İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, ülkesinin Gazze Şeridi ve Batı Şeria’yı kapsayan, Filistin Ulusal Otoritesi yönetimi altında birleşen ve Doğu Kudüs’ü de içeren bir Filistin devletini tanıyacağını söyledi.
Televizyonda yayınlanan konuşmasında, tüm taraflar anlaşmaya varmadığı sürece İspanya’nın 1967’den sonra Filistin sınırlarında herhangi bir değişikliği tanımayacağını söyledi. İspanyol hükümetinin tanımayı bugün ilerleyen saatlerde resmi olarak onaylaması planlanıyor
İspanya’da yaşanan gelişmeler sonrasında Norveç, Filistin’i tanıdığını ilan etti ve Filistin’i devlet olarak tanıma kararı, yürürlüğe girdi.
İrlanda’nın da Filistin devletini resmen tanıdığı bildirildi.
BM'nin 193 üye devletinden 145'i artık Filistin devletini tanımış olacak..
ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Kanada, Avustralya, Hollanda, İtalya, Portekiz, Finlandiya, Danimarka, İsviçre, Belçika, Yunanistan, Japonya, Güney Kore, Myanmar, Eritre, Tayvan, Yeni Zelanda, Panama, Kamerun gibi ülkelerin de aralarında olduğu 40'ın üzerinde devlet Filistin'i devlet olarak tanımıyor.
TÜRKİYE, FİLİSTİN'İN BAĞIMSIZLIĞINI İLK GÜN TANIDI
Arafat'ın ilanın ardından Filistin devletini aynı gün tanıyan ülkelerden biri de Türkiye oldu. Türkiye ile 12 ülke daha bağımsızlığını ilan ettiği gün Filistin'i tanıdı. Tarihsel süreçte Filistin'i tanıyan ülkelerin sayısı her geçen yıl artarken, geçen yıl sonuna kadar 139'a yükseldi.