Gaziantep'in sağlık istatistikleri ve ölüm nedenleri....
2019 verilerine göre Gaziantep’te özel - devlet toplam 30 hastane bulunmaktadır. Bu hastanelerde toplam 6.015 yatak ve 1.420 yoğun bakım yatağı yer almaktadır.
DOKTOR - HEMŞİRE SAYILARI
Gaziantep’te toplam hekim sayısı 2.907, toplam diş hekimi sayısı 507, eczacı sayısı 681, hemşire sayısı 4.188, ebe sayısı 1.169 ve diğer sağlık personeli sayısı ise 3.225’tir.
2018 verilerine göre kentte hekim başına 698 kişi düşerken hemşire başına ise 484 kişi düşüyor. Gaziantep’teki sağlık kurumlarında yatak başına düşen kişi sayısı ise 337’dir.
ÖLÜM NEDENLERİ
Kentteki ölüm nedenlerine baktığımızda 2019 verilerine göre ilk sırada yüzde 33,9 ile dolaşım sistemi hastalıkları yer alıyor.
İyi huylu ve kötü huylu tümörlerden ölenlerin oranı yüzde 13,7
Solunum sistemi hastalıklarından ölenlerin oranı yüzde 9,6
Sinir sistemi ve duyu organları hastalıklarından ölenlerin oranı yüzde 3,4
Endokrin, beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklardan ölenlerin oranı yüzde 4,5
Dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmelerden kaynaklı ölümlerin oranı yüzde 3,4
Diğer nedenler yüzde 24,5 ve bilinmeyen nedenler yüzde 7 olarak kayıtlara geçmiştir.
BAKAN KOCA: GAZİANTEP’TE BELİRGİN BİR ARTIŞ VAR
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından, Gaziantep, Bursa, Kocaeli, Tekirdağ, Malatya ve Ordu il sağlık müdürleriyle video konferans yöntemiyle yaptığı toplantıya ilişkin paylaşımda bulundu.
Toplantıda, salgın seyrini, hizmet kapasitesini, filyasyon ekiplerinin performansını ve ek tedbirleri ele aldıklarını belirten Koca, “Bursa, Kocaeli ve Gaziantep’te belirgin artış var. Bu illerimizde daha gayretli, daha titiz bir çalışma gerekiyor. Desteğinizin önemi artmış durumda. Mücadelemize desteğinizle güç verin.” ifadesini kullandı.
VAKALAR GÜNLÜK 2 BİN CİVARI
Gaziantep’in bu haftaki koronavirüs verilerine göre kentte günlük vaka sayısı 2 binlere ulaşmış durumda. Aynı şekilde vefat sayıları da gün geçtikçe artıyor. Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada bazı noktalarda daha sert kısıtlamalara gidilmesinin zorunlu olduğunu, bu kısıtlamaların da sosyal devlet anlayışı içerisinde olması gerektiğini söylemişti.
RİSK HARİTALARI
Kentte salgının yayılışı ve vaka artışı Sağlık Bakanlığı koronavirüs risk haritasına böyle yansıdı. Gaziantep’in 23 Ekim haritasına göre salgının bazı bölgelerde yoğun olduğu görülse de 12 Kasım ve 23 Kasım haritaları salgının kentin tamamına yayıldığını gösteriyor.