GAÜN HASTANESİ’NDE AMELİYATSIZ MİYOM TEDAVİSİ

GAÜN Hastanesi Radyoloji Ünitesi, anjiyo ile tedavi yöntemini Türkiye’de uygulayan sayılı merkezler arasında yer alıyor.

SAĞLIK 5.02.2025 14:54:00 0
GAÜN HASTANESİ’NDE AMELİYATSIZ MİYOM TEDAVİSİ

 

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Hastanesi Girişimsel Radyoloji Ünitesi’nde uygulanan anjiyo yöntemiyle, rahim miyomu başarıyla tedavi ediliyor.

GAÜN Hastanesi Radyoloji Ünitesi, anjiyo ile tedavi yöntemini Türkiye’de uygulayan sayılı merkezler arasında yer alıyor.

Bu tedavi yöntemiyle birçok hastalığın tedavi edilebildiğini ve bunlardan birinin de rahim miyomu olduğunu vurgulayan GAÜN Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Kervancıoğlu, “Kadınlarda rahim miyomu sık görülmektedir. Rahimde bir veya daha fazla sayıda miyom olabilir. Miyom çoğunlukla ağrılı adet dönemlerine, aşırı adet kanamalarına, karın ağrısına, karın içinde basınç hissine, kabızlık, sık idrara çıkma ve idrar kaçırma gibi şikâyetlere neden olabilmektedir. Bazen aşırı kan kaybına bağlı kan değerlerinde düşme görülür ve kan nakli gerekebilir” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Selim Kervancıoğlu sözlerine, “Günümüzde semptomatik rahim miyomlarında kullanılan ana tedavi yöntemi cerrahi tedavilerdir. Cerrahi tedavide ameliyat ile rahimdeki miyomlar tek tek çıkarılır veya rahimin tamamının alınması gerekebilir. Cerrahi tedavilere alternatif tedavi yöntemi olarak bizim uyguladığımız anjio ile tedavi dünyada giderek yaygınlaşmaktadır. Anjio ile miyom tedavisi ülkemizde yeterince bilinmemekte ve az sayıda merkezde uygulanmaktadır. Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Girişimsel Radyoloji Ünitesi de bu merkezlerden biri olup anjio ile miyom tedavisi başarı ile gerçekleştirilmektedir. Cerrahi tedavinin uygun bulunduğu çoğu hastada bu tedavi uygulanabileceği gibi, özellikle cerrahi tedavilerin uygun olmadığı, anestezi veya cerrahi tedavi risklerinin yüksek olduğu (obezite, kalp hastalığı, kan sulandırıcı ilaç kullanımı ve diğer nedenler) veya hastanın cerrahi tedavileri istemediği durumlarda anjio ile tedavi ön plana çıkmaktadır” şeklinde devam etti.

Anjio ile miyom tedavisinin ayrıntılarından bahseden Prof. Dr. Selim Kervancıoğlu, “Bu tedavi yöntemiyle kasıktan atardamara girilerek ince kılavuz tel ve kateter ile rahimin atardamarlarına ulaşarak mikron boyutundaki küre şeklinde tanecikler ile damar tıkama işlemi yapıyoruz. İşlem süresi yaklaşık 1 saat sürüyor. Miyomun beslendiği rahim atardamarı tıkanınca miyomun kanlanması yani beslenmesi azalıyor ve böylece miyom küçülmeye başlıyor. Miyom küçülünce de şikâyetler azalıyor veya kayboluyor” dedi.

Anjiyo tedavi yöntemiyle hastanın daha kısa sürede sağlığına kavuştuğunu aynı zamanda şikâyetlerinden ve cerrahi ameliyat olmaktan kurtulduklarını vurgulayan Kervancıoğlu, “Bu tedavi yöntemi ile hastalar miyoma bağlı şikâyetlerinden ameliyat olmadan kurtuluyorlar. Anjio ile miyom tedavisinin en önemli avantajlarını; ameliyata bağlı kesi olmaması, rahimin korunması, ameliyat veya anesteziye bağlı komplikasyonlar yani istenmeyen yan etki ve risklerin bulunmaması, ameliyat sonrası sıkıntılı olabilecek iyileşme dönemi yaşanmaması ve tedavi sonrası hastanede kalış süresinin kısa olması şeklinde sıralayabiliriz” ifadelerine yer verdi.

Kervancıoğlu, GAÜN Hastanesi Girişimsel Radyoloji Ünitesi’nde uygulanan anjiyo yöntemiyle rahim miyomlarının yanı sıra prostat, hemoroid gibi birçok hastalığı da başarıyla tedavi ettiklerini sözlerine ekledi.