Defa Life Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği Uzmanı Dr. A.Metin KARADAĞ, Endoskopi işlemi mide ve bağırsak şikayetleri olan hastalara mutlaka uygulanması gerektiğini ve kesin tanı konusunda en belirleyici etkenlerin başında geldiğini belirtt
Defa Life Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği Uzmanı Dr. A.Metin KARADAĞ, Endoskopi işlemi mide ve bağırsak şikayetleri olan hastalara mutlaka uygulanması gerektiğini ve kesin tanı konusunda en belirleyici etkenlerin başında geldiğini belirtti.
Endoskopi Nedir?
Endoskopi, ucunda kamera bulunan ve yaklaşık olarak bir metre uzunluğunda ve parmak kadar kalınlığı bulunan bir cihazdır. Endoskopi işlemi ise ağızdan hortumla girilerek yemek borusunun, onikiparmak bağırsağı ve midenin incelenmesine denir.
Yemek borusu, onikiparmak bağırsağı ve mide hastalıklarından şüphelenilen durumlarda endoskopi işlemi yapılmaktadır. Ağıza acı su gelme, yutkunma, ekşime, kazınma, şişkinlik veya hazımsızlık ya da kanama şüphesi olan hastalara mutlaka endoskopi yapılması gereklidir.
Özelikle 40 ila 45 yaş ve üzeri hastaların mutlaka endoskopi işlemiyle değerlendirilmesi gerekiyor.
Daha genç hastalarda farklı tanı yöntemleri de kullanılabilmektedir. Fakat kişinin kanama şüphesi varsa mutlaka endoskopi işlemiyle kontrol edilmesi gerekmektedir.
Endoskopi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Endoskopi mide içerisinde, kalın bağırsakta veya yemek borusunda yara, polip veya tümör gibi patolojik bulguların tespit edilmesi için uygulanabilir. Tespit edilen kitleler, şayet uygunsa, yine endoskopik olarak çıkartılabilir.