Defa Life Hastanesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Kliniği Uzmanı Op.Dr. Şeyma Fadıloğlu, Kadın sağlığının korunmasında son derece önemli bir işlem olan Histeroskopi hakkında bilgi verdi. Bebek sahibi olma ya da jinekolojik problemlerden kurtulmak için öne çıkan bir yöntem olduğunu ve bu Uygulamanın alanında uzman doktorlar tarafından, doğru merkezlerde yapılması gerektiğini belirtti
Histeroskopi, herhangi bir kanama şikayetinde, adet düzensizliğinde, ağrı durumlarında, rahim içinde görülebilecek miyom, polip gibi patolojilerde, doğuştan anomalilerde, tekrarlayan gebelik kayıplarında, ucu kaybolmuş spirallerin çıkartılmasında, rahimde yapışıklık ve rahimde perde bulunması durumlarında hem tanısal hem de tedavi amacıyla kullanılır. Ayrıca histeroskopi ile rahim duvarı (endometrial) patolojilere tanı koymak için örnek alınabilir.
Histeroskopi ince bir teleskop yardımıyla rahmin doğal açıklığından girilerek vajina, rahim ağzı kanalı, rahim içi ve tüplerin giriş deliklerinin değerlendirmesini sağlar. Tanı ya da tedavi amacıyla kullanılan bu yöntem rahim içi patolojilerin direk gözlenebilmesini sağladığı için oldukça önemlidir.
HANGİ DURUMLARDA HİSTEROSKOPİ YAPILIR?
* Rahim duvarında kalınlaşma ya da polipler
* Rahim iç duvarına doğru büyüyen miyomlar
* Menapoz öncesi ve sonrasında anormal kanaması olan hastalar
* Rahim içi yapışıklıklar
* Rahim duvarında perde olması gibi doğuştan gelen anormallikler
* Rahim duvarında yapışmış olan rahim içi araç(spiral)
* Rahim ağzı kanalında gelişen lezyonlar
İŞLEM SONRASI HASTANEDE KALIR MIYIM?
* Histeroskopi işlemi sonrası aynı gün taburcu olabilirsiniz.
* İşlemden 24 saat sonra günlük aktif hayatınıza geri dönebilirsiniz.