“Hayatının Değerini Bil, Tansiyonunu Ölçtür, Sağlıklı ve Uzun Yaşa”

“Hayatının Değerini Bil, Tansiyonunu Ölçtür, Sağlıklı ve Uzun Yaşa”

17 Mayıs dünya hipertansiyon günü kapsamında Millet Camisi avlusunda Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı tarafından stant kurularak cuma namazına gelen vatandaşların tansiyonları ölçüldü.

 

Hipertansiyon (yüksek tansiyon); kan basıncının olması gereken değerin üzerinde olmasıyla karakterize, tedavi edilmediği taktirde ciddi sağlık sorunlarına yol açan kronik bir hastalıktır. Hipertansiyon tanısı, yapılan ölçümler neticesinde sistolik kan basıncının 140 mmHg’nın ve/veya diyastolik kan basıncının 90 mmHg’nin üzerinde olması halinde konulur. Tek bir ölçüm ile elde edilen yüksek değer tanı için yeterli değildir. 

 

Vakaların %95’inde hipertansiyona yol açan en sık nedenler arasında yüksek tuz ve yağ tüketimi, meyve ve sebzeden fakir diyet, aşırı kilo ya da obezite, yetersiz fiziksel aktivite, zararlı alkol kullanımı, tütün ve tütün ürünleri tüketimi ile stresin yer aldığı gösterilmiştir. 

 

 Vatandaşlarımızın kayıtlı oldukları aile hekimlerini düzenli olarak ziyaret etmeleri, periyodik olarak tarama ve izlemlerini yaptırmaları, aile hekimlerinin gerekli gördüğü durumlarda da hastanelere başvurarak ileri tetkik ve tedavilerini yaptırmaları hayati önem arz etmektedir.

Hipertansiyondan ya da hipertansiyon nedeniyle ortaya çıkabilecek olumsuz durumlardan korunmak için; 

  • Yeterli miktarda su için! 
  • Tuz tüketimini azaltın! 
  • Tütün, tütün ürünleri ve alkolden uzak durun! 
  • Hareketli olun! 
  • Aile hekiminize başvurun, düzenli aralıklarla risk değerlendirmenizi yaptırın! 
  •  Hipertansiyonunuz varsa düzenli olarak tansiyonunuzu ölçtürün!
  • İlaçlarınızı düzenli olarak ve önerilen şekilde kullanın.

Bu vesileyle, hayatınızın değerini bildiğiniz uzun ve sağlıklı bir yaşam dileriz.

 

17 Mayıs dünya hipertansiyon günü kapsamında Millet Camisi avlusunda Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı tarafından stant kurularak cuma namazına gelen vatandaşların tansiyonları ölçüldü. Tansiyonu yüksek çıkan vatandaşlara bilgilendirme yapılarak sağlık kuruluşlarına yönlendirildiler.

 

Etkinliğe İl Sağlık Müdürü Dr. Beytullah ŞAHİN ziyarette bulundu.