Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, ‘’Piyasada çok sık kullanılan antibiyotiklerin bulunmadığını Eylül, Ekim ayı gibi daha büyük sıkıntılar başlayacağını, kronik hastalıkları tedavi edici ilaçların sıkıntısının yaşanacağını dile getirdi. Eczacı Yılmaz, ‘’Diyabet, tansiyon, kanser, astım gibi ilaçların piyasada bulunması zorlaşacak’’ dedi.
İlaç fiyatlarına son gelen zamlardan sonra tehlike çanları çalmaya başlıyor. Sık kullanılan antibiyotiklerden sonra kronik rahatsızlıkları tedavi edici ilaçların bulunması da zorlaşıyor. Eylül ayında pahalılıktan dolayı bu sorunu derinden yaşayacağız diyen Tüketici Hakları Derneği Şube Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, ’Sorunun bir an önce çözülmezse krizin kapıda olduğunu ifade etti.
UCUBE SİSTEM SON BULMALI
Türkiye’de ilaç fiyatlarının 15 yıldır kararnamelerle belirlendiğini aktaran Eczacı Yılmaz, ‘’Her yıl şubat ayında Euro kuru baz alınarak zam yapılıyor. Şu anda yapılan zam 60. Euro kuru uçmuş durumda. Hammaddede dışarıya bağımlı durumdayız. Bu sistemden ötürü biz eczacıların dayanabilme şansı yok. Çok sık kullanılan ilaçlara erişimde zorluklar yaşıyoruz. Dışarıya bağımlı olduğumuz için fiyatlara çok fazla müdahale edemiyoruz. Kendi ilaç sanayimizi kurmamız gerekiyor. Maliyet esasına dayalı ilaç fiyatlandırmasının yapılması gerekiyor. Yerli ilaç sanayisinin teşvikini içeren, başta arsa ve yer tahsisi konuları olmak üzere teşvikler verilmeli. Bunları yapmazsak her yıl aynı sorunu yaşamaya devam ederiz. Ucube sisteme mahkûm oluruz.’’
ZAM İSTEMİYORUZ
Eczacılar olarak ilaç fiyatlarına zam istemediklerini, her artan ilaç fiyatından sonra eczacıların kâr marjının düştüğünü kaydeden Yılmaz, ‘’Bizim gibi fiyatlar zamlanınca kâr marjı düşen başka bir meslek grubu yoktur. İlaç fiyatları 100 TL’yi geçince karımız düşmeye başlıyor. Biz ilacın fiyatlarının halkın alabileceği düzeye gelmesini istiyoruz. Eczaneler batıyor. Bu şekilde ayakta durmamız çok zor. Çok sık kullanılan ilaçlar piyasada yer almıyor. Sıkıntısını vatandaşlar yaşıyor. Diyabet, tansiyon, astım, kanser gibi kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşların ilaçlara erişim zorlanıyor. Bunu Eylül, Ekim ayı gibi daha derinden yaşayacağız. Bir de biz hastalarımızı eski usul moleküllerin ilaçlarıyla tedavi ediyoruz. Türkiye’ye yeni moleküller gelmiyor. Hep eski molekülleri gönderiyorlar. Bunlar da hastalıkları tedavi etmede sorun yaratıyor. Güncel olana erişimimiz neden yok?’’ dedi.(Okan ÇELİK/telgraf.net)