Enfeksiyon hastalıkları

Enfeksiyon hastalıkları

Defa Life Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Uz.Dr. Gülden Bilişik Enfeksiyon hastalıkları hakkında bilgi verdi.

Defa Life Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Uz.Dr. Gülden Bilişik  Enfeksiyon hastalıkları hakkında bilgi verdi.

 

Enfeksiyon hastalıkları nedir,

Enfeksiyon hastalıkları, bakteri, virüs, mantar gibi birtakım mikroorganizmaların vücudumuzda sebep olduğu hastalıklardır. Solunum yolu, ağız, cilt, genitoüriner sistem veya kan yolu ile bulaşırlar. Vücudun bağışıklık sistemi yeterince güçlü çalışmadığı takdirde bu bakteri, mantar veya virüslere bağlı enfeksiyon hastalığı baş gösterir.

 

Enfeksiyon Hastalıkları Nasıl Bulaşır?

Enfeksiyon hastalıkları çevremizde bulunan mantarların, bakterilerin, virüslerin bir şekilde solunum yolundan, ağız yolundan, cilt yolundan,  genitoüriner sistem yolundan veya kan yolundan vücudumuza girmesidir.  Vücudumuzun doğal savunma sistemleri vardır, bu mikroplar ile savaşırlar ve doğal savunma sistemleri çok iyi çalışmazsa veya az çalışırsa bu mikroplara bağlı olarak enfeksiyon hastalıkları oluşur.

 

Enfeksiyon Kliniği Hangi Hastalıklara Bakar?

Enfeksiyon hastalıkları, vücutta görülen tüm enfeksiyon ve bulaşıcı hastalıklarla ilgilenmektedir. bu hastalıkların en sık karşılaşınları ise şöyledir:

  • Bulaşıcı Hastalıklar: Mantar, bakteri, virüs ve parazitlerin vücuda yerleşmesi nedeniyle ortaya çıkan hastalıklardır. Vücut sıvıları, damlacık, kan ve solunum gibi yollarla hızlı bir yayılma görülebilir. Hastalığa bağlı olarak öksürmek, bitkinlik, ishal, yüksek ateş, kaslarda ağrı, mide bulantısı ve halsizlik gibi belirtiler görülebilir.
  • Yumuşak Doku Enfeksiyonları: Yüksek ateş ve dokularda duyulan şiddetli ağrılarla kendini gösterir. Hastadan alınan kan örneğiyle kolayca teşhis edilebilir. Tedavisinde ise antibiyotik ilaçlar kullanılmaktadır.
  • Cinsel HastalıklarCinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılmaması halinde, taşıyıcı kişiden sağlıklı kişiye bulaşır. Genital siğil ve uçuklar, bel soğukluğu, klamidya enfeksiyonu, hepatit B ve frengi örnek gösterilebilir. Tedavi edilmemesi halinde ciddi komplikasyonlara neden olan hastalıklardır.
  • Diyabetik Ayak: Şeker hastalığı bulunan kişilerin ayaklarında yara oluşumları görülebilir ve bu yaralar genellikle enfeksiyon problemiyle seyreder. İlk evrelerde teşhis edilirse antibiyotik ilaçların kullanımıyla tedavi edilebilir. Ancak ileri evre enfeksiyonlarında uzuv kaybıyla sonuçlanabilir. Fazla kiloların bulunması diyabetik ayak sorununa yakalanma riskini büyük ölçüde arttırır. Bu nedenle hastaların beslenme programlarına sadık kalmaları ve hareketsizlikten kaçınmaları oldukça önemlidir.
  • AIDS ve HIV HastalıklarıCinsel yolla bulaşan hastalıklardan ayrı olarak incelenmesinin sebebi, bu hastalıkların doğrudan bağışıklık sistemini etkilemesidir. Ölüm vakalarıyla sonuçlanabilen ve henüz kesin tedavisi bulunmayan bu hastalıklar, bağışıklık sistemini güçsüzleştirerek hastayı tamamen savunmasız bırakır. Bunun sonucunda ise basit bir soğuk algınlığı bile hastalar için hayati risk taşır. Düzenli takip ve ilaç tedavisi ile hastalık seyrinin yavaşlatılması mümkündür.
  • Omurilik ve Beyinde Gelişen EnfeksiyonlarOmurilik ya da beyin dokularında gelişen ilhitaplanmadır. Kimi vakalarda hem omurilikte hem de beyin dokusunda görülebilir. Viral, bakteriyel, paraziter ya da mantar kaynaklı olarak gelişen bu enfeksiyonlar kişinin genel sağlık durumunu önemli ölçüde bozabilir. Bu nedenle erken teşhisi ve tedavisi ihmal edilmemelidir. Tedavi için cerrahi operasyonlar ya da farmakolojik tedavilerden yardım alınmaktadır.
  • Sarılık Hastalığı: Vücuttaki bilirubin maddesinin verimli şekilde işlenememesi nedeniyle görülen bir hastalıktır. Altta yatan sağlık sorunlarına bağlı olarak farklı türlerde görülebilir. genel olarak göz kürelerinde ve ten renginde sararma ile fark edilir. Kanda bulunan bilirubin seviyesi sağlıklı aralığa düşürüldüğünde hasta eski sağlığına kavuşur.
  • Akut Bağırsak Enfeksiyonları: İshal, yüksek ateş, mide bulantısı, şiddetli karın ağrısı ve kusma gibi belirtiler gösterir. Dışkı ile temas ettikten sonra el hijyeninin doğru şekilde sağlanamaması ya da kirli içme suları nedeniyle bulaşır. Temiz gıdaların tüketimi ve kaybedilen sıvının yerine konması için bol su içilmesi tavsiye edilir. Şiddetli vakalarda sindirim faaliyetlerini düzenleyici ilaçlar ve antibiyotikler reçete edilir.
  • Hayvan Kaynaklı Enfeksiyonlar: Brusella, tifo ve tüberküloz gibi hastalıklardır. Hasta hayvanlardan sağlanan gıdaların tüketilmesiyle ya da doğrudan temas yoluyla bulaşır. Kilo kayıpları, yüksek ateş, iştahın azalması ve kronik vücut ağrılarıyla kendini gösterir. Erken teşhis edilmesinde halinde antibiyotik ilaç kullanımıyla genel sağlık durumunu iyileştirmek ve hastalıkları tedavi etmek mümkün olur.
  • Solunum Sistemi Enfeksiyonları: Grip, nezle, bademcik enfeksiyonları, sinüs iltihaplanmaları, migren ve bronşların iltihaplanması gibi sağlık sorunlarını kapsar. Özellikle hava değişimlerinde sık görülür. Yüksek ateş, baş ve eklem ağrıları, nefes alıp vermekte güçlük çekmek, burun akıntısı ve halsizlik gibi semptomlara yol açar. Farmakolojik tedavi yöntemleriyle iyileştirilmesi mümkündür.
  • Üriner Sistem Enfeksiyonları: İdrar yolları, mesane ya da böbreklerde görülen enfeksiyonlardır. Bakterilerin üretradan girmesi ve idrar yollarına yayılmasıyla ortaya çıkar. İleri evrelerde mesane ve böbrek tutulumu da görülebilir. İdrar yaparken yanma hissinin duyulması, sık sık idrara çıkma ihtiyacının duyulması, mesanenin tam boşaltılamadığı hissi, halsizlik, karın ağrısı ve yüksek ateş gibi semptomlar gösterir.
  •  

Enfeksiyon hastalıkları, yayılma gösteren ve genel sağlık durumunu olumsuz etkileyen sağlık sorunları oldukları için erken teşhisi oldukça önemlidir. 

Bu hastalıkların tedavi edilmemesi halinde enfeksiyonunun diğer vücut sistemlerine sıçraması ve organ fonksiyon kayıplarına yol açması mümkündür. 

 

Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Hangi Tedavileri Uygular?

Enfeksiyon hastalıkları bölümü tarafından uygulanan tedaviler hastalığın görüldüğü bölgeye, mikroorganizmanın türüne, ne kadar ilerlediğine, semptomlarına ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. 

 

Enfeksiyon hastalıkları için temelde 2 tedavi yöntemi bulunur:

  • Farmakolojik Tedavi YöntemleriHastalıkların tedavisi ve semptomların giderilmesi için ilaçlardan yardım alınmasıdır. Birçok enfeksiyon hastalığı, antibiyotik kullanımıyla tedavi edilir. Ancak bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlar, ateş düşürücüler, mide bulantısını önleyen ilaçlar, ağrı kesiciler, sindirim faaliyetlerini düzenleyen ilaçlar ve nefes açıcılar reçete edilebilir.
  • Cerrahi Operasyonlar: Özellikle omurilik ya da beyinde gelişen enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde ameliyatlara başvurulması gerekebilir. Aynı zamanda enfeksiyonun yayılması, organlarda tahribat yaratması ve bakterilerin antibiyotik direnci kazanması halinde de cerrahi operasyonlardan yardım alınır. Planlanan ameliyatlar, hastalığın görüldüğü vücut sistemleriyle ilgilenen branş hekimleri ve cerrahlarla işbirliği kurarak yürütülür.

 

Enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan antibiyotik ilaçlar, kesinlikle hekim tarafından belirtilen dozda ve süre boyunca kullanılmalıdır. 

Semptomlar hafiflese dahi tüm mikroorganizmaların ölmesi için tedavinin sürdürülmesi önemlidir. İlaç tedavisi hekim onayı olmadan kesilirse bakteriler direnç kazanabilir ve tedavi süreci çok daha zorlu bir hale gelir.

 



Anahtar Kelimeler: Enfeksiyon hastalıkları