Dünyanın beklediği haber! Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarih verdi

Koronavirüse karşı geliştirdikleri aşıyla tarih yazan Türk kökenli bilim insanları, yeni varyantlara karşı etkili olabilecek bir aşıyı 100 günde bulabileceklerini açıkladı.

SAĞLIK 12.07.2021 16:48:01 0
Dünyanın beklediği haber! Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarih verdi

Koronavirüse karşı aşı geliştiren BioNTech’in kurucuları Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin, salgında ortaya çıkan yeni varyantları Fransız Les Echos sitesine değerlendirdi.

 

BioNTech kurucuları Dr. Özlem Türeci ve Prof. Uğur Şahin, dünyaya diz çöktüren koronavirüsün etkisinin sürdüğünü ve zamanla daha dirençli hâle gelebileceğini söyledi.

 

Türeci ve Şahin, şu anda kurdukları sistemle gerektiği durumda 100 gün içinde yeni bir Koronavirüs aşısı geliştirebileceklerini belirtti. Prof. Şahin, “Aşımız iki tür koruma sağlıyor. Birincisi virüsü nötralize eden antikorlar diğeri ise T hücreleri ile geliştiriliyor” dedi.

 

Aşının yeni bir versiyonunun da Ağustos ayında klinik denemelere başlayacağını belirten Şahin, aşının böylelikle Delta varyantına karşı daha iyi performans göstermesine izin verebileceğini belirtti.

 

Prof. Dr. Uğur Şahin, “Gerçekten ihtiyaç duyulursa 100 gün içinde yeni bir aşının elde edilmesini sağlayabiliriz” diye ekledi.

 

Dr. Türeci ise, şu an için Delta varyantı gibi yeni varyantların ortaya çıkmasıyla, muhtemelen üçüncü bir doz aşının yapılmasının gerekli olabileceğini belirtti.

 

İkinci ve üçüncü doz arasındaki sürenin kararının ise laboratuvarlara değil, ülkelerin yetkililerine ait olacağını vurgulayan bilim insanı Türeci, şu ifadeleri kullandı:

 

“Spike proteinindeki belirli antikor bağlama bölgeleri mutasyona uğruyor. Klinik denemelerimiz, yüksek sayıda antikorla bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve dolayısıyla enfeksiyona karşı koruma sağladığı için üçüncü dozun büyük olasılıkla yararlı olacağını göstermiştir.”

 

4 BİN KİŞİLİK TESTTEN ŞAŞIRTICI SONUÇ

 

Fransa’da 29 Mayıs’ta düzenlenen etkinliğe maske takan ancak sosyal mesafe kuralına uymayan 4 bin kişi katıldı ve ortaya hayret verici sonuçlar çıktı.Euronews’un haberine göre; tüm katılımcılar 18 ila 45 yaşları arasındaydı ve konserden önceki üç gün içinde negatif antijen testi yaptırdı; mekan personeli de aynı uygulamadan geçti.

 

6 bin katılımcının üçte ikisi konsere katıldı ve 2 bini kontrol grubunun bir parçası olarak evde kaldı. Negatif antijen testine rağmen kaç kişide koronavirüs olduğunu görmek için konser günü ve yedi gün sonra tükürük testi yapıldı.

 

YARISI TEK DOZ AŞI ALMIŞTI

 

Katılımcıların yüzde 50’si en az bir doz aşı almıştı, ancak sadece yüzde 7’si tam aşılıydı. Konserden sonra 3.917 katılımcıdan 8’inin ve kontrol grubundaki 1.947 kişiden 3’ünün koronavirüs testi pozitif çıktı. 8 kişiden 5’i konser günü zaten pozitifti, yani etkinlik sırasında enfekte olmadılar.

 

Rapora göre, iki grup arasındaki insidans oranı sırasıyla yüzde 0,2 ve yüzde 0,15 idi ve bu konserden önceki iki hafta içinde Ile-de-France’daki tahmini insidans oranına tekabül ediyor. Dört saatlik etkinlik boyunca maske takma kurallarına uyum yüzde 91 olarak belirlendi.

