Genç doktorun elde ettiği bulgu, soy ismi ile dünya literatürüne girdi

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde Perinatoloji Kliniğinde görevli Doç. Dr. Erdem Şahin'in ikili tarama testi yapılırken edindiği ultrasonografik işaretleri ve annenin demografik özelliklerini birle

SAĞLIK 9.11.2021 11:56:33 0
Genç doktorun elde ettiği bulgu, soy ismi ile dünya literatürüne girdi

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde Perinatoloji Kliniğinde görevli Doç. Dr. Erdem Şahin’in ‘Evaluation of the diagnostic accuracy of a combination of first-trimester ultrasound and maternal demographic characteristics for detecting abnormally invasive placenta’ isimli prospektif çalışması soyismini verdiği ‘Sahin Score’ kombinasyonu ile birinci trimesterde plasenta invazyon anomalilerinin tespitinde literatüre kabul edildi.

 

35 yaşındaki Şahin'in makalesi,  Kadın Hastalıkları ve Doğum alanının saygın dergilerinden biri olan ve SCI olarak indekslenen European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology’ de yayımlandı.

 

Doç. Dr. Erdem Şahin, çalışmanın öneminden şu sözlerle bahsetti:

 

“Plasenta invazyon anomalileri dediğimiz patolojiler gönümüzde kanamaya bağlı anne ölümü nedenlerinin önde gelen nedenlerindendir. Bu hastaların tanı takip ve doğumları deneyimli referans merkezlerde olmalı ve gerekli deneyimli ekipler kurularak kanama bağlı anne ölümleri engellenmektedir. Erciyes Üniversitesinde bu görevi saygın hocalarımla beraber ben de yapmaktayım.

 

Plasenta invazyon anomalileri genellikle gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterde tanı almaktadır ve ilk trmester dediğimiz gebeliğin ilk üç ayında sınırlı sayıda bilgi bulunmaktadır.

 

Mevcut prospektf çalışmamda 11-14 gebelik haftalarında ikili tarama testi yapılırken bazı ultrasonografik işaretleri ve annenin demografik özelliklerini birleştirerek Sahin Score adında bir skorlama yaptım ve takiplerde gördük ki bu skorlama ilerleyen gebelik haftalarında plasenta invazyon anomallileri tanımada önemli bir değere sahip oldu.

 

Bu skorlamam obstetrinin saygın dergilerinden olan ve SCI olarak indekslenen European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology dergisinde kabul edilmiş olup literature bir türk genç bilim adamının bu konuda önemli bir bulgu ile kabul edilmiş olmasının gururunu yaşamaktayım.” (medimagazin)