgilerinin yer almaması için talepte bulunduk. Taleplerimiz kabul edildi fakat uygulanmasında büyük sıkıntı yaşıyoruz”
‘BURADA ARTIK CİNSEL TACİZ MEVCUT’
Şahsın 6 aylık uzaklaştırma kararı var. Fakat hala müvekkilime mesajlar atabiliyor, arayabiliyor. Uzaklaştırma kararından sonra tacizlerine devam ediyor. Kilis Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunduk. Bu kişinin huzur ve sükûnunu bozma, tehdit ve hakaretten çok öteye giden bir durum söz konusu. Burada artık cinsel taciz mevcut. Kişinin hayatını normal bir şekilde idame ettirmesini engelleyecek davranışlar var. Hepimiz böyle bir tehditle karşı karşıya kalabiliriz, çok saplantılı bir durum. Bu şahıs ya tedavi olacak, ya da akıl sağlığı yerindeyse devlet gereken cezayı verecek. Ceza alıyor fakat uygulanabilirlik noktasında ciddi sıkıntılarımız var”
İFADE ESNASINDA ŞAHIS ARAMAYA DEVAM EDİYORDU
“Savcıya telefonların dinlenmesini istedik. Fakat emniyet, telefon numarasını arayarak karakola çağırıyor. Uygulamada sıkıntı yaşıyoruz. İfade esnasında şahıs aramaya devam ediyordu. Şahsın adına kayıtlı sadece tek bir operatörden 42 sayfa hat listesi çıktı. Devlet bir vatandaşını korumada aciz kalmamalı. Bu kadar ısrarla taciz eden şahıs başka birine de zarar verebilir. 6 aylık uzaklaştırma kararında dahi aramaya cüret edebiliyor. Disiplin hapsi cezasını alacak, 3 gün sonunda tekrar taciz edecek”
‘CEZALAR ERTELENMESİN’’
Kanunların ceza anlamında da cezai yaptırımlar anlamında da yeterli. Fakat uygulama noktasında sıkıntılarımız var. 6284 sayılı kanun için özellikle şu günlerde çok baskı var. İnsanların yanıldığı nokta şu; sözleşmede önleme çalışması geçiyor. Çocukların müfredatına toplumsal cinsiyet eşitliği, cinsiyet adaleti dersleri eklenecek. Bizim sıkıntımız doğru uygulanmaması, şahıs tehdit ve hakarette de ceza alıyor fakat erteleniyor. Bu kadar fazla şikayet sonucunda 2-3 yıl sonra da olsa muhakkak ki bir netice alınacak. Şuan 1 mahkumiyeti var. Biz istiyoruz ki cezalar ertelenmesin, müvekkilim normal hayatına dönebilsin”.(medimagazin)
Şüpheli gözetim altına alındı
Kilis Cumhuriyet Başsavcılığının başvurusu üzerine, kentteki bir kadın doktora yönelik tehdit ve şantaj iddiasına konu şüpheli, hakkında 6 ay uzaklaştırma kararı verilip, Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde gözetim altına alındı.
Başsavcılıktan yapılan açıklamada, sosyal medyada yer alan paylaşımlara konu olayla ilgili soruşturma yürütüldüğü belirtilerek, bu nedenle de bilgi kirliliğinin önlenmesi ve kamuoyunun doğru şekilde bilgilendirilmesinin sağlanması amacıyla açıklama yapıldığı ifade edildi.
Müştekinin 7 Ağustos’ta Kilis Cumhuriyet Başsavcılığına “cinsel taciz, tehdit, şantaj, kişilerin huzur ve sükununu bozma ve hakaret” suçları kapsamında suç duyurusunda bulunması üzerine soruşturma işlemlerine başlandığı aktarılan açıklamada, şöyle denildi:
“Soruşturma kapsamında şüpheli 11 Ağustos tarihinde mevcutlu olarak Cumhuriyet Başsavcılığına getirildi, şüphelinin Cumhuriyet Başsavcılığımız bünyesinde müdafi refakatinde alınan savunmasında; şüphelinin sorulan sorulara net olarak cevap verememesi, psikolojisinin bozuk olduğuna ilişkin şüphenin tahkikat boyutunda oluşması üzerine TCK’nın 32. maddesi kapsamında gerekli muayene işlemleri için Kilis Adli Tıp Kurumu Şube Müdürlüğüne şüpheli şahıs sevk edilmiştir.”
Aynı gün Kilis Adli Tıp Kurumu Şube Müdürlüğü tarafından şüphelinin yapılan değerlendirilmesinde “major depresyon bulguları ile intihar düşüncesinin olduğunun anlaşıldığı” bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Major depresyon paranoid kişilik bozukluğu, paranoid sanrı, obsesif kompulsif bozukluk ve saptanabilecek diğer psikiyatrik bozuklukların tanısı ve özelikle tedavisi açısından erişkin psikiyatri hekimlerince değerlendirilmesi ve görüş bildirilmesinin uygun olacağı raporlanmıştır. Söz konusu rapora istinaden Kilis Cumhuriyet Başsavcılığımızca İl Emniyet Müdürlüğü Aile İçi ve Kadına Şiddet Büro Amirliği aracılığıyla Kilis Devlet Hastanesine uzman hekim görüşü ve muayenesi için şahıs gönderilmiştir. Kilis Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları psikiyatri uzmanınca tanzim olunan rapor kapsamında; şüphelinin psikiyatrik muayenesi sonucunda gözlem altına alınmasının uygun olacağı tarafımıza belirtilmiş olup, söz konusu rapor doğrultusunda Kilis Sulh Ceza Hakimliğinden şüphelinin adli psikiyatri birimi bulunan Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde gözetim altına alınması kamu adına talep olunmuştur.”
Soruşturmanın durumuyla ilgili bilgi aktarılan açıklamada, “Söz konusu rapor ve şüphelinin psikiyatrik tedavi boyutu ve ihtiyacı göz önüne alınarak C.C.K. hakkında Kilis Sulh Ceza Hakimliğince; Cumhuriyet Başsavcılığımızın kamu adına talebi doğrultusunda CMK’nın 109/3 (b) maddesi uyarınca adli kontrol altına alınmasına karar verildi. Ayrıca C.C.K. hakkında Kilis Aile Mahkemesince 6284 sayılı kanunun 5/1.a.c.d.f, 8/6 maddeleri uyarınca 6 ay süreyle şüpheli hakkında uzaklaştırma ve gizlilik kararı verilmiş olup, soruşturma titizlikle yürütülmektedir.” ifadesine yer verildi.
HASTANEDE GÖZETİM ALTINA ALINDI
Cumhuriyet Başsavcılığının başvurusunu değerlendiren Kilis Sulh Ceza Hakimliği de şüpheli hakkında Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde gözetim altına alınmasına karar verdi.
Karar üzerine şüpheli C.C.K. hastaneye gönderildi.