Herkesin bir fikri varmış…
Benimki de bu!
İdil’in annesi ile New York’ta meme kanseri tanısı aldığında tanıştım. Güzelliği annesinden, harika bir kadındı ve şu anki eleştiriler de babasının konumundan.
Ondan daha güzel kızların olduğu bir ‘Güzellik Yarışması’nda seçilebilmesi sanırım insanları kızdırdı.
Levent Bey’in 2012’de verdiği bir kokteyl de eşinin tanı endişesi ve apar topar ülkeye geri dönüşleri… sanırım İdil denince aklıma her daim gülmeye çalışan o vakur annesi geliyor. Ayşe Hanım’ın geri gelen meme kanserinin gerginliği, o akşam aklında ama her daim nazik gülümsemesi. Harika bir çifttiler! Levent Bey’in eşine olan sevgi, saygı ve desteği … İki çocukları olduğunu öğrenmiştim o gün. Biri kız, biri erkek.
İşte o kız İdil Bilgen..
Ayşe Hanım’ı 2018’de kaybetmişler…
Kızının bahtı ve yolu açık olsun.
Ekranda eğitimli ve başarılı bu kızımızı görmek beni öncelikle çok mutlu etti.
Güzellik göreceli ve kompleks bir konu.
‘ Güzellik Yarışmaları’ da yıllar içinde toplumsal güzellik algısı ve sabit kriterleri ile evriliyor. Kadının sadece fiziki özellikleri değil çağdaş bir eğitim düzeyinde ve kültürel gelişimi de önemli olmakta…
Ben İdil’in annesinin tanısı ile daha çok ilgileniyorum.
Meme Kanseri ve tedavi sırasında kadınların yaşadıkları ile değişen ‘güzellik algısı’…
Meme kanseri, kadın anatomisi ve güzellik algısı üzerinde derin etkiler yaratabilen bir hastalıktır. Fiziksel değişiklikler, duygusal ve psikolojik zorluklarla birleştiğinde, kadınların bedenleri ve güzellik algılarıyla ilişkilerini yeniden tanımlamalarını gerektirebilir.
Mastektomi (meme alınması) ya da lumpektomi (memenin bir kısmının alınması) gibi cerrahi müdahaleler, vücut imajında değişikliklere neden olabilir. Bu değişiklikler bazı kadınlar için öz güven kaybına veya bedenlerinden yabancılaşma hissine yol açabilir. Toplumda güzellik, özellikle kadın bedeniyle ilgili belirli normlara sıkıca bağlı olduğunda, meme kanseri sonrası fiziksel değişiklikler bu normlarla çatışabilir. Meme kanserinden sonra, kadınlar güzellik ve feminenlik kavramlarını yeniden tanımlamak zorunda kalabilirler.
Bununla birlikte, pek çok kadın, bu sürecin bir parçası olarak güçlenebilir ve kendi bedenlerine dair daha olumlu ve kapsayıcı bir bakış açısı geliştirebilir. Rekonstrüktif cerrahi (yeniden meme yapımı) ya da protez kullanımı gibi çözümler estetik olarak bir denge sağlamaya yardımcı olabilirken, psikolojik destek ve rehabilitasyon da duygusal iyileşmeye katkıda bulunur.
Kadınların bu süreçte güzellik algılarını, içsel dayanıklılıkları ve yeni beden gerçeklikleri doğrultusunda yeniden şekillendirmeleri mümkün.
İşte İdil’e annesinden yeni bir iş…
Meme Kanseri ve tedavisi sırasında kadınlarımızın bozulan güzellik algısı ve farkındalığını belki güzelliği acımasızca eleştirilen ve annesi de bu tanı ile kaybetmiş İdil’in kaderi..
Güzellik tanımını eleştirel olarak alsa da iki meme cerrahisi olmuş kadınların duygusunu platformlara taşıyabilir.
Her ne olursa olsun ben Ayşe Hanım’ın İdil ile gururlandığını ve gururlanacağını biliyorum.
Nereden mi?
Ben de bir anneyim.
Yolun açık olsun…