GAÜN Türkiye’nin en iyi 13. üniversitesi seçildi

GAÜN Türkiye’nin en iyi 13. üniversitesi seçildi

20 bin üniversiteyi kapsayan araştırmada Dünya’nın en iyi bin 60’ıncı üniversitesi seçilen Gaziantep Üniversitesi, Türkiye’nin ise en başarılı 13’üncü üniversitesi seçilerek onlarca üniversiteyi gerisinde bıraktı.

 

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Dünya Üniversite Sıralamaları Merkezi’nin (The Center for World University Rankings) açıkladığı 2022 – 2023 dönemini kapsayan sıralamada listenin üst sıralarında yer alarak büyük başarı gösterdi. Açıklanan listeye göre dünya genelinde bin 60’ıncı sırada yer alan GAÜN, Türkiye genelindeki üniversiteler arasında ise 13’üncü sıraya girerek önemli bir başarıya imza attı.

 

Türkiye’nin en iyi 13. üniversitesi

 

2012’den beri dünya çapında yaklaşık 20 bin üniversite arasında yükseköğretim kurumunun araştırma performansı, eğitim kalitesi, saygınlık derecesi ve mezunların başarısı gibi kriterler temelinde hazırlanan sıralamada, Türkiye’den ilk iki bine 56 üniversitenin girdiği sıralamada Türkiye’nin en iyi 13. üniversitesi unvanı Gaziantep Üniversitesi’nin oldu.

 

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, “Pandemi sürecine rağmen çalışmaya devam ederek üniversitemizi üst sıralara taşıyan bütün öğretim üyelerimize ve ekip arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, başarılarımızın artarak devamını diliyorum” dedi.

 

https://cwur.org/2022-23/Gaziantep-University.php

 

Dünya Üniversite Sıralamaları Merkezi (CWUR), anketlere ve üniversite veri gönderimlerine dayanmadan eğitim kalitesini, mezun istihdamını, fakülte kalitesini ve araştırma performansını değerlendiren küresel üniversitelerin tek akademik sıralamasını yayınlamaktadır.


CWUR, dünya üniversitelerini sıralamak için dört alanda gruplandırılmış yedi nesnel ve sağlam gösterge kullanır:

1) Eğitim: bir üniversitenin mezunlarının akademik başarısına dayalıdır ve üniversitenin büyüklüğüne göre (%25) prestijli akademik ayrımlar kazanan bir üniversitenin mezunlarının sayısı ile ölçülür.
2) İstihdam edilebilirlik: bir üniversitenin mezunlarının mesleki başarısına dayalıdır ve üniversitenin büyüklüğüne göre (%25) büyük şirketlerde en üst sıralarda yer alan üniversite mezunlarının sayısı ile ölçülür.
3) Fakülte: prestijli akademik unvanlar kazanan öğretim üyelerinin sayısıyla ölçülür (%10)
4) Araştırma:
i) Araştırma Çıktısı: toplam araştırma makalesi sayısı ile ölçülür (%10)
ii) Yüksek Kaliteli Yayınlar: En üst düzey dergilerde yer alan araştırma makalelerinin sayısıyla ölçülür (%10)
iii) Etki: Yüksek düzeyde etkili dergilerde yer alan araştırma makalelerinin sayısıyla ölçülür (%10)
iv) Atıflar: Yüksek atıf alan araştırma makalelerinin sayısıyla ölçülür (%10)

 



Anahtar Kelimeler: Türkiye’ . üniversitesi seçildi