İnşaat Mühendisi Korkut Küçükcan, ölümünün 3. yılında gözyaşları ile anıldı:

“Sorumlular cezalandırılana kadar adalet arayışını sürdüreceğiz”

GÜNDEM 16.11.2022 17:38:00 0
İnşaat Mühendisi Korkut Küçükcan, ölümünün 3. yılında gözyaşları ile anıldı:

 

Akkent Cami inşaatında meydana gelen çöküntü sonucu hayatını kaybeden İnşaat Mühendisi Korkut Küçükcan, ölümünün 3. yılında düzenlenen törenlerle anıldı. Merhum Korkut Küçükcan için gerek mezarı başında gerekse de İnşaat Mühendisleri Odası’nda düzenlenen törene, “Adalet arayışı” damga vurdu. 

14 Kasım 2019 tarihinde Şahinbey ilçesi Akkent Mahallesi`ndeki Akkent Camii İnşaatı iskelesinde meydana gelen çöküntü sonucunda hayatını kaybeden İnşaat Mühendisi Korkut Küçükcan için önce mezarı başında anma töreni düzenlendi. Törene, ailesi, meslektaşları, akademik meslek odalarının temsilcileri ve sevenleri katıldı. 

GÜÇYETMEZ: HUKUKİ SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, mezarı başında düzenlenen anma töreninde yaptığı açıklamada, 3 yıl önce yaşanan vahim olayın takipçisi olacaklarını belirterek, “Değerli meslektaşımız Korkut Küçükcan, görevini yaparken bilimsel, teknik ve hukuki usulsüzlükler, yani ihmaller zinciri sonucu hayatını kaybetti. Acımız ilk günkü gibi tazeliğini korurken, adalet arayışımızı da aralıksız olarak sürdürüyoruz. Ne yazık ki, bu felaketle ilgili ilk duruşma olayın meydana gelmesinden iki buçuk yıl sonra gerçekleşti. İMO Gaziantep Şubesi hukuki süreci yakından takip etmeye, olayın sorumluları hak ettikleri cezayı alana kadar Korkut Küçükcan için adalet aramaya devam edeceğiz. Her zaman Küçükcan ailesinin yanında olacağız” diye konuştu. 

21 ODA VE 44 STK DESTEK VERDİ  

Merhum Korkut Küçükcan’ın mezarı başındaki anma töreninin ardından İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi’nde Gaziantep’teki Akademik Meslek Odaları tarafından anma töreni düzenlendi. Korkut Küçükcan Konferans Salonunda düzenlenen törende. Akademik Meslek Odaları Sözcüsü ve Mimarlar Odası Başkanı Aslı Ölçal Tezel, hazırlanan ortak metni okudu. Akademik Meslek Odaları’nın, “Korkut Küçükcan İçin Adalet” arayışına 21 akademik meslek odası ve 44 sivil toplum kuruluşu destek verdi. 

İMARA AYKIRI CAMİ İNŞAATI

Akademik Meslek Odaları Sözcüsü Aslı Ölçal Tezel, Korkut Küçükcan’ı ölüme götüren usulsüzlükler zincirini anlattı. Aslı Ölçal Tezel, “Yaşanan felaketin hemen ardından yapılan ilk incelemelerde; cami alanını da kapsayan yerin imar uygulamasının arama kurtarma faaliyetlerinin devam ettiği sırada tapuda tescil edildiği, inşaata ait mimari ve statik projelerin olmadığı, yapı için düzenlenmiş bir inşaat ruhsatı olmadığı ortaya çıktı. İmara aykırı olarak yapılan cami inşaatında herhangi bir denetleme ve iş güvenliği hizmeti olmadığı, inşaatta tek bir işçinin bile sigortalı çalışmadığı, iki katlı basit bir yapıda bile kullanılmaması gereken ahşap iskelelerin, böylesine büyük 60 metre yüksekliğinde bir cami inşaatında kullanıldığı, kalıpların uygunsuz yapıldığı, betonarmede ayrışmalar, bozulmalar, aşınmalar olduğu ve çok daha uzun bir liste halinde sıralanabilecek eksiklikler gözlemlenmişti” dedi. 

 

 

 

