HARRAN ÜNİVERSİTESİ HASTANESİNDE ÖNEMLİ BİR OPERASYON DAHA

HARRAN ÜNİVERSİTESİ HASTANESİNDE ÖNEMLİ BİR OPERASYON DAHA

Harran Üniversitesi Hastanesinde omurga kemikleri doğuştan yarım olan 5 yaşındaki çocuk 8,5 saatlik başarılı operasyonla sağlığına kavuştu.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesinde dikkat çekici bir operasyon gerçekleştirilerek 5 yaşındaki çocuk hasta sağlığına kavuşturuldu. Doğuştan (konjenital) yarım oluşmuş omurga kemikleri (hemivertebra) ile aynı seviyede 2 tane omurilik oluşumu (diastematomyeli) olan 5 yaşındaki hasta 8,5 saatlik ameliyat sonrası sağlığına kavuştu.


Göğüs kafesi ve sırt eğriliği şikayetiyle Harran Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümüne başvuran küçük hasta, Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Gulyara Çiğdem tarafından muayene edildi. Bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans (MR) incelemesi sonucunda bir tarafta üst üste dizili omurlar arasında üçgen şeklinde yarım bir omurun fazladan olduğu, karşı tarafta ise omurların birbirine yapışık olduğu ve aynı seviyede 2 tane omurilik olduğu tespit edildi.


Dr. Öğr. Üyesi Gulyara  Çiğdem, “Hastalarda eğrilin artması göğüs kafesi gelişimini ve akciğer-kalp fonksiyonlarını artırır, bu nedenle korse tedavisi başarılı olmadığı durumda hastalarda akciğer yetmezliğini engellemek için cerrahi tedavi önemlidir” diyerek burada yapılan operasyonun öneminden bahsetti.  

 


Toplumda çok nadir görülen bu hastalık nedeni ile bu ameliyat için Türk Omurga Derneği Başkanı Prof. Dr. Sedat Dalbayrak, Dicle Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tevfik Yılmaz, Doç. Dr. Yahya Turan ve Prof. Dr. Fevzi Çelik davet edildi. Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi beyin ve sinir cerrahi ekibi ile beraber başarılı ameliyat gerçekleştirildi. Ameliyat sonucu fazladan olan omur çıkartıldı, karşı taraftaki yapışık olan omurlar birbirinden ayırıldı, ayırılmış omurilik açılarak birleştirildi. Omurların içine vidalar ve arasına çubuklar yerleştirilerek düzeltme sağlandı. 


Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Beyin Cerrahisi Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hamza Karabağ yaptığı açıklamada Türk Omurga Derneği Başkanı Prof. Dr. Sedat Dalbayrak, Dicle Üniversitesinden Prof. Dr. Tevfik Yılmaz, Doç. Dr. Yahya Turan ve Prof. Dr. Fevzi Çelik’e bu ameliyat için teşekkür etti.
Şanlıurfa Harran Üniversite Hastanesi Başhekim Doç. Dr. Ahmet Güzelçiçek ise yaptığı açıklamada,  Beyin Cerrahisi Ana Bilim Dalı Bölümündeki hocaların doğuştan çocuk omurga deformitelerinin tedavisinin, uzman bir ekip tarafından titizlikle yapılması gereken ve uzun süren bir tedavi olduğunu dile getirdi. Başhekim Doç. Dr. Güzelçiçek, “Hastaya başarılı bir şekilde anında müdahale edilmesi bizim için çok önemliydi. Hastane olarak zaman gözetmeksizin Şanlıurfa'mıza hizmet için elimizden gelenin fazlasını yapmak için hazırız” diyerek şifa bekleyen tüm hastalara acil şifalar diledi.