GAÜN Başhekimi Alaşehirli: 'Aşılananlarda ciddi yan etki görülmedi'

Prof. Dr. Belgin Alaşehirli, “Aşı konusunda neden tereddüt gösteriliyor bilmiyorum. Bu aşı güvenlik çalışmaları yapılmış bir aşıdır. Buna rağmen halen aşı yaptırmamanın çok doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum.” ded

SAĞLIK 19.01.2021 10:04:49 0
GAÜN Başhekimi Alaşehirli:

Prof. Dr. Belgin Alaşehirli, “Aşı konusunda neden tereddüt gösteriliyor bilmiyorum. Bu aşı güvenlik çalışmaları yapılmış bir aşıdır. Buna rağmen halen aşı yaptırmamanın çok doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum.” dedi.

 

Covid-19 salgınının başlamasından itibaren dünya gündemini meşgul eden Coronavirus aşısı geçtiğimiz haftadan itibaren birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de yapılmaya başlandı.

 

Aşıda öncelik sağlık çalışanlarına verilirken halk ise Çin’den gelen aşı konusunda henüz kararını vermiş değil. Halkın büyük bir kısmı aşı olma konusunda kararsız kalırken bir kısmı da aşı olmak için ilk aşamanın tamamlanmasını bekliyor.

 

Coronavirus (Covid-19) salgını sürecinde bulaş ve ölüm sayısı olarak Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Gaziantep’te vaka sayısı büyük bir ölçüde azalırken geçtiğimiz hafta başlanan aşılama işlemi ise tüm hastanelerde yapılıyor.

 

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından, analizleri tamamlanan CoronaVac aşısı için “acil kullanım onayı” verildikten sonra ilk aşıyı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptı. Bakan Koca’nın ardından da tüm sağlık çalışanlarına yapılmak üzere kullanıma sunuldu.

 

Ancak Covid-19 aşısı, Türkiye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve bazı siyasiler ile sağlık görevlileri tarafından yapılmasına rağmen, halkın aşıya yönelik endişesi devam ediyor.

 

Türkiye’de SinoVac Şirketi’nin ürettiği inaktif Coronavirus aşısının Faz-3 çalışmalarının yürütüldüğü merkezlerden birisi olan Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Belgin Alaşehirli, salgın ve aşı sürecini İLKHA’ya değerlendirdi.

 

Covid-19 aşısının Türkiye’deki aşı denek çalışmalarına katılan biri olarak aşı sürecini değerlendirmek istediğini belirten Alaşehirli, hem Türkiye genelinde hem de şu ana kadar hastanelerde Covid-19 aşısı yapılan sağlık çalışanlarının hiçbirinde ciddi yan etki görülmediğini bildirdi.

 

Kendisinin de CoronaVac aşısı olduğunu anımsatan Alaşehirli, şu anda iyi bir antikora sahip olduğunu ifade etti.

 

“Şu anda gayet iyi bir antikora sahibim”

 

Covid-19 salgını ile mücadele için kullanılan CoronaVac aşısının kentteki sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlandığını ve kendisi de dahil hastanelerindeki sağlık çalışanlarının aşı olduğunu belirten Alaşehirli, “Hastanemiz Sinovac aşısının Faz-3 çalışmasının yürütüldüğü merkezlerden birisiydi. Enfeksiyon hastalıkları bu aşı çalışmasını yürütüyordu. Ben de bu çalışmalara dahil oldum ve aşı grubundaydım. Şu anda gayet iyi bir antikora sahibim. Yan etki anlamında ise çok hafif yan etkileri oluyor. Fakat öyle rahatsız edecek yan etkiler olmadı. Perşembe gününden beri aşılamayı gece saat 24.00’e kadar yapıyoruz. Aşı konusunda hastanelerdeki sağlık personellerimizden yoğun talep oldu. Hocalarımız ve çalışanlarımız aşı oldu. Bugün akşam itibariyle sağlık çalışanlarının aşılanması bitecek ve diğer gruplara geçiş başlayacak. Hastanemizde ve ülkemizde yaptığımız aşılamada da ciddi bir yan etki bildirimi olmadı. Aşı şu anda sığınabileceğimiz en önemli liman. Bu aşının güvenli çalışmaları gösterilmiştir. Bundan dolayı hepimiz aşımızı yaptırdık. Umarım aşı ile birlikte salgında önemli bir yol kat edeceğiz.” şeklinde konuştu.

