2019’da kurulan; Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ) bünyesinde 2021-2022 eğitim-öğretim yılında rektörlüğe bağlı olarak Tıp Fakültesi açıldı.
G. Antep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden başka ilimizde 2. bir kamu üniversitesi Tıp Fakültesi açıldığından ve 2022-2023 öğretim yılında 62 Tıp Öğrencisinin eğitim gördüğünden, sağlık çalışanları ve hekimler dahil bir çok insanın haberdar olmadığı düşünüldüğü için bu yazı hazırlanarak yayınlandı. Bilindiği gibi, 23 Temmuz 2016 tarihinde, “Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname” ile G. Antep Özel Zirve Üniversitesi kapatılmıştı. Yaklaşık 3 yıl süre ile geçici olarak G. Antep Üniversitesi’ne devredilen bu özel üniversitenin yerinde, 18 Ocak 2019 tarihinde kurulan “Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi” nin kurucu rektörü Prof. Dr. Nihat HATİPOĞLU’ nun görev süresi 18 Ocak 2023’te doldu. Yerine tayin edilen rektör, G. Antep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şehmus DEMİR’ e de “Sağlık Dergisi Dünyası” camiası olarak yeni görevinde başarılar diliyoruz.
2019’da kurulan; Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ) bünyesinde 2021-2022 eğitim-öğretim yılında rektörlüğe bağlı olarak Tıp Fakültesi açıldı. Bu Fakültede Temel Tıp ve Klinik Tıp Bilimlerinden, 4 Profesör, 9 Doçent, 21 Dr. Öğretim Üyesi olmak üzere, toplam 34 akademisyen görev yapmaktadır. 2022-2023 eğitim öğretim yılında, Eylül 2022’den itibaren 62 Tıp Fakültesi öğrencisi eğitime başlamıştır. (GİBTÜ)’ye bağlı bir üniversite hastanesi olmadığından, Tıp Fakültesi ile Dr. Ersin ARSLAN Eğt. ve Arşt. Hast. (E.A.H.) arasında yapılan afiliasyon (birlikte kullanım) protokolü Ağustos 2021’de imzalandıktan sonra 6 ay gecikme ile Şubat 2022’de yürürlüğe girdi. “Sağlık Bakanlığına ait Kurum ve Kuruluşlar ile Devlet Üniversitelerinin İlgili Birimlerinin Birlikte Kullanımı ile İşbirliği Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” doğrultusunda uygulanan bu protokol anlaşması gereğince (GİBTÜ) Tıp Fakültesi’nden Kalp-Damar Cerrahisi (KVC), Genel Cerrahi, Kardiyoloji, Dahiliye, Nöroloji, Acil Tıp, Kadın Doğum Hast. ve Patoloji dallarından toplam 9 öğretim üyesi, 1 yıldır Dr. Ersin ARSLAN E.A.H.’de çalışmakta idi.
Gaziantep ve Kahramanmaraş merkezli art arda meydana gelen ve toplamda 11 ilde yıkıcı etki oluşturan oluşan hasarlar nedeniyle, yakın zamana kadar, çok yoğun ve büyük çapta sağlık hizmetinin verildiği Dr. Ersin ARSLAN Eğt. ve Arşt. Hast. maalesef kapatılmış durumdadır. Halen, bu hastanenin tecrübeli, başarılı hekimleri, Özel Primer HDr. Ersin ARSLAN E.A.H.’nin hekim, hemşire, teknisyen ve diğer tıbbi ve idari personelinin çok büyük bir kısmının, yeni açılacak G. Antep Dr. Ersin ARSLAN Eğt.ve Arşt. Hast. adı altında hizmete devam etmesi ihtimali de vardır. (GİBTÜ) Tıp Fakültesi’nde görevli, 9 öğretim üyesi klinisyenin, Dr. Ersin ARSLAN Eğt.ve Arşt. Hast. ile olan afiliasyona dair 1 yıllık sözleşme süreleri sona ermek üzeredir. Deprem sonrası bu hastanenin kapatılma kararı olduğu için, afiliasyon sözleşmelerinin yenilenmeme durumu olduğu söylenmektedir. Anestezi, Genel Cerrahi, Göz Hastalıkları ve Kalp-Damar Cerrahisi (KVC), Biyofizik branşlarında, (GİBTÜ) Tıp Fakültesi’ne tayinleri yapılan 5 öğretim üyesi, halen, afiliasyon sözleşmesi ile çalışacakları bir hastane olmadığından göreve başlayamamışlardır. Ayrıca, KVC (kalp-damar cerrahisi) uzmanı bir profesör ile yeni tayin edilen Gastroenteroloji Cerrahi Doçenti, sözleşmeleri imzalanmadığı için görevlerinden ayrılarak başka kurumlarda çalışma talebinde bulunmuşlardır. Ortopedi ve Kardiyoloji bölümlerinden 2 öğretim üyesi de, Dr. Ersin ARSLAN Eğt.ve Arşt. Hast. Yönetimi ile sözleşme yapamadıkları için yaklaşık 1 yıldır, İnayet Topçuoğlu Tıp Merkezi’nde çalışmak zorunda kalmışlardır. Görüldüğü gibi, (GİBTÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, bu olumsuz gelişmeler ve belirsizlik nedeniyle mesleki ve maddi olarak ciddi manada mağduriyet yaşamaktadırlar.
