Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Uluslararası Katılımlı 5. Halk Sağlığı Günleri Sempozyumu "Halkın Sağlık Gündemi" temasıyla gerçekleştirildi.
Halkın sağlığı ile ilgili güncel sorunları, bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini tartışmak ve sorunla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen sempozyum; alanında uzman akademisyenler, profesyoneller ve yöneticileri bir araya getirdi. Pandemi nedeni ile video konferans sistemi ile çevrimiçi olarak gerçekleştirilen Uluslararası Katılımlı 5. Halk Sağlığı Günleri Sempozyumu’nun açılış konuşmalarını; Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Nermin Olgun, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kezban Bayramlar ve Gaziantep İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ümit Mutlu Tiryaki yaptı.
COVID-19 PANDEMİSİ SAĞLIK GÜNDEMİMİZİN EN ÖNEMLİ BİLEŞENİ HALİNE GELMİŞTİR
Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Nermin Olgun, yaptığı açılış konuşmasında; "Son iki yıl içerisinde hayatımızı büyük ölçüde etkisi altına alan Covid-19 pandemisi sağlık gündemimizin en önemli bileşeni haline gelmiştir. Bu süreçte en çok etkilenen hemşireler başta olmak üzere tüm sağlık profesyonelleri, kronik hastalıklı bireyler ve yaşlı bireyler olmuştur. Sağlık sistemi içinde mevcut sağlık kontrolleri ertelenmiş, hareketsizlik, fiziksel/sosyal izolasyon ve beslenme alışkanlıklarının değişimiyle birlikte her yaş grubu için ciddi sağlık riskleri ortaya çıkmıştır" dedi.
COVID-19 PANDEMİSİ HER YÖNDEN YAŞAMIMIZI ETKİLEDİ
Halk Sağlığı günlerinin 5.sini düzenlediklerini belirten Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kezban Bayramlar, "Halkın sağlık günleri gündemimizde güncel sorunları her yönüyle ele alacağız. 2020 Mart ayından bu yana gündemimizde yer alan Covid-19 pandemisi en başta sağlık olmak üzere her yönden yaşamımızı etkiledi" dedi.
AŞI İLE İLGİLİ FARKINDALIK ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR
Halkın sağlığını ilgilendiren her konunun kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Gaziantep İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, "Şu andaki gündemimiz pandemi ancak pandemi dışında bizim yürütmeye çalıştığımız birçok sağlık problemleri var. Pandemi nedeniyle bazılarını ertelemek zorunda kalmış olsak bile yine de alt taraftan birçok işlerimizi yürütmek durumunda kaldık. Pandemi sürecine ilk başladığımızda dünya şaşkındı. Ne yapacağımızı bilmiyorduk. Bu süreçte tüm dünyada da olduğu gibi maalesef Gaziantep’te sıkıntılı bir süreç yaşadı. Ekibimizle birlikte yürütmüş olduğumuz bu zorlu süreçte kentte filyasyon noktalarımızın sayısını arttırdık. Gaziantep bu anlamda şanslı bir il çünkü sosyal tesisleri filyasyon ekiplerimize tahsis edildi ve bu bizim için çok büyük bir avantaj sağladı. Netice itibariyle şu anda Gaziantep vaka sayısı bakımından Türkiye’de en iyi 17 ilden bir tanesi. Aşı yaptıran insan sayısı şu anda Türkiye genelinde çok azaldı. Maalesef bu sayının azalmış olması bizi biraz tedirgin ediyor. Aşı ile ilgili farkındalık çalışmalarımız devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Yoğun bir katılımın olduğu 2 gün boyunca 5 konferans ve 3 panelde şeklinde gerçekleştirilecek Uluslararası Katılımlı 5. Halk Sağlığı Günleri Sempozyumu’nda; Dünyada ve Türkiye’de COVİD-19 Aşılama Süreci, Psikiyatri Gözüyle Dünya Sağlık Gündemindeki Değişimler, Bir Halk Sağlığı Sorunu Olarak Kronik Hastalıkların Yönetimi, Bağışıklık: Bozan ve Destekleyen Beslenmeye İlişkin Etmenler, Bağırsak Mikrobiyotası: Sağlık ve Beslenme Etkileşimi, Fiziksel Aktivitenin Beyin Fonksiyonlarına Etkisi ve Üniversite Öğrencilerinde Fiziksel Aktivite gibi konularda bildiri sunumu yapılacak.