Glokom (Göz Tansiyonu) Nedir?

Defa Life Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Cem Sundu tüm dünyada en sık kalıcı görme kaybına neden olan ve halk arasında Göz Tansiyonu ya da Karasu adlarıyla da bilinen ''Glokom'' ile ilgili bilgi paylaşımında bulund

SAĞLIK 7.03.2022 11:07:35 0
Glokom (Göz Tansiyonu) Nedir?

Defa Life Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Cem Sundu tüm dünyada en sık kalıcı görme kaybına neden olan ve halk arasında Göz Tansiyonu ya da Karasu adlarıyla da bilinen ''Glokom'' ile ilgili bilgi paylaşımında bulundu.


Kırk yaş üzerindeki her 40 kişiden 1'inde görülen ve hastalığın ortaya çıktığı 10 kişiden 1'inde total körlüğe neden olabilen  Glokom’un, göz sinirini tutan yaygın bir göz hastalığı olduğunu ve genel olarak göz içindeki sıvı basıncının görmeyi sağlayan göz sinirine zarar verebilecek düzeyde olmasıyla ortaya çıktığını söyledi. Glokom tedavi edilmezse total görme kaybına yol açabilir. Risk altındaki kişiler yılda en az bir kere göz muayenesinden geçmelidirler, çünkü gerekli tedaviyi almayan glokom hastaları tam görme kaybı olasılığı ile karşı karşıya kalabilirler dedi.

 


Göz tansiyonu (Glokom) belirtileri nelerdir?


Hastaların büyük bir bölümünde herhangi bir belirti görülmez. Erken dönemde bazı hastalarda sabahları belirginleşen baş ağrıları, zaman zaman bulanık görme, geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi, televizyon izlerken göz etrafında ağrı, vb. belirtiler ortaya çıkabilir.


Göz tansiyonu (Glokom), birçok hasta tarafından, ancak, ileri dönemde ve belirgin görme kaybı ortaya çıktığında fark edilir. Aile bireylerinde bulunan glokom hastalığı, ilerleyen yaşlarda görülen şeker hastalığı, miyopi, uzun süreli kortizon tedavisi, göz yaralanmaları ve migren glokom riskini artırır.


Diğer bir glokom tipi ise, ileri yaşlarda ani bir şekilde krizle ortaya çıkan dar açılı glokomdur. Şiddetli göz ağrısı, görme azalması, gözde kızarıklık ve bulantı-kusma ile ortaya çıkar. Acil tedavi gerektirir. Bebeklikte ve çocukluk çağında izlenen türlerinde gözde sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve gözde büyüme izlenir.


Glokom hastalığına dikkat çekmek için her yıl 12 Mart “Dünya Glokom Günü”, 7-14 Mart tarihleri arasında da “Dünya Glokom Haftası” olarak kutlanmaktadır.