Çalışmak için hastane arayışında olan (GİBTÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri, Üniversiteleri ile Sağlık Bakanlığı arasında afiliasyon protokolü anlaşmasının yapılmasını ve şu anda tek alternatif gibi görünen, Şehir Hastanesi’nde çalışmalarına imkan sağlanmasını talep etmektedirler. Zaten Şehir Hastanesi’nin de her branşta çok sayıda hekime ihtiyacı olacağı bilinmektedir. 12 yıl önce başlayan Suriyeli mülteci akınından sonra, 6 Şubat depreminden bu yana, K. Maraş, Hatay, Adıyaman gibi çevre illerden G. Antep’e göç edenlerin sayısının da giderek artmasıyla çoğalan nüfusun sağlık hizmeti ihtiyacı da ciddi sorunları beraberinde getirdi.
Güçlü ve tecrübeli hekim-öğretim üyesi kadrosu olan (GİBTÜ) Tıp Fakültesi arasında anlaşma protokolü yapılması halinde; hem Şehir Hastanesi daha iyi hizmet verecek, ayrıca her dalda asistan eğitimi başlayacak, hem de Tıp Fakültesi’nde öğrenci eğitimi devam edecektir. Bu şekilde, üst düzey donanımlı modern fiziki yapısı olan Şehir Hastanesi’nde kaliteli ve güvenli sağlık hizmetiyle önemli bir açık kapanmış olacak ve Tıp eğitimindeki ihtiyaçlara cevap verilmiş olacaktır. Ayrıca sağlık hizmetlerinin yarıdan çoğunun özel sektör kurumlarında verildiği ilimizde, diğer kamu hastanelerinin ve G. Antep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin de acil ve elektif vakalarda, teşhis ve tedavi hizmet yükü azalacaktır. hastaların muayene için randevu sırası alma, ameliyat sırası beklemelerinde yaşanan sıkıntıların ortadan kalkması beklenmektedir.
4 Mart 2018 tarihli 31058 no.lu resmi gazetede yayınlanan “Sağlık Bakanlığına ait Kurum ve Kuruluşlar ile Devlet Üniversitelerinin İlgili Birimlerinin Birlikte Kullanımı ile İşbirliği Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğe” göre: “MADDE 5 – (1) b) Büyükşehir olan illerde eğitim, araştırma ve sağlık hizmeti sunumu için sağlık tesisi ve üniversitenin ilgili birimleri arasında birlikte kullanım protokolü yapılabilir. c) Birlikte kullanım protokolleri, birden fazla üniversite ile de yapılabilir”. Bu anlaşma yapılmadığı takdirde (GİBTÜ) Tıp Fakültesi’nden bir çok öğretim üyesi, istifa ederek başka üniversitelere, resmi veya özel hastanelere geçmeyi düşünmektedir.
Diğer yandan eski Onkoloji Hastanesinin olduğu Şahinbey ilçesi Beştepe bölgesinde bulunan, (GİBTÜ) kampüsü alanında; zaten arsa yeri önceden belirlenmiş ve ayrılmış olan, Tıp Fakültesi’ne ait bir hastanenin gerekli ödeneklerin sağlanıp ihaleye çıkılmasıyla bir an önce inşaatına başlanması önem arz etmektedir. Bütün bu konularda, (GİBTÜ) yeni rektörü Prof. Dr. Şehmus DEMİR ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet YÜNCÜ’nün; Sağlık Bakanlığı, Valilik, Sağlık Müdürlüğü ve Dr. Ersin ARSLAN E.A.H. Başhekimliği ile gerekli görüşmeleri ve gayretleri devam etmektedir. Ayrıca, G. Antep’teki yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, yerel basın, siyasiler ve kamuoyunun da bu konularda yardım ve desteği beklenmektedir.