İkili tarama testi, anne karnında bebekte herhangi bir kromozomal anormallik olup olmadığını tespit etmek için yapılan spesifik bir kan testi, klinik bilgiler ve ultrason görüntülemesinin birleşimidir. Gebeliğin 11. Ve 14. Haftasında yapılır. İdeal zaman gebeliğin 12. Haftasıdır.
İkili tarama testi nasıl yapılır?
Ultrason ile bebeğin ense kalınlığı değerlendirilir. Burun kemiğine bakılır. Sonrasında ise hastanın klinik bilgilerinin yazdığı bir form doldurularak kan almaya gönderilir. Hastadan alınan kanda PAPPA (Gebelikle İlişkili Plazma Protein A ) ve Betahcg hormonlarına bakılır. Klinik Bilgileri, ultrason bulguları ve hormon sonuçları bir bilgisayar programına yüklenerek risk durumu hesaplanır. Bu hesaplamanın sonucunda riskiniz normal sınırlarda ya da yüksek riskli olarak belirlenebilir.
Yüksek riskli grupta çıkarsa ne olur?
Yüksek riskli grupta çıkması durumunda hemen endişeye kapılmayın. Çünkü bu durum bebeğinizin kesin sağlıksız olduğu anlamına gelmez. Bebekte genetik bir hastalığın olup olmadığını anlamak ve tanı koyabilmek için ileri tanı testinin yapılması gerekiyor anlamına gelir. Hangi tanı testinin yapılacağına sizleri takip eden hekimle beraber karar vermeniz gerekmektedir.
Normal sınırlarda çıktı ne yapmalıyım?
Normal sınırlarda çıkan test sonucu bebeğinizin 100 sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Çünkü ikili test tarama testidir. Yani tanı testi değildir. Kesin sonuç vermemektedir. Güvenilirliği 85’dir. 15 oranında yanılma payı bulunmaktadır. Bebeğinizin sağlıklı olma ihtimalinin yüksek olduğu anlamına gelir.
Tüm bilimsel kuruluşların, Sağlık Bakanlığımızın önerileri doğrultusunda tüm gebelerimize ikili tarama testini öneriyoruz. Gebelik takiplerinizi aksatmayın. Sağlıklı günler dileriz.