 

Konserden sonra sadece 8 kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Onlardan beşinin de konser günü zaten pozitif olduğu belirlendi. Etkinlikte, seyirci sayısını sınırlamadan konserlere izin vermenin güvenli olup olmadığı araştırıldı.

 

RUSYA’DA KRİTİK ‘CİNSEL İLİŞKİ’ UYARISI

 

Ruslara Kovid’e karşı aşı olduktan sonra en az üç gün cinsel ilişkiden kaçınmaları söylendi. Saratov bölgesi Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Denis Graifer, Rusların cinsel ilişki de dahil olmak üzere aşı olduktan sonra ‘artan fiziksel stres’ten kaçınması gerektiğini söyledi.

 

Ruslara aşılarını yaptırdıktan hemen sonra votkadan, sigaradan ve saunaya gitmekten kaçınmaları konusunda da uyarı yapıldı. Dr Graifer bir basın toplantısında, “Herkes şunu biliyor ki, cinsel ilişki çok enerji tüketen bir aktivitedir” dedi.

 

Dr Graifer şöyle devam etti: “Bu nedenle, aşılanmış kişileri, aşılamadan sonra cinsel ilişki de dahil olmak üzere artan fiziksel aktivitenin tavsiye edilmediği konusunda uyarıyoruz.” Rusya, AstraZeneca’nın aşısına benzer iki dozluk bir adenovirüs aşısı olan ve kendi ürettiği Sputnik V aşısını kullanıyor.

 

ÇİFTE VARYANT KABUSU: İLK KEZ GÖRÜLDÜ

 

Uzmanlar, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) iki varyantına aynı anda yakalanmanın mümkün olduğunu söyledi. BBC’nin haberine göre Brezilya’daki bilim adamları, Ocak 2021’de iki kişiye aynı anda iki tip koronavirüs bulaştığını, bunlardan birinin Gamma adı verilen endişe verici bir varyant olduğunu bildirdi.

 

Aynı dönemde Portekiz’den araştırmacılar, bir Kovid-19 enfeksiyonuna sahipken ikinci bir varyanta yakalanmış görünen 17 yaşındaki bir çocuğu tedavi etti. Belçika’da uzmanların takip ettiği “iki endişe verici varyant”ın bulaştığı 90 yaşındaki kadın, düşme nedeniyle hastaneye kaldırıldı ancak daha sonra kötüleşen solunum semptomları geliştirerek hayatını kaybetti.

 

Alınan numuneler üzerinde yapılan laboratuvar testleri, kadının Alfa ve Beta varyantlarına aynı anda yakalandığını ortaya çıkardı. Aşı olmadığı belirtilen kadın, mart ayında hayatını kaybetmişti. Doktorları iki farklı kişiden enfeksiyon kaptığından şüpheleniyordu.

 

Bu yılki Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kongresi’nde tartışılan vakanın, belgelenmiş ilk vaka olduğuna ve nadir de olsa benzer ikili enfeksiyonların meydana geldiğine inanılıyor.

 

‘NASIL BULAŞTIĞINI BİLMİYORUZ’

 

Belçika’nın Aalst şehrindeki OLV hastanesinde baş araştırmacı olan Dr. Anne Vankeerberghen, konuya ilişkin “Bu varyantların her ikisi de o sırada Belçika’da dolaşıyordu, bu nedenle kadına iki farklı kişiden farklı virüslerin bulaşmış olması muhtemeldir. Ne yazık ki, nasıl bulaştığını bilmiyoruz.” dedi.

 

Warwick Üniversitesinde virüs bilimi uzmanı olan Prof. Dr. Lawrence Young da “Tek bir kişide virüsün iki baskın varyantını tespit etmek sürpriz değil. Bunlar tek bir kişi tarafından veya birden fazla kişiyle temas yoluyla geçmiş olabilir.” diye konuştu.

 

Young, bu tür enfeksiyonların aşının etkinliğini herhangi bir şekilde tehlikeye atıp atmadığını veya daha kötü bir Kovid-19 vakası oluşturup oluşturmadığını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.(milliyet)