HARRAN ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ'NDE PERSONELE KKKA BİLGİLENDİRME SEMİNERİ DÜZENLENDİ

HARRAN ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi başarılı sağlık çalışmalarının yanında personele ve vatandaşlara yönelik eğitim faaliyetlerini sürdürüyor.

 

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesinde görevli personele Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı hakkında bilgilendirme semineri gerçekleştirilirken, Doç. Dr. Mehmet Çelik tarafından KKKA’ nın tanısı, korunma ve kontrol önlemleri ele alındı

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi başarılı sağlık çalışmalarının yanında personele ve vatandaşlara yönelik eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Hastanede görevli personele belli aralıklarla bazı mesleki ve bilgilendirme eğitimleri verilirken, personelin bazı konularda bilgi sahibi olması sağlanıyor. Bahar ve yaz aylarında sıklıkla görülen KKKA ile ilgili hastanede görevli personele seminer verildi.

Hastane toplantı salonunda düzenlenen eğitimde, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Çelik, KKKA ilgili hastane personelini bilgilendirdi.

Doç. Dr. Çelik, seminerde KKKA' nın sağlık çalışanları için yüksek risk oluşturan bir hastalık olduğunu vurgularken, Sağlık Bakanlığı verilerine göre vaka-ölüm hızının %4,74 olduğunu bu oranın sağlık personellerinde yaklaşık 2 kat daha yüksek olduğunu ifade etti.

Doç. Dr. Çelik, KKKA 'nın genellikle Hyalomma cinsi kenelerle taşındığını ve insanlara enfekte kenelerin tutunması veya teması yoluyla bulaştığını ifade etti. Hastalığın belirtilerinin ateş, üşüme, halsizlik, kas-eklem ağrısı, bulantı, kusma, baş ağrısı ve kan pıhtılaşma bozukluğu olduğunu belirten Çelik, KKKA' nın tanısı konması durumunda destek tedavisi uygulandığını, ancak etkili bir antiviral tedavisinin veya aşısının bulunmadığını söyledi.
Doç. Dr. Çelik, KKKA 'dan korunmak için kene bulunan riskli bölgelere gidildiğinde açık renkli giysiler giyilmesi, kenelere çıplak elle temas edilmemesi ve kene ısırılması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı. 
Çiftçiler ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar ile sağlık çalışanlarının Kırım Kongo Kanamalı Ateş açısından yüksek risk altında olduklarına dikkat çeken Doç. Dr. Çelik şunları söyledi:

“Özellikle çiftçiler, hayvancılıkla uğraşanlar, kasaplar, mezbaha çalışanları ve sağlık personelleri hastalığa yakalanma açısından daha yüksek risk altındadırlar. KKKA tanısı konması durumunda destek tedavileriyle izlem yapılırken, hastalığın etkili antiviral bir tedavisi bulunmamaktadır. Ayrıca Kırım Kongo Kanamalı Ateşe karşı etkin bir aşı da bulunmamaktadır. Ülkemizde Turkovac aşısını da geliştiren Erciyes Üniversitesinin yürüttüğü bir aşı çalışması ise devam etmektedir. 
Kırım Kongo Kanamalı Ateşe karşı korunma ve kontrol önlemlerine riayet edilmesi son derece önemlidir. Kene bulunma olasılığı olan riskli yerlere gidildiğinde mümkün mertebe vücuda örten açık elbiselerin giyilmesi, kenelere çıplak elle temas edilmemesi, öldürmeye çalışılmaması, bu ortamlardan dönüşte kene yönünden tüm vücudun kontrol edilmesi dikkat edilmesi gereken hususlardır. Kene teması olması durumunda ise kişilerin keneyi evde kendi yöntemleriyle çıkarmaya çalışmadan en yakın sağlık kuruluşuna başvurması ve usulüne uygun bir şekilde kenenin çıkarılmasına özellikle dikkat edilmelidir. Ayrıca kene temasından sonraki 10 günlük periyotta ateş, halsizlik, kas-eklem ağrısı ve kanamaların olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna ileri tetkik ve destek tedavisi gerekliliği açısından hastaların başvurmaları gerekmektedir.”

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Atlas ise yaptığı açıklamada, havaların ısınmasıyla birlikte KKKA vakalarında artış görülebileceğini belirterek, personele yönelik bilgilendirici seminerin önemini vurguladı. Eğitimin çok yararlı geçtiğini belirten Atlas, eğitimi veren Doç. Dr. Mehmet Çelik'e ve katılımcılara teşekkür etti.