Ankara’da hastası tarafından bıçaklanan asistan doktor Ertan İskender, olayın psikolojik etkilerden dolayı çalışmakta ve hastaların tedavilerini uygulamakta zorlandığı gerekçesiyle görevinden istifa etti.Son dönemde istifa ederek kamu g
DHA’nın haberine göre, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Poliklinik Bölümü’nde görevli asistan doktor Ertan İskender, 27 Mayıs 2021’de hastanede hastası Bayram Nargüler’in bıçaklı saldırısına uğradı.
İskender, sırtının sağ kısmı ve sağ elinden yaralandı. Ameliyat edilen İskender, yaklaşık bir hafta süren tedavisinin ardından taburcu edildi.
Olayın ardından gözaltına alınan Bayram Nargüler, savcılık ifadesinin ardından çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianame ile Bayram Nargüler hakkında ‘Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs’ ve ‘Hakaret’ suçlarından 13 yıldan 22 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Ertan İskender’in saldırıya uğradığı anlara ilişkin güvenlik kamerası görüntüsü de delil olarak dosyada yer aldı.
Görüntülerde Nargüler’in, odada tartıştıktan sonra dışarı çıkan doktorun peşinden gittiği, yanındaki güvenlik görevlilerinin arasından koşarak bıçakladığı yer aldı.
Saldırı sonrasında psikolojik destek alan Ertan İskender, istifa kararı aldı.
İskender, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği’ne sunduğu istifa dilekçesinde, “Temmuz 2018’den beri hastaneniz Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde asistan hekim olarak görev yapmaktayım. Mayıs 2021 tarihinde uğradığım bıçaklı saldırı sonrası hastanenin güvenlik ve çalışma şartlarında iyileştirme sağlanamadığından ve olayın devam eden psikolojik etkilerinden dolayı hastanede çalışmakta, hastalarımın tedavilerini uygulamakta zorlanıyorum. Bu sebeplerden ötürü memuriyet görevimden çekilmek istiyorum. Usulüne uygun istifa etmek istiyorum” ifadelerine yer verdi.(yeniçağ)
Hastasının bıçaklı saldırısına uğrayan Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi`nde görevli ortopedi ve travmatoloji asistan doktoru Ertan İskender, yaşadığı travma sebebiyle mesleği bırakmayı dahi düşündüğünü söyledi.
Bel bölgesinden ve sağ elinden bıçakla yaralanan İskender, yaptığı açıklamada, kendisine saldıran hastasını, ayağının üzerinden araç geçtiği için geçen yıl aralıkta tedavi altına aldıklarını söyledi.
İskender, hastasının yarasının ciddiyeti sebebiyle ayağının kesilme durumu olduğunu ama aylar süren tedavi sayesinde parmakları kesilerek ayağının kurtarıldığını belirtti.
Hastasının hastanede tedavi görürken bazı psikolojik sıkıntılar yaşadığını anlatan İskender, bu süreçte hastayla özveriyle ilgilendiklerini dile getirdi. İskender, saldırıyı gerçekleştiren hastayla en çok ilgilenen doktorun kendisi olduğunu, böyle bir saldırıyı hiç beklemediğini belirterek, “Olay günü hasta kimseyi dinlemediği için benim ilgilenmem icap etti. Bundan önceki 3 veya 4 takibinde doktor arkadaşlarımızla ve güvenlikle kavga çıkarmış, taşkınlık yaratmış. O yüzden ben `hastayı çağırın, beni dinler, ben ikna ederim, bir sıkıntısı varsa dinlerim` dedim.” ifadelerini kullandı.
Hastanın tedavi sonrasında bazı şikayetlerden yakındığını, kendisinin de bunların zamanla geçeceğini anlatmaya çalıştığını dile getiren İskender, daha sonra poliklinik kapısından çıkmak üzereyken hastanın kendisine saldırdığını anlattı.
