Ebeliğin üç büyük derneği birleşerek bir kamuoyu duyurusu paylaştı...

Sağlık Bakanı’nın açıklamasında yer alan hekimlere yönelik maaş artışı ayırım gözetilmeksizin ebeler dahil tüm sağlık emekçileri için uygulanmasını talep etmekteyiz.

SAĞLIK 6.12.2021 14:42:41 0
Ebeliğin üç büyük derneği birleşerek bir kamuoyu duyurusu paylaştı...

Sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik 1 Aralık 2021 günü TBMM’deki tüm grupların desteği ile, 287 sıra sayılı Kanun Teklifine 8 maddelik bir ek teklif kabul edilmiştir. Bu kanun teklifinin sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik olduğu söylenmiş olsa da; söz konusu düzenlemeden; sadece hekim ve diş hekimlerinin ücretlerinde "merkezi yönetim bütçesinden” karşılanmak üzere ek ödeme yoluyla iyileştirme yapıldığı, hekim ve diş hekimi emeklilerine yönelik iyileştirme yapılması yönünde düzenlemeler olduğu anlaşılmaktadır.  Bu düzenlemenin gerçekleştirilmesinde COVİD-19 pandemisi ile bağlantılı artan iş yükü ve riskli koşullara maruziyet gerekçe gösterilmektedir. İki yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 pandemisi ile mücadelede sağlık sistemi bir bütün olarak yer almış, pandeminin yükünü tüm sağlık çalışanları birlikte üstlenmiştir. Dolayısıyla bu kararın anılan gerekçe ile hukuk devleti ilkesine ve devletin çalışanlarını korunması ödevine aykırı olduğunu düşünmekteyiz. Emeğin karşılığı bir ücret iyileştirmesinde tüm sağlık çalışanları gibi emek verdikleri halde ebeler anılmayarak ayrımcılık yapılmıştır. Pandeminin başından beri görevlendirildiği her alanda çalışan, gerek Covid-19 yoğun bakım servislerinde, gerekse filyasyon ekiplerinde gece gündüz yoğun emek, veren ancak ülkemizin içinde olduğu koşulları düşünerek görevi olmadığı halde bu alanlarda çalıştırılmasına itiraz etmeyen ebelere yapılan bu ayrımcılık kabul edilemeyeceği gibi büyük bir haksızlık olarak değerlendirilmiştir.  Ebelerin mesleki onurları, mesleki kişilikleri ve bağlılıkları bu tutumla zedelenmektedir. Anne ve çocuk sağlığı ile toplum sağlığına hizmetleri her geçen gün zorlaştırılmaktadır. Ebeler yoksulluk sınırının altında ücret almaktadır.

 

            Bu düzenlemedeki sorun elbette hekimlere ve diş hekimlerine ek ödeme yolu ile ücret artışı sağlanması değil, artışın iki meslek grubu ile sınırlı tutulması, ebelere ve diğer sağlık ekibi üyelerine negatif bir ayrımcılık yapılmasıdır. Türkiye’nin tarafı olduğu pek çok sözleşmede özellikle de Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi’nin 7. maddesinde, “Devletler çalışanlarına emeklerine uygun adil bir ücret sağlamak ve eşitlik ilkesine uygun hareket etmekle yükümlüdür” hükmü bulunmaktadır.

 

            Bu negatif ayrımcılığın bir yasal düzenleme ile giderilmesine, insanca yaşamayı mümkün kılan, mesleki gelişimi desteleyen tüm sağlık çalışanlarını kapsayan iyileştirmelerin yapılmasını ve emekliliğe yansıyacak temel ücretleri yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasını talep etmekteyiz. Ayrıca yıllardır sözü verilen ek gösterge 3600’den başlayarak kademeli olarak 7200’e kadar tüm sağlık emekçilerine uygulanmasını, Sağlık Bakanı’nın açıklamasında yer alan hekimlere yönelik maaş artışı ayırım gözetilmeksizin ebeler dahil tüm sağlık emekçileri için uygulanmasını talep etmekteyiz.

 

            Ebelik meslek dernekleri olarak mücadelemizi meslektaşlarımız ve toplum yararına sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla bildiririz.