Türkiye’de son aylarda artan grip, Covid-19 ve RSV vakaları, adeta salgını dönüştü. Ülke genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de yoğun şekilde görülen salgın sonrası hastanelerde ve acil servislerinde yoğunluk arttı. Yüksek ateş, halsizlik, boğaz ağrısı, eklem ağrıları gibi şikayetlerle hastaneler akın eden vatandaşlar, hem poliklinik hem de acil servislerinde yoğunluğa neden oldu. Yaşanan yoğunluklar nedeniyle özellikle acil servislerin dolup taştığı, hekimlerin yoğunluğa yetişemez duruma geldiği ileri sürüldü.
UZMANLARDAN UYARI
Gaziantep’te grip ve üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle hastanelere yapılan başvurular artıyor. Kent genelinde yaşanan ve salgın olarak değerlendirilen vakalara karşı vatandaşlara dikkatli olmaları konusunda uzmanlar çağrıda bulundu.
HASTANELERDE YOĞUNLUK VAR
Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Beytullah Şahin, vatandaşları grip salgınına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Şahin, ‘’İyi beslenmeli, dinlenmeli, evimizi ara ara havalandırmamız gerekiyor. Kapalı ortamdaysanız hem kendinizi, hem çevrenizi korumak açısından maske takmak önemli. Bende bu gribal durumu geçirdim. Şu anda hastanelerde bir yoğunluk var. Tedbirli olmak lazım” diye konuştu.
TABİPLERDEN SALGIN UYARISI
Artan vakalar sonrası daha önce açıklamalarda bulunan Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, yaşlılara, çocuklara ve kronik hastalığı bulunan kişilere maske kullanmaları yönünde uyarıda bulundu. Yılmaz, ‘’ Bilindiği gibi 2020 yılında ülkemizde görülmeye başlanan COVID-19 salgınıyla ülkemizde büyük bir yıkım yaşandı. Pandeminin başlangıcından üç buçuk yıl sonra COVID-19, diğer solunum yolu hastalıklarıyla birlikte ülkemizde halen etkisini sürdürmektedir. Türk Tabipleri Birliği olarak toplum sağlığı öncelenerek alınacak bilimsel önlemlerle salgınları en az zararla atlatmanın mümkün olduğunu; salgınlarla mücadelenin yalnızca hastanelerde olamayacağını, toplumun ve kurumların da katılımıyla alınacak bazı önlemlerin, hastalığın daha çok kişiye bulaşmasını önleyeceği gibi ölümleri de engelleyeceğini uzun zamandır belirtmekteyiz. Doğru salgın yönetimiyle ayrıca sağlık sistemindeki yük azalacağı için diğer hastalara da daha etkili müdahale sağlanabilir.’’
SAĞLIĞIMIZ TEHLİKE ALTINDA
Kent genelinde yaşanan salgına dikkat çeken Yılmaz, ‘’Şu ana kadar toplumumuzda grip virüsü (H1N1), COVID-19 (J1.N varyantı), Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV) ve mycoplasma pneumoniae gibi etkenlerin sorumlu olduğu tahmin edilen ciddi bir salgınla karşı karşıyayız. Son haftalarda özellikle hastane acillerinde olağan dışı yoğunluklar yaşanmakta; bu yoğunluklar sağlık çalışanlarını tüketirken hastalara da daha az zaman ayrılmasına, zamanında ve yeterli sürede muayene edilememesine, enfekte olmayan hastalara da hastalık bulaşmasına neden olabilmektedir. Salgın sönümlenmediği sürece hem toplumun hem de sağlık çalışanlarının sağlığı tehlike altındadır.’’
MASKE KULLANIN
Özellikle toplu taşıma gibi kapalı ve dar alanlarda maske, havalandırma, sosyal mesafe gibi basit önlemler dahi birçok insanın hasta olmasını engelleyecek, yeterli sürede sağlık hizmeti almasını sağlayacak, hatta yaşamını kurtarabilecektir. Bu konuda koruyucu önlemlerin arttırılması gerekmektedir (maske kullanmaya teşvik edilmesi, bulaşıcı hastalıkların yayılması konusunda toplumun uyarılması, sosyal mesafe). Bu konuda yukarıda belirtilen görüşlerimiz dışındaki diğer önerilerimiz; Yaşlılar, bu hastalıkların etkileriyle baş edebilme kapasitesini düşüren müzmin bir hastalığı olanlar, gebeler, sağlık çalışanları; grip ve pnömokok aşılarını henüz yaptırmadılarsa Aile hekimlerinden, hastalıklarını izleyen uzman hekimlerden durumlarını değerlendirmelidir. Mevsim hastalıkları belirtileri olanlar; yakınlarını, çalışma arkadaşlarını korumak için maske takmalıdır, Kapalı alanda, kalabalık ortamlarda maske takılmalıdır’’ ifadelerini kullanmıştı. Gaziantep’te artan vakalar, vatandaşları da korkutuyor.(gaziantepdogus)