Tarih: 28.05.2020 13:14

Herkes Sorumluluk Almalı!

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye’de genel olarak Covid-19 salgını ile ilgili sağlık bakanlığının açıklamış olduğu verilere göre;  yeni vaka sayılarında ve ölüm sayılarındaki düşüş umut verici ve sevindirici olsa da, kentimiz deki vaka sayısındaki artış bizleri endişelendirmeye ve üzmeye devam ediyor.

 

Ülkemiz için ifade edilen genel iyilik halinin aksine kentimizde, Mayıs ayı başından bu yana yeni vaka sayısı 6-7 kat artmıştır ve maalesef artmaya da devam etmektedir. Bu artış endişe vericidir. Öyle ki Türkiye geneli için son günlerde açıklanan günlük yeni vakanın  5-6’sı kentimizde ortaya çıkmaktadır. Merkezi  idarenin önerileri doğrultusunda alınan tedbirler ve cezai uygulamaların, İlimizde ilgili kurumların bütün çabalarına rağmen işe yaramadığını üzülerek görmekteyiz.

 

‘’R0 ‘’ yani temel üreme kat sayısı 1’in altına düşmeden,  toplumda salgın bitmiş, tehlike geçmiş gibi algıya neden olacak mesajlar, normale geçiş amacıyla kısıtlamaların erken gevşetilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığı,  Özellikle normalleşme adına 11 Mayıs tarihinin Kentimiz için çok erken ve sorguya muhtaç olduğu konusunda il kamu idaresini ve pandemi kurulunu uyarmış, tarihsel sorumluluklarını hatırlatmış idik. Şu an gerçekten de haklı çıkmış olmayı istemezdik.

 

Sunulan sanal iyilik halinin toplumda yarattığı algı nedeniyle; özellikle  sokağa çıkma yasaklarını takip eden günlerde yakın temaslı, korunmasız, çok yoğun nüfus hareketliliğinin olması, fabrikaların açık olması (organize sanayide 49 işletmede pozitif vaka saptandı) , halkımızın bir kısmının uyarılara rağmen  kurallara uymaması , duyarsız davranması,  eş-dost,  akraba toplantıları artışta önemli faktörlerdir.

 

Burada halkımızı eleştirirken; yine esas sorumluluğun hükümette, il kamu idaresinde ve il pandemi kurullarında olduğu gerçeğini gözden kaçırmamak gerekiyor. İdarecilerimiz her ne şekilde olursa olsun halkımızın sağlığını korumak zorundadırlar.

 

İdarecilerimiz halka sokağa çıkmayın derken, sosyal devlet olmanın gereklerini yerine getirmeyerek, zorunlu üretim yapan işletmeler dışında kalan fabrikaları kapatmayarak ve sanal bir iyilik hali algısı yaratarak, halkımızın sürece aktif katılımını sağlayamamıştır.

 

İlgili kurumlar gereken sorumluluğu almayarak; salgının faturasını yoksul halka, işçiye ve sağlık çalışanlarına yüklemeye çalışmaktadır.

 

Sürecin en başından beri verilerin İl İl , yaş, cinsiyet, risk grupları vb detayları içermesini ve şeffaf olarak paylaşılmasını ve salgınla ilgili genel  tedbir ve uygulamaların kentimizin salgın dinamiklerine göre özelleştirilmesini önerdik ve bu önerimizde ısrar ediyoruz.  Tekrar söylüyoruz, söz konusu toplum sağlığı ise sorumluluk sokağa bırakılamaz.  Kurumlar kararlı davranmak zorundadırlar.

 

Geldiğimiz noktada Ülkemizin Vuhan’ı olmamak adına;  İl pandemi kurulumuz,  yeni tedbir ve uygulamaları planlarken ekonomik ve siyasi kaygılarla değil, halk sağlığı ve epidemiyoloji biliminin gerekliliklerine göre, kentimizin  demografik, sosyo-ekonomik ve kültürel yapısıyla birlikte, salgın dinamiklerine göre hareket etmelidir.

Zorunlu üretim ve tedarik zincirindeki işletmelerin dışındaki üretim faaliyetleri gözden geçirilmelidir.

 

Kentimizdeki  filyasyon ekipleri  ve test sayısı hızla artırılmalı, hayalet taşıyıcılar saptanmalı, sosyal izolasyon ve kısıtlama süreçleri lokalleştirilmelidir.

 

Kentimizin genelinde maskesiz dolaşım kısıtlanmalı, yasak olmayan günlerde bile yoğun nüfus hareketliliğini engelleyecek tedbirler alınmalıdır.

 

AVM’lerdeki klima sistemleri acil ve yoğun bir şekilde denetlenmeli, ilgili meslek odalarının uyarıları ve destek çağrıları dikkate alınmalıdır.

 

Halkın panik-rehavet duygu ve davranış dengesi  toplum psikoloji ile ilgili bilimsel veriler kullanılarak dengelenmeli, var olan gerçeklikten hareketle  sanal iyilik duygusu yaratılmamalı, akademik meslek odalarının, sivil toplum örgütlerinin ve kanaat önderleri in sürece katılımı sağlanmalıdır.

 

Kentimizle ilgili salgın verileri bilimsel değerlendirme amacıyla detaylı ve şeffaf bir şekilde ilgili kurumlarla paylaşılmalı ve tüm kurumlar sürecin yönetimine dahil edilmelidir.

 

Artan vaka sayısı göz önünde bulundurularak, sağlık alt yapısı organizasyonu güçlendirilmeli, sağlık çalışanlarının standartlara uygun kişisel koruyucu ekipman eksiklikleri giderilmeli, stoklar güçlendirilmeli, sağlıkçılara rutin tarama testleri yapılarak sağlık çalışanlarının sağlığı korunmalıdır.

 

Sayın halkımızı uyarmak isteriz. Her bireyin hem kendi hem de çevresinin sağlığını koruması akli ve vicdani bir görevdir. Aksi davranışlar kanunen yasaktır ve en önemlisi kul hakkına girer. Evet sıkıldık, ekonomik ve psikolojik olarak zorlanıyoruz. Haklısınız! Ama kentimizin salgın gerçekleri asla rehavete kapılmamızı kaldıracak durumda değildir ve Covid19 asla hafife alınmamalıdır.  Biraz daha sabır etmemiz gerekiyor. Lütfen sosyal izolasyon, fiziki mesafe ve kişisel korunma tedbirlerine uyalım, uymayanları uyaralım.  Hiç kimsenin verilen emekleri heba etmeye hakkı yoktur.

 

Unutmayalım ki salgın sadece ilgili kurumların ve sağlık çalışanlarının çabasıyla bitirilemez.  Ancak ilgili kurum- kuruluşlar ve halkımız hep birlikte hareket edip, sorumluluk alarak ve emek vererek bu salgını yeneceğimize kimsenin kuşkusu olmasın.

 

Süreçte emek harcayan, başta sağlık çalışanları olmak üzere, tüm kurumlar ve duyarlı halkımıza teşekkür ediyoruz.   




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —