Günlük 3 bin hastadan 8 bin hastaya
GAÜN Araştırma hastanesinin daha önceleri günlük yaklaşık 3 bin hastaya hizmet verdiği ancak deprem sonrası günlük hasta sayısının yaklaşık 8 binlere çıktığı öğrenildi. 25 Aralık Devlet Hastanesi inşaatının yenilenmeye başlanması, Şehir Hastanesi’nin bir türlü açılamaması, Ersin Arslan Hastanesi’nin yıkılmaya başlanması ve deprem illerindeki sağlık kuruluşlarının hasar görmesi gibi nedenlerle yüzde 300 oranında hasta artışının ortaya çıkmasına neden oldu. Araştırma hastanesine tedavi olmak için gelen hastaların %75’nin il dışından gelen hastalar oluşturduğu öğrenildi. Hastanede aylık yaklaşık 1200 ameliyat gerçekleştirildiği öğrenildi.
Yaşanan gelişmeler hastane süreçlerini etkilemektedir
Bin 156 yatak kapasitesi, bin 180 işçi, bin hemşire, 800 öğretim görevlisi ile üç katı misliyle tüm bölgenin sağlık anlamında hasta yükünü kaldırmaya çalışan hastanede farklı sorunlar yaşanabiliyor. Devletin 3 bin hasta geldiğinde hastaneye verdiği ödenek ile günlük 8 bin hastaya çıkmasına rağmen ödeneğin aynı kalması da hastanenin çözülmesi gereken önemli sorunlardan biri olarak belirtiliyor.
Acilin kapasitesi 5 misline çıkacak
Kapasite olarak yetmemeye başlayan ve sorunların en çok dile getirildiği yerlerden biri olan acil servisin yenisinin yapıldığı ve yaklaşık 1 yıl içerisinde tamamlanacak olan 120 yataklı Acil ve Travma Merkezi’nin hayata geçmesi ile birçok sorunun çözüleceği belirtildi. Yeni açılacak bu merkezin kendisine has modern ameliyathanesinin de olacağı öğrenildi.
Tüm sorunlara rağmen gelişim için her şey yapılıyor
Büyük bir özveri ve adanmışlıkla hizmet veren hastanede 20 yılda yenilenmeyen cihazlarının neredeyse tamamını son 3 yılda modern hale getirildi. Onkoloji Hastanesi’nin tam randımanla hizmet vermeye başlaması, ve 950 araçlık yeni otoparkı farklı bir çehreye bürünecek olan Araştırma ve Uygulama hastanesi kısa zamanda bir sağlık kampüsüne dönüştürülecek. Sağlık kampüsünde; Tıp Fakültesi, Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Çocuk hastanesi, Böbrek Nakil merkezi ve Acil ve Travma Merkezi ile Onkoloji hastanesi olmak üzere sağlıkla ilgili altı birim ülkemizde ilklerden olacaktır.
43 Tıp fakültesi arasında tek borçsuz hastane
Türkiye’deki 43 Tıp Fakültesi Hastaneleri içerisinde özel ve resmî kurumlara tek kuruş borcu olmayan GAÜN Araştırma ve Uygulama Hastanesi dağıttığı 16.5 milyon liralık döner sermaye payı başarısı ile de zirvede yer alıyor. Hemşirelere ödenen 500 TL döner sermayeye 10 kat artırarak 5 bin TL’ye çıkaran hastanede, öğretim görevlileri, asistan ve yan dal ödemeleri de iki misline çıkarıldı. Yine araştırma hastanesinin ülkemizde gelir gider dengesini sağlayan dört hastaneden biri seçildiği öğrenildi.
Hastaneye günde 30-35 bin kişi geliyor
Acilden yapılan girişler, poliklinik hastaları, refakatçılarla birlikte günlük hastaneye giren çıkan insan sirkülasyonunun günlük 30-35 bin kişinin üzerinde gerçekleştiği Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yılın ilk 8 ayında 25 tona yakın tıbbi atık, 42,5 ton katı atık olmak üzere toplamda 67,5 ton atık (çöp) çıkması dahi verilen hizmetin büyüklüğünü gösteriyor.
Yasal düzenlemelere ihtiyaç var
Araştırma hastanesinde son yaşanan olayda kişilerin hastaneye silah ve bıçak gibi aletlerle girmesi hususunda, güvenlik görevlilerinin üst arama ve silah taşıma yetkilerinin olmadığı, bu konuların önlenmesi için yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğu öğrenildi.
Tek gayemiz milletimize hizmet etmektir
GAÜN Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevki Hakan Eren, hangi koşullar olursa olsun tek gayelerinin halkımızın layık olduğu en kaliteli hizmeti sunmak olduğunu, bu konuda her türlü eleştiriye açık oldukları gibi bu şehrin tüm paydaşlarının desteklerinin de çok önemli olduğunu belirtti.
Sorunların ve çözüm önerilerinin belli olduğunu, şehir hastanesinin bir an önce tamamlanması, ödeneklerin artırılması, depremden etkilenen bölgelerin biran önce kendi sağlık hizmetlerini sunmaya başlamalarının hastanenin yükünü azaltacağını ve bunun da sağlık hizmetlerinde kaliteyi daha da artıracağını belirtti. Son olarak kurumdaki bazı sorunlara ülke genelinde sağlık sistemindeki çözülmesi beklenen yapısal sorunlar bağlamında değerlendirilmesi gerektiğinin de önemli olduğunu belirtti.
GAÜN TIP FAKÜLTESİ’NDEN ÖNEMLİ BAŞARI: DİPLOMALARINDA ARTIK TYÇ LOGOSU OLACAK
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Türkçe Tıp Programı, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosu kullanacak diploma programları arasında yer almaya hak kazandı.
İstihdam piyasasında yüksek nitelikleri ve kaliteyi ifade eden Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi TYÇ logosu bu yıl ilk kez diploma ve mezuniyet belgelerinde kullanılacak. Bu alandaki tüm altyapı çalışmalarını tamamlayan GAÜN Tıp Fakültesi, Türkiye genelinde logoyu kullanabilecek üniversiteler arasında yer aldı.
TYÇ Kurulu, ilgili tüm teknik çalışmaları yürütmek ve yeterliliklerin kalite güvencesini sağlamak üzere Mesleki Yeterlilik Kurumu koordinasyonluğunda Yükseköğretim Kurulu ve Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere işçi ve işveren sendikaları, meslek örgütleri ve ilgili sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşuyor.
TYÇ, Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) ile uyumlu olacak şekilde tasarlanan, ilk, orta ve yükseköğretim dahil, mesleki, genel ve akademik eğitim ve öğretim programları ve diğer öğrenme yollarıyla kazanılan tüm yeterlilik esaslarını gösteren ulusal yeterlilikler çerçevesini ifade ediyor.