SGK’nın 1 Şubat’tan itibaren geçerli olacak uygulamasından dolayı vatandaş, Göz tansiyonu (glokom) ilaçlarına kutu başı en az 21 TL olmak üzere 30 TL’ye varan fiyat farkı ödeyecek.
SGK’nın 1 Şubat itibarı ile göz tansiyonu (glokom) ilaçlarında yürürlüğe giren yeni bir uygulama ile taban kamu fiyatı belirlediğini söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz Nurten Saydan, “Uygulama ile göz tansiyonu (glokom) hastası vatandaşlarımız kutu başı en az 21 TL olmak üzere 30 TL’ye varan fiyat farkı ödemek zorunda kalacak” dedi.
Saydan açıklamasında şunlara yer verdi:
“SGK’nın 1 Şubattan itibaren geçerli olacak bu uygulaması sonucu yaklaşık 2,5 milyon göz tansiyonu (glokom) hastası vatandaş kutu başı en az 21 TL olmak üzere 30 TL’ye varan fiyat farkı yüzünden mağdur olacak. Bu hastaların düzenli ilaç kullanması gerekiyor. Hastalar, raporlu olarak 3 ayda 6 kutu ilaç kullanmaları durumunda 126 TL’den 180 TL’ye varan fiyat farkı ödemek zorunda kalacaklar. Bu grup ilaçlarda fiyat farkı çıkarmayan bir ilaç bulunmuyor ve çoğunluğu emekli olan bu vatandaşlarımıza ek mali külfet getiriyor. Yani ucuz eşdeğeri olan ilacı almak istese de alamayacak çünkü bu ilaçların hepsinde fiyat farkı çıkıyor, fark çıkmayanı yok. Sinsi ilerleyen ve tedavi edilmez ise körlüğe varan sorunlara yol açan bir hastalığın tedavisine ilişkin böyle bir karar verilmesi kabul edilemez bir durumdur. İlaç fiyat farkını karşılayamayan vatandaşlarımızın tedavisinin aksayacağı ve oluşabilecek komplikasyonların bu uygulamadan beklenen tasarruftan daha maliyetli olacağı halk sağlığı açısından göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur.”
DÜNYADA 80 MİLYON, TÜRKİYE’DE 2,5 MİLYON GÖZ TANSİYONU HASTASI MEVCUT
Dünyada 80 milyon, ülkemizde de yaklaşık 2,5 milyon göz tansiyonu (glokom) hastası olduğuna değinen Saydan, hastalık hakkında da bilgi verdi:
"Göz Tansiyonu" veya halk arasında "Karasu Hastalığı" olarak adlandırılan glokom, göz içi basıncının yükselmesi sonucu oluşan göz siniri harabiyeti şeklinde tanımlanır. Sık gözlenen, erken tanınıp tedavi edilmediği durumda kalıcı görme kaybına yol açan bir göz hastalığıdır.
Kırk yaşın üzerinde sıklığı artan bu sinsi hastalığın en sık görülen tipi "Primer Açık Açılı Glokom" olup, görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüş olmadığından erken tanı çok önemlidir. Dünyada halen yaklaşık 80 milyon glokom hastası bulunmakta ve bu sayının 2040 yılında ise 111,8 milyona çıkması beklenmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık 2,5 milyon glokom hastası bulunmaktadır. Glokom 40-90 yaş arası hastalarda daha sık görülmektedir.”
İNSANIMIZI GÖZÜYLE GELİRİ ARASINDA TERCİH YAPMAYA ZORLAMAMALIYIZ!
Yaklaşık 2,5 milyon hastayı ilgilendiren bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerektiğine vurgu yapan Saydan, “Çoğunluğu emekli maaşıyla hayatını devam ettiren glokom hastalarının üç ayda bir en az 126 TL ödememek için ilacını kullanmayı bırakacağını ya da azaltacağını göz önünde bulundurarak, insanımızı gören gözüyle maaşı arasında tercih yapmaya zorlayan bu uygulamayı TEİS olarak Sosyal Güvenlik Kurumunun iptal etmesini talep ediyoruz. Zira insanların gözünü, görme sağlığını korumayı kamu ekonomisindeki minik bir tasarrufa tercih eden sosyal güvenlik anlayışı hem halkımıza hem de devletimize zarar verir” dedi.
30 ARALIK 2020 ÇARŞAMBA RESMİ GAZETE Sayı: 31350 (2.Mükerrer)
TEBLİĞ
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından
SAĞLIK HİZMETLERİ FİYATLANDIRMA KOMİSYONU KARARI