Gaziantep Eczacı Odası Başkanı İrfan Demirci, “Ortada grip aşısı yok” ifadelerini kullanırken, “Grip aşılarının yapılması hem gecikti hem de aşı sayısı yetersiz. En azından gelen aşıların bir an önce risk grubundaki hastalara yapılmaya başlanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Bir an önce grip aşılarının yapılmasına başlanılmalı
Demirci, “Çok geciktik bir an önce grip aşılarının yapılmasına başlanılmalı. Çünkü Sonbaharın ikinci ayındayız. Grip ve zatürre aşısı Covid-19’u önlemez ama hastanelerde Covid-19’un yanında bir de gripli hastaların yükü binecek. Dolayısıyla hastanelerde grip ile covid-19’un birbirine karıştırılmaması için de aşıların mutlaka yapılması lazım” dedi.
10 milyonun üzerinde aşıya ihtiyaç var
Demirci, “8 milyon üzerinde 65 yaş üstü bulunurken, kronik hastalarla beraber bu rakam 12-13 milyona ulaşıyor. Yani şu anda 10 milyonun üzerinde aşıya ihtiyaç var. Sağlık Bakanlığına göre Türkiye’ye 1 milyon 300 doz aşı gelmiş, ayrıca Devlet Malzeme Ofisi tarafından temin edilen 900 bin doz aşı ile birlikte toplamda 2 milyon üzerinde aşı bulunuyor, ancak aşının nasıl dağıtılacağı yönünde bir açıklama yapılmadı. Büyük ihtimalle risk grupları skorlaması yapılacak, buna göre dağıtım gerçekleşecek. Bu dağıtımın eczaneler üzerinden mi yoksa sağlık ocakları üzerinden mi olacak bunu da bilmiyoruz. Bu konuda birçok soru işareti var, bu mutlaka aydınlatılması gerekiyor” diye konuştu.
Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyacağız ve sık sık elimizi yıkacağız
Başkan Demirci, “Grip ile Covid-19’un birbiriyle alakası yok ama benzer semptomları gösterdiği için hastaları ve doktorları yanıltabilir. Bu hastalıkla mücadele için bireysel olarak maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyacağız ve sık sık elimizi yıkacağız. Üçünü yaptığımız zaman riski azaltabiliyoruz. Ayrıca Covid-19 ile ilgili maske, mesafe ve hijyene uydukları zaman gribin de azaldığını göreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.
Maskenin güvenliği ve koruyuculuğuyla ilgili çok ciddi denetimler yapılmalı
Maske konusuna değinen Gaziantep Eczacı Odası Başkanı İrfan Demirci, konuşmasına şöyle devam etti: “Türk Standartlar Enstitüsü 4 maske markanın onaylandığını söyledi. Maske bu hastalıkla mücadelede elimizdeki en önemli materyaldir. O nedenle maskenin güvenliği ve koruyuculuğu ile ilgili çok ciddi denetimlerin yapılmasının yanı sıra fiyatlarından önce güvenirliliği ve koruyuculuğunun konuşulması lazım.” (Hüseyin Karataş/gaziantepsabah)