Future Healthcare İstanbul’da “Parkinson ve Hareket bozukluklarının tedavisinde inovatif yaklaşımlar” ele alındı

Future Healthcare İstanbul’da “Parkinson ve Hareket bozukluklarının tedavisinde inovatif yaklaşımlar” ele alındı

Türkiye'nin en büyük sağlık ve sağlık teknolojileri konferansı The Future Healthcare İstanbul’da “Parkinson ve Hareket bozukluklarında Nöromodülasyonun bugünü ve Nörostimulasyonun geleceği” tüm yönleriyle ele alındı.

 

27-28-29 Eylül tarihleri arasında Sheraton İstanbul Levent’de gerçekleşen, Türkiye'nin en büyük sağlık ve sağlık teknolojileri konferansı The Future Healthcare İstanbul, 3 gün boyunca farklı firma ve uzmanlardan binlerce katılımcıyı ağırladı. Uluslararası konferansa sağlık sistemi politika yapıcıları, bilim insanları, akademisyenler, sektörde öncü rol oynayan klinik sağlık uzmanları, ilaç firmaları, tıbbi cihaz üreticileri, sağlık sektöründe C düzeyinde pozisyona sahip konuşmacılar, sağlık start-up işletmeleri ve sağlık profesyonelleri katıldı. Konferansta, Medipol Üniversitesi Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Merkezi (PARMER), Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr.Ali Zırh “Parkinson ve Hareket Bozukluklarında Nöromodülasyonun Bugünü ve Nörostimulasyonun Geleceği” başlıklı sunumu ile dikkat çekti. 

Çağımızın artan korkusu Parkinson ve Hareket bozukluklarının tedavisinde inovatif ve teknolojik yaklaşımların tüm boyutları ile alındığı sunumda Dr. Zırh: “Beyin pilleri insan beyni içerisinde herhangi bir noktaya elektrik akımı verebilmemizi, böylelikle elektrik akımı verilen bölgedeki beyin hücrelerindeki elektriksel aktiviteyi uyarabilmemizi ya da baskılayabilmemizi sağlayan cihazlardır. ‘’Nöromodülasyon’’ adı verilen bu tedavi yöntemi ile başta Parkinson hastalığı olmak üzere, Esansiyel tremor ve Distoni gibi hareket bozukluğu hastalıklarını başarı ile tedavi edebiliyoruz. Beyin pili, ucunda polariteleri değiştirilebilir dört platin-iridyum karışımı kutbu bulunan bir elektrot ile bu elektrotu esas pil cihazına bağlayan bir uzatma ve pilin gövdesinden oluşan, insan beyni içine yerleştirilen bir düzenektir. Beyin piline ait elektrot kısmı insan beyni içerisine yerleştirilmekte, bu elektrot bir uzantı vasıtasıyla cilt altından göğüs kafesinin üst kısmına yerleştirilen pile entegre edilmektedir. Dışarıdan bir bilgisayar ile programlanabilme özelliğine sahip bu pil cihazı elektrotun ucundaki dört kutbun pozitif/negatif/nötr olarak değiştirilebilmesini ve alternatif kombinasyon üretilmesini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra, beyine verilecek elektrik akımının şiddeti, saniyede verilen dalga sayısı ve dalga genişliği ayarlanabilir özelliktedir.” dedi.

Nöromodülasyon ile, hastalığın saatini geri almanın mümkün olduğunu dile getiren Dr.Zırh şöyle devam etti: “On yıllık bir Parkinson hastasını bu yöntem ile hastalığının ilk yıllarına geri döndürebiliyoruz. Hastalığı ortadan kaldırmıyoruz ama hastalığın motor bulgularını önemli ölçüde düzeltiyoruz. Bu tedavi sayesinde bağımsız yaşayamayan, sosyal hayattan kopan kişiler yeniden bağımsız yaşama şansı bulabiliyor, önemli bir kısmı da mesleklerini tekrar icra edebilme şansı yakalıyor.” 

Beyin pillerinin ileride başka hastalıklar için de umut vadettiğini dile getiren Dr.Zırh: “Parkinson ve hareket bozuklarının yanı sıra ilk olarak sara hastalığında, ikinci adımda ise ağır depresyon ve obsesif-kompulsif-nevroz gibi psikolojik hastalıkların tedavisinde beyin pilleri umut vadediyor. Obezitede bir kişinin beynindeki iştah merkezine bir elektrot yerleştirilmesi ve elektrik akımı vererek kişinin iştahının ve yemek yeme alışkanlıklarının kontrol edilebilmesi noktasında araştırmalar sürüyor. Obezite tedavisi için beyin pili uygulaması çalışması yapılan bazı hastalarda hafızanın geriye çağrılabildiği görüldü. Bu da Alzheimer hastalığının tedavisi açısından önemli bir umut ışığı oldu. Beyin pilinin ayrıca bulimia ve anoreksiya nevroza gibi yeme bozuklukları hastalıklarında, alkol ve ilaç bağımlılığı olgularında da etkili olduğuna dair çalışmalar var. Tüm bu hastalıkların tedavisinde beyin pilinden yararlanmak için ise yurtdışındaki araştırmaların ve kontrollü çalışmaların sonuçlarını bekliyoruz.” dedi.