 

“Artık hepimiz normale dönmek istiyoruz”

 

Aşı konusunda bilgi sahibi olunması gerektiğini ifade eden Alaşehirli, “Aşı ile ilgili bilmeden, sağdan ve soldan alınan duyumlarla aşının Çin’den gelmesinin ne gibi bir etkisi olur; bilemiyorum. Bu salgın Çin’den başlamış olabilir. Aşı da Çin’den gelmiş olabilir. Zaten bu firma aşı çalışmaları yapan bir firmadır. Aşı konusunda neden tereddüt gösteriliyor bilmiyorum. Bu aşı güvenlik çalışmaları yapılmış bir aşıdır. Bu aşının ara değerlendirmelerinde yüzde 90’ının üzerinde etkili olduğu gösterildi. Buna rağmen halen aşı yaptırmamanın çok doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum. Bu hastalığın henüz bilinen tedavisi yok. Ağır vakalar bu süreci gerçekten çok ağır geçiriyor. Artık hepimiz normale dönmek istiyoruz. Herkes normal hayatını çok özledi. Normal hayatımızın değerini çok iyi anladık. Herkes anne ve babasına gitmek, sarılmak istiyor. Artık herkes gezmek ve dışarı çıkmak istiyor. Artık normale dönmek için lütfen herkes ‘aşı olsun’ diyoruz. Sağlık personeli aşı yaptırdı; aşıdan korkmasınlar. Sağlık personeli aşı yaptırdığına göre vatandaş da aşı yaptıracaktır.” dedi.

 

Covid-19 tedbirlerinin elden bırakılmaması uyarısı

 

Alaşehirli, Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının görülmesiyle gerekli tedbirlerin hızla alındığını ve salgınla mücadelenin başarıyla sürdürüldüğünü belirtti.

 

Covid-19 ile mücadelede en hızlı şekilde başarıya ulaşılması için aşılamayla beraber tedbirlerin elden bırakılmaması, maske, mesafe ve temizlik kurallarına sıkıca uyulması gerektiğini ifade eden Alaşehirli, Covid-19 ile mücadelede rehavete kapılmamak gerektiğinin altını çizdi.

 

Covid-19 salgının geçtiğimiz yılın mart ayında Türkiye’de görülmeye başlandığını hatırlatan Alaşehirli, “Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir pandemi ilan edildi. Bu durum dünya çapında bir salgının olduğu anlamına gelmekteydi. Bu salgın çok ciddi bir olay ve tüm dünyayı etkileyen bir salgın anlamına geliyor. Salgını kendi ülkemizde de yaşadık. Vaka konusunda çok büyük rakamlara ulaştığımız dönemler oldu.” dedi.

 

“Hastanede yatan hastalarımızın sayısında düşüş var”

 

Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında alınan tedbirlerin vaka sayısında ciddi oranda bir azalmayı sağladığını belirten Alaşehirli, “Fakat son olarak getirilen kısıtlamalardan ve alınan önlemlerden sonra vaka sayılarında ciddi azalmalar var. Nerede ise yüzde 60’ı geçen azalmalar var. Poliklinik sayımız son derece düştü. Artık çok az sayıda hasta geliyor. Hastanede yatan hastalarımızın sayısında düşüş var. Birkaç Covid-19 servisimizi kapattık. Yoğun bakım yataklarımız azaldı. Yoğun bakımımızın birisini kapattık. Sadece ikinci yoğun bakım ünitemizde hastalarımız var. Yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hastalarımız iyileşme sürecindeler. Servislerde yatan hastalarımız anlamında da yine oldukça azalmalar var.” ifadelerini kullandı.

 

Halkın Covid-19 salgınını ve alınan önlemler ile kuralları biraz daha ciddiye almaya başladığına dikkat çeken Alaşehirli, vaka sayılarında şu anda iyi rakamlarda olunduğunu ve artık salgın durumunun iyiye doğru gittiğini ifade etti.

 

“İnşallah normale döneceğiz”

 

Alaşehirli, önümüzdeki günlerde Covid-19 vaka sayılarının durumuna göre Bilim Kurulunun getirilen kısıtlamaların devamı veya kaldırılması ile ilgili bir karar alacağını belirterek şunları söyledi:

 

“Bu konuda halkımızın davranışları çok önemlidir. Sokağa çıkma kısıtlaması ve diğer kısıtlamalar bitti diye yine toplu halde bir araya gelmeyelim, tekrar eski günlere dönmeyelim diye kısıtlamaların kaldırılması ile ilgili Bilim Kurulu sanırım kademeli bir geçiş planlıyor. Fakat Bilim Kurulu bu konuda net ve doğru kararı verecektir. Fakat kesinlikle ‘salgın bitti’ diye bir durum yoktur. ‘Salgın bitti’ diyerek kesinlikle rehavete kapılmamalıyız. Tamamen normale döndük diye bir durum şu an için yok ama inşallah normale döneceğiz.” (İLKHA)