GÜZEL: “SON TEKNOLOJİYLE İLERİ CERRAHİLER UYGULAMAKTAYIZ”

GÜZEL: “SON TEKNOLOJİYLE İLERİ CERRAHİLER UYGULAMAKTAYIZ”

Dr. Öğretim Üyesi Gökalp Güzel, Gaziantep Üniversitesi(GAÜN) Hastanesi ailesi bünyesinde göreve başladı.

 

Gaziantep Üniversitesi(GAÜN) Hastanesi ailesi bünyesinde göreve başlayan Dr. Öğretim Üyesi Gökalp Güzel röportajında, “GAÜN Kalp Damar Cerrahisi olarak alanımızı ilgilendiren tüm alanlarda son teknolojik imkânlarla geniş bir yelpazede; aort cerrahisi, koroner baypas cerrahisi, kalp kapak cerrahisi, kalp tümörleri cerrahisi, çocuk kalp cerrahisi gibi açık kalp cerrahisi, periferik arter cerrahisi,  venöz hastalıklar cerrahisi yine varisle ilgili kozmetik girişimler başarı ile uygulanmaktadır.

Aort cerrahisi, koroner baypas cerrahisi, kalp kapak cerrahisi, ileri dönem kalp destek sistemleri gibi alanlara daha çok ilgi duyuyorum. Ancak diğer alanlarda da hastalara hizmet sunmaktayım” ifadelerine yer verdi.

Dr. Öğr. Üyesi Gökalp Güzel ile gerçekleştirdiğimiz o röportajın devamı sizlerle…

 

Öncelikle kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. Uzun yıllar pratisyen hekim olarak çalıştım. 2006 yılında Gaziantep Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisinde ihtisasa başladım. Sağlık Bakanlığı Dr. Ersin Arslan Eğitim Araştırma Hastanesi’nde de uzman olarak çalıştım. Bölgemizde cereyan eden Suriye iç savaşı sırasında kahraman ordumuzun operasyonlarına gönüllü olarak katıldım ve savaş cerrahisi üzerine çalışmalar yaptım. Daha sonra Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde Dr. Öğretim Üyesi olarak 2 yıla yakın görev yaptım. Bu yıl ise yetiştiğim Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi’ne yine aynı kadro ile başladım. Evli ve üç çocuk babasıyım. Ayrıca Sağlık Yönetimi Fakültesi ve Uluslararası İlişkiler Fakültesi mezunu olarak üç üniversite diplomasına sahibim.

 

GAÜN Hastanesi’nin Kalp Damar Cerrahisi bölümünde ne gibi çalışmalar yapılıyor? Sizin kalp- damar cerrahisinde ilgi alanlarınız nelerdir?

GAÜN Kalp Damar Cerrahisi olarak alanımızı ilgilendiren tüm alanlarda son teknolojik imkânlarla geniş bir yelpazede; aort cerrahisi, koroner baypas cerrahisi, kalp kapak cerrahisi, kalp tümörleri cerrahisi, çocuk kalp cerrahisi gibi açık kalp cerrahisi, periferik arter cerrahisi,  venöz hastalıklar cerrahisi yine varisle ilgili kozmetik girişimler başarı ile uygulanmaktadır.

Aort cerrahisi, koroner baypas cerrahisi, kalp kapak cerrahisi, ileri dönem kalp destek sistemleri gibi alanlara daha çok ilgi duyuyorum. Ancak diğer alanlarda da hastalara hizmet sunmaktayım.

 

 

GAÜN Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı kaç kişilik bir ekipten oluşuyor? Bu ekibi farklı kılan nedir? Yenilikleriniz, özellikli hizmetleriniz var mı?

Şu anda Doçent ve Dr Öğretim üyelerinden oluşan dört öğretim üyesi olarak, dört asistan hekim arkadaşla çalışıyoruz. Bir doçent arkadaşımızın daha başlaması ile öğretim üyesi sayımız beşe çıkacak. Yoğun bakım, kalp damar servisi, ameliyathane ve poliklinik olmak üzere yaklaşık elli personel ile hizmet vermekteyiz.

Son teknolojik imkanlar ile ileri kompleks ve hibrit cerrahileri uygulamaktayız. Koroner cerrahi, kapak cerrahisi ve ileri kalp destek cihazları üzerine çalışmalarım ve projelerim mevcut. Bu alandaki çalışmaları da kısa sürede literatüre kazandırmayı hedefliyorum.

Minimal kesi ile yaptığım ameliyatlar uygun hastalarda başarı ile uygulanmaktadır. Ekibimizin tamamlanması ile minimal invazif girişimleri artırmayı hedefliyoruz. Gelecek öğretim üyesi ile birlikte kalp nakli ve yapay kalp ve kalp destek cihazları alanında da çalışmalar başlayacağına inanıyorum.

 

Şehrimizde ve bölgemizde en sık görülen vakalar nelerdir? Kalp sağlığına yeteri kadar önem veriliyor mu?

Bölgemiz ve şehrimizde beslenme alışkanlıklarına bağlı daha çok koroner arter hastalıkları, dejeneratif kalp kapak hastalıkları sık olmakla beraber kalp cerrahisini ilgilendiren hemen hemen tüm hastalıklar ile karşılaşmaktayız.

