Güneş gözlüğü seçiminde 8 noktaya dikkat!

Güneş gözlüğü seçiminde 8 noktaya dikkat!

Yaz aylarının gelmesiyle artan güneş ışınlarından gözleri korumak için satın aldığımız güneş gözlüğü hangi niteliklere sahip olmalıdır?

 

Gözler, yaz mevsiminin başlamasıyla güneş ışınlarına ve enfeksiyonlara karşı savunmasız kalıyor. Başta güneş gözlüğü kullanmak gibi basit önlemlerle yaz aylarında göz sağlığını korumak mümkün.

Güneş gözlüğü seçiminde şu 8 özelliğe dikkat edilmesi gerekiyor. 

 

1-Camlar ultraviyole ışınlarını bloke etmeli

Güneş ışınları, insan gözlerinin algılayamayacağı veya hissedemeyeceği oranda ultraviyole (UV) radyasyonu yayar. Gözleri güneşten korumayı sağlayan güneş gözlüklerinin UV ışınlarından koruyucu özellikte ve göze uygun olmalıdır. Kaliteli bir güneş gözlüğünde öncelikle camın renginin koyu ya da açıklığından ziyade ultraviyole (UV) ışığını engelleyip engellemediği önem taşımaktadır. Güneş gözlüklerinin mutlaka UV ya da morötesi ışınları kestiğine dair bir sertifikası olmalıdır. Normalde her gözlük camı UV’yi değişik oranlarda bloke edebiliyor ve etkili UV blokajı için özel kaplamalar kullanılması gerekmektedir. 

Güneş gözlüklerinin ışığı bloke etme gücü UV200, UV400 ve UV600 gibi ibarelerle belirtilmektedir. Özellikle deniz kenarında ve kayak yaparken minimum UV400 korumalı güneş gözlüklerinin kullanılması gerekir.

 

2-CE (Conformité Européene) Belgesi olmalı

 

 

Gözlük takıldığında bulanık görme olmamalıdır ve detaylar kaybolmamalıdır. Kaliteli güneş gözlüklerinde güvenilir tescil belgesi olmalıdır. 

1995’ten bu yana Avrupa Birliği standartlarına göre kaliteli gözlüklerin üzerinde CE (Conformité Européene) ibaresi bulunmaktadır. CE Belgesi, ürünün minimum güvenlik koşullarına uygun olduğunu ifade etmektedir. 

Gözlük alırken camların boyama ve mika olup olmadığına, camda çizik, kabarcık ve eğrilik bulunup bulunmadığına dikkat edilmelidir.

 

3-Gözlük dikey bir çizgiye odaklanmalı

Kaliteyi anlamanın bir başka yolu da gözlüğü taktıktan sonra dikey bir çizgiye odaklanmaktır. Bu durumda numarasız bir güneş gözlüğünü hareket ettirdiğinizde görüntü hareket etmez. 

Gözlüğü hafifçe yukarı aşağı, sağa sola hareket ettirdiğimizde bu çizgide oynama ya da kırılmalar oluyorsa o gözlük uygun değildir.

 

4-Işık emilim oranı uygun olmalı

 

 

Kullanım kılavuzlarında yer alan “ışık emilim oranı”, gözlük camının dışarıdan gelen ışığın ne kadarını emdiğini, ne kadarını yansıttığını ve ne kadarını içeri verdiğini ifade eder. Şehir ortamında yüzde 40-50, güneş ışınlarının daha dik geldiği dağlık bölgelerde yüzde 50-70, deniz kıyısında ve kayak yaparken yüzde 80-85 emilim uygundur.

 

5-Her pahalı gözlük, kaliteli demek değildir

Kaliteli bir güneş gözlüğü mutlaka “UV ışığını engelleyici” özellikte olmalı, bu özelliği olmayan güneş gözlüğü sadece fazla ışığın geçmesini engeller. Ancak bu engelleme hiçbir fayda sağlamaz, aksine zarar verir. Çünkü renkli cam takıldığında göz bebeği küçülmez. Böylece zararlı UV ışını göz içine bol miktarda girer. 

Kaliteli bir güneş gözlüğünün “Kalite ve UV Blokaj Belgesi” olması önem taşıyor.

 

6-Gözlüğün aynalı veya polarize camlı olması ek koruma sağlamaz

 

 

Aynalı camlar göze gelen ışığın bir kısmını geri yansıttıkları için özellikle şiddetli ışığın olduğu deniz kenarlarında tercih edilebilir. 

Aynalı kaplamalar göze gelen ışık miktarını düşürüyor ancak UV blokaj oranını etkilememektedir. Polarize cam özelliğinin de normalde ultraviyole blokajıyla ilişkisi olmamakla birlikte hem polarize olan hem de etkili ultraviyole blokajı yapabilen camlar daha emniyetli ve iyi bir görme konforu sağlıyor. Gözlük camı rengi ile camın içindeki UV koruması arasında hiçbir ilişki yoktur.

 

7-Sahte güneş gözlüğü takmaktansa hiç takmamak daha iyi

Sahte gözlük takmaktansa hiç takmamak daha iyidir. Sadece görünen ışığı kesen ama UV ışınlarına karşı bir blokaj sağlamayan güneş gözlükleri, gözbebeğinin gözün kendini doğal yolla koruma özelliğini devre dışı bırakır. 

Gözbebeği, güneş gözlüğünün sağladığı karanlık ortamda iyice açılacağından, görünmeyen UV ışınları açık gözbebeğinden içeri çok fazla oranda girer. Bu nedenle, UV filtresi olmayan sahte güneş gözlükleri kullanılmamalıdır.

 

8-Yüz tipine uygun modelde güneş gözlüğü alınmalı

 

 

Her gözlük tipi her yüze uygun olmamaktadır. Bu nedenle kişinin yüz şekline ve yüzünün büyüklüğüne uygun olacak bir gözlük seçmesi önemli. Seçtiği doğru gözlükle çevresine klas bir görünüm sunabileceği gibi yanlış gözlük tercihi ile de stilini bozabiliyor. 

Gözlük seçimlerinde yüz şekilleri 4 farklı seçenekte buluşur. Genel çizgileri ile oluşturulan bu seçeneklerde kare, oval, yuvarlak ve kalp şekli yer alıyor. Yuvarlak yüzlüler yuvarlak ve çok oval köşelere sahip modellerden uzak durmalıdır. Bunun yerine köşeli ve geometrik tasarımlardan koyu tonda bir tercih yapabilir. 

Kare yüz tipinde bulunanlar yuvarlak ve yumuşak köşeli modelleri tercih edebilir. Oval yüzlüler birçok farklı modelle görünümünü daha da zenginleştirebilir. Sadece yüzünde olduğundan büyük duran ürünleri tercih etmekten uzak durmalıdır. 

Kalp yüz tipine sahip olanlar ise  bolca işleme ve desen olan gözlüklerden uzak durarak, bunun yerine ince çerçeveli ya da çerçevesiz modelleri satın almalıdır. (doktor cugum.com)