Gaziantep Merkez Şahinbey ilçesinde bulunan 1875 yatak kapasiteli Gaziantep Şehir Hastanesinin sağlık turizmine de katkı vermesi bekleniyor.
Hasta kabulüne 9 Ekim'de başlayan, 638 bin metrekare kapalı alana sahip 1875 yatak kapasiteli Gaziantep Şehir Hastanesi, 335 poliklinik, 259 yoğun bakım, 30 diyaliz yatağı ve 64 ameliyathaneyle bölgeye hizmet veriyor.
Bünyesinde Hiperbarik, Getat Merkezi, Yanık Ünitesi, Nükleer Tıp, Genetik Hastalıklar Tanı ve Tedavi Merkezi, İnme Merkezi, Perinatoloji Merkezi, kapsamlı Onkoloji Tanı Tedavi Merkezi, son teknoloji cihazlarıyla hizmet sunan Radyasyon Onkolojisi Merkezi, Kalp Damar Merkezi ve Faz 1 Araştırma Merkezi de barındıran sağlık üssü, hizmete açıldığı günden bu yana yaklaşık 100 bini aşkın hastaya hizmet verdi.
Gaziantep Valisi Kemal Çeber, AA muhabirine, kentte en çok önem verdikleri konulardan birinin sağlık turizmi olduğunu söyledi.
Kentte küçük ölçekli de olsa sağlık turizmi faaliyetlerinin olduğunu ifade eden Çeber, "Civar illerden sağlık hizmeti almak isteyen vatandaşlarımızı, ilimizde misafir ediyoruz. Bunun yanında civar ülkelerden, özellikle Irak ve Suriye başta olmak üzere ilimize çokça hasta geliyor. Hatta Avrupa ve Amerika'dan bile hasta gelip hem diş hekimliği anlamında hem de genel anlamda burada sağlık hizmetlerinden faydalandığını biliyoruz." dedi.
Amaçlarının sağlık turizmi pastasından daha fazla pay almak olduğunu dile getiren Çeber, şöyle devam etti:
"Biz bunu sistematik olarak yapmayı amaçlıyoruz. Burada şehir hastanemize çok özel bir fonksiyon yükleyeceğiz ve son kertede şunu yapacağız, diyeceğiz ki 'Şehir hastanemiz tam bir sağlık üssü, hastanelerimiz mükemmel, Gaziantep zaten mükemmel, gelin.' Kente gelenleri, buranın tarihi ve turistik yerlerini gezdikten, en iyi hekim ve hastanede tedavi olduktan sonra ülkelerine veya illerine göndermeyi hedefliyoruz."
Sağlık turizmiyle gelen hasta sayısı iki katına çıkacak
İl Sağlık Müdürü Beytullah Şahin de Gaziantep’in konumu ve barındırdığı değerlerle sağlık turizmi açısından önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
Gaziantep’i en çok tercih eden ülkelerin başında Almanya, Suriye ve Irak olduğunu belirten Şahin, şu değerlendirmede bulundu:
“2022 yılında yaklaşık 8 bin 700 sağlık turizmi hastası ilimizde hizmet almış. 2023 yılının ilk 10 ayında ise bu sayı 15 bini bulmuştur. Bu rakamın yıl sonuna doğru yüzde 30 daha da artacağı, bununla beraber önümüzdeki yıl da bu yılki rakamın en az iki katına çıkacağını öngörmekteyiz. Şehir hastanemizde uzman doktor kadrosu, modern tıbbi cihaz alt yapısı özellikli birimleriyle dünya standartlarında sağlık hizmeti veriyor olması sağlık turizmi açısından önem arz etmektedir. Gaziantep’in ulaşımı kolay, uluslararası havaalanı var, sosyo kültürel açıdan oldukça zengin, gezmek açısından çok tercih edilen illerden biri. Bunların olması sağlık turizmini öne çıkaracaktır.”(A A)
Gaziantep Şehir Hastanesi 100 bin hastaya hizmet verdi
Hasta kabulüne 9 Ekim’de başlanan hastanede, 75 bin poliklinik ve 25 bin acil hizmeti verildi, 1820 hasta ise yatarak tedavi gördü.
Başhekim Prof. Dr. Süleyman Çetinkünar, son teknolojiyle donatılan hastanenin bölgeye hitap ettiğini söyledi.
9 Ekim’de hasta kabulüne başladıklarını hatırlatan Çetinkünar, 24 saat esasına göre hizmet verildiğini ifade etti.
Gaziantep’in ve bölgenin bu donanıma sahip bir hastaneye ihtiyacının olduğunu belirten Çetinkünar, şunları kaydetti:
“75 binin üzerinde ayakta poliklinik hizmeti verildi ve yaklaşık 25 bin hastamız da acil hizmetlerinden faydalandı. 1820 hastamız ise yatarak tedavi gördü. Şu an hastanemizde 600 civarında yatan hastamız var. Bütün alanlarımız aktif olarak faaliyete geçti.”
İl dışına hasta sevkleri azalacak
Çetinkünar, daha önce kentte ve bölgede tedavisi mümkün olmayan hastaların büyük şehirlere sevk edildiğine dikkati çekerek şöyle devam etti:
“Özellikle kanser hastalarının ilimizden ve çevre illerden diğer büyük illere sevki konusunda çok büyük sıkıntılar yaşanıyordu. Şehir hastanemiz bu anlamda barındırdığı kanser tanı ve tedavi merkezi sayesinde il dışına sevkleri azaltmak gibi bir misyona sahip. Bu tür hastaların bütün tanı ve tedavilerinin şehir hastanesi bünyesinde olmasına olanak sağlıyoruz. Bu açıdan şehrimiz ve bölgemiz şanslı bir konuma gelecek. Özellikle ilimizde ve bölgemizde kamu hastanelerinde olmayan onkolojik hastaların tanı ve tedavisinde kullanılan cihazlar da hastane bünyemizde faal duruma geçti.”
“Burası adeta bir yaşam alanı”
Çetinkünar, hastanenin yeni açılmasından dolayı bazı eksikliklerin olduğunu, bunun için hasta, refakatçi ve sağlık personeliyle sık sık sohbet ederek eksiklerin giderilmesi noktasında çalıştıklarını ifade etti.
Oldukça güzel tepkiler aldıklarını dile getiren Çetinkünar, “Çok büyük bir hastane. Bölgenin hiç alışık olmadığı büyüklükte. Burası adeta bir yaşam alanı. Kocaman caddeleri var. Bunlara sağlık caddesi adını verdik. Hastalarımız ve refakatçileri çok mutlu şekilde buradan ayrılıyor. Bize bu şekilde geri dönüş yapıyorlar. İlk iki hafta biraz çalışanlarımız zorlandı ama şimdi alıştılar.” dedi.
Çetinkünar, hastanenin içinde çocuk oyun alanları, kütüphaneler, günlük ihtiyaç duyulan alışveriş yerleri gibi sosyal donatı alanlarının da oldukça ilgi çektiğini anlattı.