Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından hazırlanan, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Beyhan’ın konuşmacı olarak katıldığı, “Ev Dışı Toplu Beslenme- Sağlık Yararları ve Riskleri” paneli çok sayıda öğrencinin katılımıyla gerçekleşti.
Programın açılışında konuşan GAÜN Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Piraye Kervancıoğlu, yapılan pek çok araştırmanın verileri yanlış beslenmenin kanser dahi çok sayıda kronik hastalık riskini artırdığını ortaya koyduğunu söyledi. Prof. Dr. Piraye Kervancıoğlu, “Bireylerin sağlığını sürdürmesinde ve geliştirilmesinde temel koşullardan biri yeterli ve dengeli beslenmedir. Bireylerin evde olduğu gibi toplu beslenme yapılan kurumlarda da enerji ve besin öğesi açısından yeterli, hijyenik ve kaliteli beslenmeleri oldukça önemlidir. Bu bağlamda bireylerin beslenme alışkınları anlamında eğitilmesi, besin güvenliğinin sağlanması ve tüketici bilinciyle farkındalık oluşturulmasına destek veren, bu bilimsel faaliyetin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum”
Kaliteli ve sağlıklı beslenmenin önemi değinen Prof. Dr. Yasemin Beyhan, toplu beslenme süreçleri ve bu süreçleri yönetiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsetti. Bu süreçlerin iyi yönetilmediği takdirde oluşabilecek risklere ve iyi yönetildiği takdirde yararlarına değinen Prof. Dr. Beyhan konuşmasında şunları ifade etti: “Beslenme sağlığın temelini oluşturuyor. Dünya Sağlık Örgütü, hasta olmadan koruyucu sağlık önlemleri çerçevesinde önlemleri alınarak büyük boyutlara olay erişmeden beslenmenin yeri önemle vurguluyor. Beslenmeye ilişkin tercih, tutum ve davranışlar ekosistem ve sürdürülebilir bir dünya için son derece önemli. Sürdürülebilir beslenme, sağlıklı, kaliteli bir beslenme ve aynı zamanda artık ve atıkları önleyen, beslenme sürecinde de çevreye zararı minimum düzeyde olan veya hiç olmayan bir beslenme modelinden bahsediliyor. Sağlık sadece fizyolojik değil aynı zamanda sosyal ve psikolojik yönden de tam bir iyilik halidir. İyi beslenen toplumlarda iş yaşamında verimlilik artıyor. Belli bir süre içerisinde üretilen ürün miktarlarında artışlar söz konusu olabiliyor. Ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlar açısından beslenmenin önemine bakıldığında iş kaza riskini önleyebiliyor ya da yetersiz beslenme tam tersi iş kazaları riskini görülme oranını artırıyor.”
Panel konuşmalardan sonra öğrencilerden gelen soruların cevaplanmasıyla sona erdi.