İstifa yasağının kalkmasıyla doktorlar istifa ediyor hastaları ise mağdur

İstifa yasağının sona ermesiyle birlikte birçok hekim ve sağlık çalışanı istifa dilekçesi vermeye başladı. Söz verilen ek ödemelerin yapılmaması ve ödemesi yapılanlardan da geri istenmesinin istifalarda büyük rol oynadığı belirtil

SAĞLIK 4.09.2021 10:17:19 0
İstifa yasağının kalkmasıyla doktorlar istifa ediyor hastaları ise mağdur

Geçtiğimiz günlerde sonuçlanan sözleşme görüşmelerinin ardından sağlık çalışanlarının maaşlarında yapılan değişikliğin doktorların aldığı payı azalttığı ve doktor maaşlarının dolaylı yoldan azalmasına neden olduğu belirtiliyor.

 

Sağlık Bakanlığının Coronavirus salgınında artan iş yükü yüzünden sağlıkçıların emekliliğini ve istifasını yasakladığı genelgenin 1 Temmuz 2021 tarihinde yürürlükten kaldırılması sonrası Siirt’te birçok hekimin istifa ettiği öğrenildi.

 

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde İLKHA mikrofonunu uzattığımız hastalar, sağlık sisteminin alarm vermeye başladığını, hükümetin ilk dönemlerde yaptığı sağlık devriminden geriye neredeyse bir şeyin kalmadığını ifade etti.

 

Doktorların mağduriyetinin giderilmesi durumunda halkın da mağduriyetlerinin otomatik olarak çözüleceğini belirten vatandaşlar, sağlık sisteminde ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkat çekti

 

“Sağlık sistemi bu aralar ciddi şekilde alarm veriyor”

 

Randevu almakta zaten zorlandıklarını aldıkları zaman da iptal durumuyla karşılaştıklarını aktaran Bülent Yüksek, “Geçen diş hastanesinden randevu aldım, hastaneye gideceğim günü dört gözle bekliyorum, akşam vakti ‘Randevunuz iptal edilmiştir’ diye bir mesaj geldi. Hastaneye gidip ‘Neden iptal edilmiş’ diye sordum, doktorun istifa ettiği söylendi. Kimse sesimizi duyacak mı? Bilmiyorum, millet sağlık noktasında çok ciddi bir şekilde sıkıntı çekiyor. Hükümetin ilk geldiği dönemlerde sağlıkta devrim yapmıştı ama son 2 yıldır sağlık alarm veriyor, vatandaş olarak da biz mağduruz.” dedi.

 

“Doktorların mağduriyeti giderilse halkında mağduriyeti giderilir”

 

“Döner sermayeleri kesildi, aldıkları maaş bir anda 4-5 milyar düşünce tabi sıkıntıya düştüler.” diyen Yüksek, bu nedenle doktorların istifa etmeye başladığını söyledi.

 

Yüksek, “Ailemizi hastaneye getirdiğimizde muhatap bulamıyoruz. Acilde bir iğne vurup gönderiyorlar, neden? Çünkü doktor yok. Doktorların da gözüyle baktığımızda hükümet onları ihmal etmemesi gerekiyor, onların mağduriyeti giderilse halkın da mağduriyeti giderilir. Tek taraflı değil, halk olarak mağduruz ama doktor da mağdur edilmiş ki özele gitmiş. Bu ekonomik kriz varken milletin özele gitmesi mümkün değil, hükümete çağrımız bu mağduriyetin bir an önce giderilmesi.” ifadelerini kullandı.

 

“Herkesin bir muayene için özel hastaneye verecek 100 bini yok”

 

Herkesin özel hastaneye gidecek durumda olmadığını dile getiren Makbule Üzüm, tepkisini şu şekilde dile getirdi:

 

“Durumum olmadığı halde özel hastaneye gittim ve 100 TL verdim cildiye doktoruna geldim ama istifa edip özele gitmiş, çok mağdur olduk. Oğlum bir aydır hasta ve cildiye doktoru yok. Yetkililer hastaneye hiç olmazsa cildiye doktoru yollasınlar. Sadece ben değil herkes mağdur. Sabah belki 100 hasta muayene için gelmişti. Doktor olmadığı için geri gitti. Gidip özel hastanede fiş kesmek zorunda kalıyoruz. Herkesin 100 milyon verecek durumu yok ki!”

 

“Devlet doktorlara ödeneğini, maaşını versin ama istifaların önüne geçsin”

 

“Profesör, doçent ve birçok alanda uzman doktorumuz yok, doktorlar istifa ediyor, buradan Batman’a sevk olmak zorunda kalıyoruz.” diyen Zahir Can, “Bu hastalık döneminde başka bir ile sevk edilmek büyük zarar. Demek doktor hakkını alamadığı için özele gidiyor. Ama özel hastaneler de milletin cebini boşaltıyor, kan alma 50 TL, giriş 70-80 TL, bir röntgen 60 TL… devletin bir çözüm bulması gerekiyor. Ben yeşil kartlıyım, birçok insanın SGK’sı olmadığı için özele gidemiyor. Doktorlara güzel imkânlar sağlanması gerekiyor, ödenekse ödenek, maaşsa maaşını versin ama istifaların önüne geçsin, halkı mağdur etmesinler.”

 

“Doktor eksiği var, ne yapacağımızı bilmiyoruz”

 

Birçok doktorun salgın nedeniyle kendi servisinde bulunmadığını ifade eden Âdem Başboğa, başka ilde bulunan hastaneye sevk olduklarını belirterek sıkıntısını şöyle dile getirdi:

 

“Benim eşim yaklaşık 3 aydır rahatsız, aşırı derecede enfeksiyonu var, dün dahiliye polikliniğine gittim doktor, ‘benim bölümüm değil’ dedi, enfeksiyon bölümüne gönderdi, ‘Peki enfeksiyon doktoru var mı? Yok… hepsi pandemi servisinde. Seni Diyarbakır’a sevk edeceğim’ dedi. En son dün acilde kaldım, daha sonra başhekim ile görüştüm o da ‘Yarın gel yardımcı olacaklar’ dedi. Öyle bir şey olamaz. Doktor eksiği var ve ne yapacağımızı bilmiyoruz. Başımız ağrıyor Batman’a yolluyorlar, hastanemizin bir an önce eski haline dönmesini istiyorum.” (İLKHA)