 

Kalp Damar Cerrahisi alanındaki tanı ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Gelişen teknoloji ile kalp damar hastalıkları tanıları günümüzde daha hızlı ve güvenli olarak yapılabilmektedir. İyi bir anamnez, iyi bir muayene ve teknolojik cihazların yardımı ile tanılar kolaylıkla koyulabilmektedir. Aile sorgulaması, dikkatli bir gözlem, şikâyetlerin tespiti, kalp sesleri ve nabız muayeneleri sonrası gerekli ileri tetkikler ile cerrahi veya medikal tedaviler kolaylıkla belirlenir. Dopler ultrasonografi, kardiyak eko, koşu testleri, nükleer tıp çalışmaları, bilgisayarlı koroner anjio, geleneksel koroner ve perifer anjio kardiyak MR çalışmaları tanıda önemli yer tutmaktadır. Cerrahi girişimler, damar baypasları, kapak ve aort değişimleri, doğumsal kalp gelişim anomalileri onarımları uygun vakalarda balon anjiyoplasti, aterektomi trombektomi gibi girişimsel yöntemler ve ilaçlı tedavi yöntemlerini başarı ile uygulamaktayız.

 

GAÜN Hastanesi bünyesinde görev yapmak sizde neler hissettiriyor?

Yetiştiğim bu kurumda görev yapmak benim için büyük onur. Yoğun açık kalp cerrahisi ve savaş cerrahisi alanındaki çalışmalarımı böyle bir bilimsel ortamda çalışma ile literatüre daha kolay kazandıracağımı düşünmekteyim.

 

Kalp Damar Cerrahisinde teknoloji önemli bir yerde. Bu konuda ne tür teknolojiler kullanılıyor? Teknolojinin gelişimini yeterli buluyor musunuz?

Dopler ultrasonografi, kardiyak eko, koşu testleri, nükleer tıp çalışmaları, bilgisayarlı koroner anjiyo, geleneksel koroner ve perifer anjiyo kardiyak MR tanıda kullandığımız ileri tetkik yöntemlerinin hepsi hastanemizde mevcuttur. Bazı hastalarda risk olması durumunda karbondioksit anjiyo, sanal anjiyo gibi yöntemler de gelecekte sık kullanılacaktır. Girişimsel yöntemlerin gelişmesi ile anjiyografi yoluyla yerleştirilebilecek kalp-damar cihazları veya uygulanacak damar temizleme ve stent greft yöntemleri artacaktır. Cerrahi her zaman bir seçenek olarak yerini koruyacaktır.

Gelecekte gelişecek yapay kalp cihazları ile biyonik kalp nakillerinin yapılabileceğini düşünüyorum. Ayrıca, biyoteknoloji ve mühendislik alanlarında ileri çalışmalar ile daha fazla gelişmeler olacağına inanıyorum.

 

Unutamadığınız bir anınız, ilginç vakalarınız oldu mu?

Daha önce GAÜN Kalp Damar Kliniğimizde Saygıdeğer Hocam Haşim Üstünsoy tarafından yapay kalp desteği taktığımız bir hastamızı servis takibine almış taburculuğa hazırlıyorduk. Kalp cihazı batarya ile çalışan bir sistemdi. Ve 4 saatte bir batarya değişimi gerekiyordu. Servis vizitlerinde hastayı yatağında bulamadık şarj ünitesi ve yedek bataryalar odasındaydı ama hasta yoktu. Batarya tükenince hastanın hayatını kaybetmesi işten bile değildi. Önümüzde sadece 4 saatlik bir güvenli süre vardı. Bütün güvenlik birimlerine haber verdik güvenlik kameralarından hastaneden ayrıldığını tespit ettik. Polis ile irtibata geçtik. Gaziantep otobüs terminalinden Şanlıurfa otobüsüne bindiği tespit edildi. Polis ekipleri gerekli önlemleri aldı. Biz de bir ambulans ile yedek bataryaları alarak otobüse yetişmeye çalıştık, Birecik ilçesinde otobüs durduruldu. Hastaya kalp cihazının bataryası tükenmek üzere iken yetişerek bataryayı değiştirdik ve hastaya geri getirdik. Neden gittin diye sorduğumuzda canım sıkıldı yatmaktan o yüzden gittim demişti. İlginç bir durum olmuştu bu olay.

 

İleriye yönelik projeleriniz var mı?

Koroner ve kapak cerrahisinde hastaya daha iyi survey sağlayan yöntemleri literatüre kazandırmayı hedefliyorum. Ayrıca insan biyoritmine uygun kalp cihazları üzerine projelerimi gerçekleştirmeyi umuyorum.

Minimal invaziv yöntemlerle ameliyat, hibrit tedaviler, transkateter işlemler, robotik yöntemlerle ameliyatlar, yapay zekâ destekli 3D görüntü baskı gibi işlemler kılavuzluğunda operasyonları artırma, kök hücre tedavileri gibi yöntemleri artırmayı planlıyoruz.

 

Röportaj/Fotoğraf: Elif EMİROĞLU SÖNMEZ