GAÜN’de “Çocuk İstismarı Bildirim Yükümlülüğü” Semineri Düzenlendi

GAÜN’de “Çocuk İstismarı Bildirim Yükümlülüğü” Semineri Düzenlendi

(GAÜN) Çocuk Hastanesi’nde “Çocuğun Cinsel İstismarında Sağlık ve Ruh Sağlığı Çalışanlarının Suçu Bildirim Yükümlülüğü” konulu seminer düzenlendi.

 

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Çocuk Hastanesi’nde Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi iş birliğiyle “Çocuğun Cinsel İstismarında Sağlık ve Ruh Sağlığı Çalışanlarının Suçu Bildirim Yükümlülüğü” konulu seminer düzenlendi.

Hastane seminer salonunda düzenlenen programın moderatörlüğünü yapan Çocuk Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Karadağ programla ilgili, “Çocuğun cinsel istismarının önlenmesi ve erken müdahale süreçlerinin güçlendirilmesi, yalnızca adli değil, aynı zamanda sağlık ve ruh sağlığı sistemlerinin etkin katılımını gerektiren çok boyutlu bir sorumluluktur. Bu kapsamda GAÜN Hastanesi Çocuk Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı moderatörlüğünde düzenlediğimiz bu seminerin temel amacı; sağlık ve ruh sağlığı alanında çalışan profesyonellerin, çocuk istismarı vakalarında sahip oldukları yasal bildirim yükümlülüğü hakkında farkındalıklarını artırmak ve uygulamadaki sorumluluklarını netleştirmektir” ifadelerine yer verdi.

Düzenlenen seminerle hekimler, psikologlar, psikiyatristler, sosyal hizmet uzmanları, hemşireler ve çocuklarla çalışan tüm ruh sağlığı profesyonelleri başta olmak üzere, çocuk koruma alanında görev alan tüm sağlık mensuplarına ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayan Doç. Dr. Mehmet Karadağ sözlerine, “Bu seminerin en önemli hedeflerinden biri, mesleki uygulamalar sırasında karşılaşılan olası çocuk istismarı vakalarında sağlık çalışanlarının kararsız kalmalarını önlemek ve onları gerek etik gerekse hukuki açıdan doğru yönlendirebilecek bilgi ve tutumla donatmaktır. Çocuk istismarı vakaları, çoğu zaman sessiz ve örtük ilerleyen, mağdurun yaşından ve travmatik etkilerinden dolayı kolaylıkla görünür hale gelemeyen vakalardır. Bu durumda, özellikle ön saflarda yer alan sağlık ve ruh sağlığı profesyonellerine düşen sorumluluk, hem klinik hem de toplumsal düzlemde oldukça kritiktir. Bu programın, alandaki bilgi eksikliğini gidermeye ve çocuk istismarına karşı etkili müdahale yollarını güçlendirmeye katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu tarz akademik paylaşımlar ve eğitim etkinlikleri ile yalnızca bilgi düzeyini değil, aynı zamanda sorumluluk bilincini artırmayı; çocukların güvenliğini ve sağlığını önceleyen, hak temelli bir mesleki yaklaşımı kurumsallaştırmayı amaçlıyoruz” şeklinde devam etti.

Seminerde, GAÜN Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aysun Baransel Isır ‘Cinsel İstismara Adli Tıbbi Yaklaşım’, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rahime Erbaş ‘Bildirim Yükümlülüğünün Hukuki Temelleri’, GAÜN Çocuk Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Baran Çalışgan ise ’Psikiyatrik Değerlendirme ile Örnek Vaka Analizleri’ başlıklı sunumlarıyla yer aldı.

Sunumların ardından seminerin düzenlenmesine katkı sağlayanlara GAÜN Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Derya Aydın Şahin ve GAÜN Hastanesi Dahili Tıp Bilimleri Başkanı Prof. Dr. Metin Kılınç tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi.

Seminere çok sayıda ruh sağlığı uzmanı, sağlık çalışanı ve öğrenci katılım sağladı.

 

 

Haber/Fotoğraf: Elif Emiroğlu Sönmez