KÜÇÜKCAN, TAM KUSURSUZDU

Korkut Küçükcan’ın tam kusursuz olduğunu da ifade eden Aslı Ölçal Tezel, şunları söyledi: TMMOB Uzman Heyeti`nin 17 Kasım 2019 tarihli teknik raporu, gerekse de Gaziantep Valiliği`nin 18 Kasım 2019 tarihli basın açıklamasında yer verilen ‘Kazanın meydana gelmesinin sebebi camide inşaatın olması değil, fen ve sanat kaidelerine uygun yapılmamasıdır’ ifadesi de Korkut Küçükcan’ın kusursuzluğunu ortaya koymaktadır. Büyük ihmaller ve hatalar zinciri sonucunda meydana gelen felaketin üzerinden tam üç yıl geçti. Küçükcan Ailesi bu süreçte delillerin karartılması ve gerçek suçluların kayırılmasına yönelik çabalara karşı büyük bir hukuk mücadelesi başlattı.  Konuyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen heyetler tarafından gerekli teknik ve adli incelemeler yapıldı. Savcılığın seçtiği Ortadoğu Teknik Üniversitesi`nde görevli uzmanlardan oluşan bilirkişi heyetince düzenlenen raporda, Korkut Küçükcan’ın TAM KUSURSUZ olduğu, tüm kusurun Belediye ve İnşaat firması yetkililerinde olduğu açıkça belirtildi. Ayrıca bu gerçek İTÜ ve Üsküdar Üniversitesinde görevli öğretim üyeleri tarafından düzenlenen uzman raporlarıyla da defalarca doğrulanarak tüm kusurun Belediye ve İnşaat Firması yetkililerine ait olduğu tespit edildi.

Bilimsel ve teknik usulsüzlükler ile ihmaller sonucu meydana gelen felaketin ne yazık ki üzerinden iki buçuk yıl geçtikten sonra ilk duruşma 19 Nisan 2022 tarihinde gerçekleşti. GAMOB VE TMMOB Bileşenleri olarak duruşmayı yakından takip ettik. Gaziantep Barosu’nun davaya katılım talebi ilk duruşmada red edilirken, İMO Gaziantep Şubesi’nin katılım talebi 2.duruşmaya ertelenmişti.2.Duruşma 15 Eylül 2022 tarihinde gerçekleştirildi. İkinci Duruşmada İMO Gaziantep Şubesi’nin katılım talebi reddedildi. Üçüncü duruşmanın ise 25 Ocak 2023 tarihinde yapılması karar verildi.

SORUMLULARI HESAP VERMEYE BEKLİYORUZ

Türkiye’nin 2. büyük cami olarak kamuoyuna lanse edilen projesiz, ruhsatsız Akkent Cami inşaatında  ardı ardına yapılan usulsüzlükler ve ihmaller zincirinin sonucu olarak meydana gelen elim kazada yaşamını yitiren Korkut Küçükcan’ın ölümünün 3.yılında  gerçek sorumlularının Adalet  karşısında hesap vermelerini  bekliyoruz. Olayın soğutulmasına, zamanla unutulmasına izin vermeyeceğiz. Bir kez daha hatırlatıyoruz ki adaletin en kötüsü geç tecelli edenidir.

Böyle acıların bir daha yaşanmaması adına bu felaketten çıkarılması gereken önemli dersleri de tüm kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. Öncelikle ülkemizde yapılan kamu yapılarında nicelik ve büyüklüğü ön plana çıkaran bir anlayıştan vazgeçilmelidir. Bugünün koşullarında, kalkınmış ülkelerde en büyük havalimanını, ibadethaneyi, kültür merkezini veya hastaneyi yapmak maharet sayılmamaktadır. Ölçek takıntımızı bir yana bırakarak yapının tasarımına, yapım kalitesine, iyi mimarlık ve mühendislik hizmeti almasına, hukuki süreçlerinin doğru şekilde yönetilmesine, iş güvenliği önlemlerine ve etkin denetime odaklanmamız gerekmektedir.

KURALLARA ÖNCE KAMU İDARELERİ UYMALI 

Bunun yanında mevzuatta bir yapının nasıl ortaya çıkarılacağı adım adım ve ayrıntılı bir şekilde tarif edilmiştir. Ancak Akkent Camii örneğinde maalesef teknik ve hukuki süreçlere uyulmadığını görebilmekteyiz. İşin en vahim tarafı ise Akkent Camii inşaatında olduğu gibi, birçok kamu idaresi cami, sosyal tesis gibi yapıların inşasında kurallara uymama, görmezden gelme hataları ne yazık ki tekrarlamaktadır. Hukuka ve kurallara öncelikle kamu idareleri harfiyen uymak durumundadır. Her türlü yapının inşasında öncelikle imara uygunluk, fen kurallarına uygun projeler, inşaat ruhsatı, şantiye sorumluluğu, yapı denetimi ve etkin kontrol, iş güvenliği uzmanının bulundurulması gibi şartlar kesinlikle sağlanmalıdır. Hangi sebeple olursa olsun, halkın güvenliğini riske atacak bir yapının tamamlanmasına ve kullanıma açılmasına izin verilmemelidir.

Sonuç olarak bu ve benzer olayların tekrar etmemesi temennisi ile Akkent Cami inşaatındaki kuralsızlıklardan dolayı kaybettiğimiz Merhum Korkut Küçükcan`ın ailesine, sevenlerine ve tüm Gaziantep kamuoyuna bir kez daha başsağlığı diliyor, ağır ihmaller zinciri sonucunda gerçekleşen ve göz göre göre gelen  bu felaketin sorumluları hakkında idari ve adli işlemlerin bir an önce sonuçlanmasını istiyor ve sorumluların cezalandırılmasına kadar hukuki sürecin yılmadan takipçisi olacağımızı bir kez daha belirtiyoruz.”