“Mesleği bırakmayı çok ciddi anlamda düşünüyorum”
İskender, bir doktorun yetişmesinin uzun ve meşakkatli bir süreç olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Birçok zorluk yaşıyoruz. Bütün bunlara rağmen hiç beklemediğimiz ve ekstra ilgi gösterdiğimiz bir hastadan böyle bir şey gelince ciddi anlamda insan mesleğinden soğuyor. Mesleği bırakmayı çok ciddi anlamda düşünüyorum şu an çünkü hiçbir şey insan sağlığından daha önemli değil. Kafam karışık bu aralar, çok da ani bir karar vermek istemiyorum ama ciddi düşüncelerim var bırakmakla ilgili.”
“Rehabilitasyon minimum 3 ay sürecek”
Sağ elindeki hasar nedeniyle ameliyat yapamama durumu olduğunu kaydeden İskender, “Hasar, sağ elimde yani aktif kullandığım, ameliyatta kullandığım elimin yüzük ve orta parmağında. Özellikle orta parmağımda fonksiyonel, hareketle ilgili bir kayıp yaşanabilir. Durumumu takip eden plastik cerrahlar şu an olumlu bakıyor. Durum ne zaman belli olur, net bir süre söylemiyorlar ama rehabilitasyon minimum 3 ay sürer diyorlar. Ondan sonra cerrahiye devam edip edemeyeceğim belli olacak.” dedi.
“Saldırının sadece fiziksel hasarı yok, ciddi anlamda psikolojik boyutu var”
İskender, bel bölgesindeki yaralanmanın da ciddi olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti: “Beni asıl endişelendiren durum, bel bölgesindeki atar damardan sızan kanama. Bıçak omurgadan çıkan kökün bir santim uzağındaymış. Eğer ki oraya isabet etseydi, şu an tedavisi olmayacak hasarla karşı karşıya kalırdım, sağ tarafım felç olurdu. O zaman bırakın mesleğimi, hayatım olumsuz yönde değişirdi. Bunu insan düşünüyor. Yani bu saldırının sadece fiziksel hasarı yok, ciddi anlamda psikolojik boyutu var. Açıkçası, `bu kadar risk altında bu mesleği yapmaya değer mi, bu kadar risk altında çalışmaya değer mi` diye sorguluyorum.”
“Hastanın elinde bıçak olmasaydı, böyle bir şey yaşanmazdı”
Bu tip olayların tekrar yaşanmaması için tedbirler alınması gerektiğini söyleyen İskender, şunları kaydetti: “Bu olayların tekrar yaşanmaması için yapılabilecek en temel şey hastaneye giriş çıkışların kontrolü. O hastanın elinde bıçak olmasaydı, böyle bir şey yaşanmazdı. Daha hafifi yaşanırdı, daha az hasarla kurtulabilirdim ama hasta çok rahat şekilde hastaneye bıçakla, kesici delici aletle girebiliyor. Bunun dışında sağlık kuruluşlarında herhangi bir taşkınlık yaratan, sağlıkçıya şiddet uygulayan hastalarla ilgili e-Nabız gibi ortak bir sisteme uyarı konulabilir.”(trthaber)
Urfa’da istifa şoku! 2 beyin cerrahı görevi bıraktı!
Son dönemde istifa ederek kamu görevinden ayrılan doktorlara Şanlıurfa’dan da 2 doktor daha katıldı.
Çalışma koşulları, performansa dayalı çalışma sistemi, mobbing ve sağlıkta şiddet nedeniyle birçok doktor kamu görevinden istifa etti.
Son dönemde aile sağlığı merkezleri, devlet ve üniversite hastanelerinden birçok doktor görevi bıraktığını açıkladı. Kamudan ayrılan birçok doktor ya özel sektördeki hastanelerde görev almaya başladı ya da yurt dışına çıktı.
Son dönemde ayrılan bu doktorlara Şanlıurfa’dan doktorlar da katıldı. Harran Üniversitesi Hastanesi’nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalından Doç. Dr. Murat Ulutaş ve Dr. Öğr. Üyesi Kadri Burak Ethemoğlu'nun istifasını verdiği ortaya çıktı. (urfapusula.com)